Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Voleu saber com fer un gelat a casa? Aquest és un gelat que es prepara en pocs minuts: només cal tenir cacau, vainilla i oli de coco al rebost i plàtan al congelador.
Aquest gelat queda millor si es fa al moment que no pas si es conserva al congelador massa temps.
Feu servir un cacau en pols de qualitat, sense sucre afegit, ecològic, de comerç just i, preferentment, cru, és a dir que hagi estat mòlt a baixa temperatura (menys de 42ºC). Montse Reus ha publicat un article molt recomanable a “El rebost” en què parla dels avantatges del cacau cru per la quantitat extraordinària de substàncies antioxidants concentrades que conté i que explica per què convé triar-lo ecològic i de comerç just, entre altres consideracions.
L’oli de coco és líquid quan fa calor i s’endureix ràpidament quan es refreda. Convé incorporar-lo en estat líquid perquè en contacte amb el plàtan gelat solidifica i ajuda a fer que la barreja es mantingui més sòlida mentre estigui ben freda. Si no teniu oli de coco també podeu posar-hi un sobre de 50 g de crema de coco Rapunzel, un preparat a base d’oli i polpa de coco per fer-ne llet de coco afegint-hi aigua.
El plàtan és una fruita molt dolça que actua com a endolcidor alhora que aporta cremositat a les postres. Tot i això, si es vol més dolç, s’hi poden afegir 2 cullerades (30 ml) de sucre integral de coco o de canya.
Les batedores-extractors de suc de baixes revolucions resulten idònies per a aquest tipus de gelat-sorbet perquè trituren la fruita sense gairebé descongelar-la. De totes maneres, també es pot fer amb un robot de cuina corrent i només caldrà tornar a congelar la barreja durant una estona fins que s’endureixi un altre cop. Una altra opció seria fer servir una geladora. En aquest cas no caldria congelar el plàtan i només cal triturar-lo fresc amb la resta d’ingredients abans de posar-ho tot a la geladora i seguir les instruccions del fabricant.
Unes postres refrescants i nutritives. El plàtan és una font excel·lent de magnesi i potassi, minerals que ajuden a relaxar la musculatura i que eviten l’aparició de rampes.
L’oli de coco conté força àcid làuric. Aquest greix, tot i ser saturat, té molts beneficis per a la salut cardiovascular, alhora que té propietats antiinflamatòries importants.
El cacau pur en pols és considerat un superaliment. Les seves propietats antioxidants el converteixen en un aliment amb propietats antienvelliment. A més, és una gran font de vitamines, minerals i flavonoides. El cacau en pols cru prové directament dels grans de cacau sencers, en què mitjançant una tècnica de premsat en fred s’extreu suaument l’oli de la llavor de cacau i deixa una pasta de xocolata pur que s’asseca a baixa temperatura i es converteix en una pols mínimament processada.
Entre altres beneficis destaquen un contingut alt en antioxidants, que reforça l’estat d’ànim (pel seu contingut en magnesi i triptòfan), que ajuda a normalitzar els nivells de colesterol i pressió arterial, que ajuda a regular l’estrès, que promou la salut cardiovascular, un contingut alt en minerals i vitamines que ajuda a millorar l’estat de la pell, que conté propietats antiinflamatòries gràcies a la seva riquesa en flavonoides i que ajuda a millorar la digestió.