Pans, pizzes i similars, Plat principal, Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Aquestes creps de fajol són una adaptació de les originals galettes bretones. Presentades amb el guisat de mongetes i les fulles verdes són un plat complet ideal tant per al dia a dia com per als dies festius.
L’oli de coco verge és el més estable a altes temperatures, però també podeu fer servir una mica de mantega ecològica. Eviteu les margarines vegetals, encara que no siguin hidrogenades, ja que es converteixen en tòxiques a temperatures gaire elevades.
Podeu posar-hi mongetes ja cuites, tot i que les fetes a casa amb alga kombu es digereixen millor. Les mongetes sobtades amb un raig d’aigua freda queden més tendres. No dubteu a obrir l’olla a mitja cocció i a abocar-hi l’aigua freda.
Aquesta tècnica també funciona amb les azukis, però mai amb els cigrons, que requereixen una temperatura constant. Guardeu les que sobrin cobertes pel líquid de cocció i feu-les servir per elaborar plats diferents.
Aquestes creps de fajol són les anomenades galettes bretones. Elaborades sense llet ni gluten, no generen tanta humitat interna com les de blat amb llet.
La combinació de farina de fajol, mongetes vermelles i alga kombu és ideal per nodrir els ronyons i reforçar els ossos. És un plat d’hivern que escalfa interiorment, nodreix els ronyons i reforça els ossos.
L’oli de coco verge és ideal per incloure’l a la dieta. Aporta molts beneficis per a la salut, sempre que sigui verge, és clar. És un oli que no ha estat blanquejat ni refinat i, per tant, no té greixos trans. Destaca perquè és ric en àcid làuric –un àcid gras de cadena mitjana que s’ha vist que té un efecte positiu en l’enfortiment de la immunitat–, i perquè no conté colesterol. A més, presenta altres beneficis per a la salut cardiovascular i afavoreix un metabolisme saludable.
Per altra banda, amb les mongetes vermelles combinades amb la farina de fajol s’aconsegueix un plat equilibrat tant en proteïnes de bona qualitat (combinació de cereal més llegum) com d’hidrats de carboni complexos. Un plat ideal per a tota la família, dels més petits als més grans.