Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una manera ràpida i simple de preparar un esmorzar nutritiu i reforçant.
*Si no es vol consumir gluten cal utilitzar flocs de civada certificada
La quantitat d’aigua depèn de la consistència que es vulgui, més o menys cremosa, però també del tipus de flocs de civada que tingueu (més fins i farinosos, que absorbeixen més aigua; o més gruixuts i sencers). Tingueu en compte que segons la força del foc i el gruix de la base difusora del cassó varia l’evaporació durant la cocció.
Les propietats de la civada són excel·lents, però val a dir que si es consumeix regularment s’hauria de tenir en compte el següent:
Els flocs de civada es remullen la vigília per neutralitzar l’àcid fític, un inhibidor de l’absorció de minerals.
La civada és un cereal molt energètic, calorífic, nutritiu i reforçant. Com que és molt ric en fibra ajuda a mantenir els nivells de sucre en sang constant. És un cereal ric en minerals com el zinc, el calci, el ferro i el iode, i és un dels cereals més rics en sílice, un gran superconductor que millora l’electrobioquímica de l’organisme. També destaca perquè conté força fòsfor, que el fa un cereal òptim per millorar la memòria.
A banda d’aquestes virtuts nutricionals, també conté greixos de bona qualitat que ajuden a mantenir el colesterol a ratlla. Els betaglucans són polisacàrids, un tipus de fibra soluble, que es troben a la civada i també en aliments com l’ordi i els xiitake. Entre els beneficis dels betaglucans, destaca la millora de la glucèmia, així com els nivells de colesterol i triglicèrids en sang. També ajuden a millorar la resposta immunitària i per això també es troben com a complement alimentós.
En aquest plat es proposa la poma sense pelar perquè d’aquesta manera aprofitem els beneficis de la pectina, de la fibra, que ajuda a normalitzar el colesterol en sang i a eliminar els metalls pesants acumulats en l’organisme.