Esmorzar amb flocs de civada i poma

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una manera ràpida i simple de preparar un esmorzar nutritiu i reforçant.

  • Racions:
    2
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts + 1 nit de repòs
© Pau Esculies

Ingredients

  • 8-9 cullerades (125 ml) de flocs de civada gruixuts*
  • 1 vas d’aigua bona
  • 1 poma sense pelar i a trossos
  • 2 pessics de sal marina fina
  • ¼ de culleradeta de canyella en pols

Per a la guarnició

  • Coco ratllat, panses, goji
  • Ratlladura de llimona o mandarina
  • Fruita seca remullada/torrada (ametlles, avellanes, nous)
  • Llavors de sèsam, carbassa i/o gira-sol (remullades/torrades)
  • Llavors lli o xia ben mòltes
  • Fruita vermella fresca o liofilitzada (maduixa, nabius…)

*Si no es vol consumir gluten cal utilitzar flocs de civada certificada

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Esmorzar amb flocs de civada i poma

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    2
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts + 1 nit de repòs

Una manera ràpida i simple de preparar un esmorzar nutritiu i reforçant.


Ingredients

  • 8-9 cullerades (125 ml) de flocs de civada gruixuts*
  • 1 vas d’aigua bona
  • 1 poma sense pelar i a trossos
  • 2 pessics de sal marina fina
  • ¼ de culleradeta de canyella en pols

Per a la guarnició

  • Coco ratllat, panses, goji
  • Ratlladura de llimona o mandarina
  • Fruita seca remullada/torrada (ametlles, avellanes, nous)
  • Llavors de sèsam, carbassa i/o gira-sol (remullades/torrades)
  • Llavors lli o xia ben mòltes
  • Fruita vermella fresca o liofilitzada (maduixa, nabius...)
*Si no es vol consumir gluten cal utilitzar flocs de civada certificada

Elaboració

  1. Durant la vigília, remulleu els flocs amb l'aigua en un cassó.
  2. Al matí, incorporeu-hi la poma tallada, la sal i feu que arrenqui el bull. Coeu-ho a foc suau, remenant de tant en tant, durant 3 minuts o fins a obtenir una consistència que us agradi.
  3. Retireu-ho del foc, espolseu-hi la canyella i guarniu-ho amb varietat d'ingredients, tenint en compte que abans de posar-hi xia o lli convé refredar-ho una mica.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Durant la vigília, remulleu els flocs amb l’aigua en un cassó.
  2. Al matí, incorporeu-hi la poma tallada, la sal i feu que arrenqui el bull. Coeu-ho a foc suau, remenant de tant en tant, durant 3 minuts o fins a obtenir una consistència que us agradi.
  3. Retireu-ho del foc, espolseu-hi la canyella i guarniu-ho amb varietat d’ingredients, tenint en compte que abans de posar-hi xia o lli convé refredar-ho una mica.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La quantitat d’aigua depèn de la consistència que es vulgui, més o menys cremosa, però també del tipus de flocs de civada que tingueu (més fins i farinosos, que absorbeixen més aigua; o més gruixuts i sencers). Tingueu en compte que segons la força del foc i el gruix de la base difusora del cassó varia l’evaporació durant la cocció.

Les propietats de la civada són excel·lents, però val a dir que si es consumeix regularment s’hauria de tenir en compte el següent:

  • La digestió dels cereals s’inicia a la boca amb una bona salivació, per això convé menjar la crema de cereals amb algun ingredient cruixent que faci mastegar: llavors torrades, nous, ametlles o avellanes.
  • Com més es couen els flocs de civada més alta és la càrrega glucèmica.
  • Cal evitar la combinació de fruita variada amb el cereal. La poma i la pera es consideren neutres, però massa fruita àcida –per exemple el kiwi– combinada amb la civada pot produir gasos en sistemes digestius dèbils.

Els flocs de civada es remullen la vigília per neutralitzar l’àcid fític, un inhibidor de l’absorció de minerals.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La civada és un cereal molt energètic, calorífic, nutritiu i reforçant. Com que és molt ric en fibra ajuda a mantenir els nivells de sucre en sang constant. És un cereal ric en minerals com el zinc, el calci, el ferro i el iode, i és un dels cereals més rics en sílice, un gran superconductor que millora l’electrobioquímica de l’organisme. També destaca perquè conté força fòsfor, que el fa un cereal òptim per millorar la memòria.

A banda d’aquestes virtuts nutricionals, també conté greixos de bona qualitat que ajuden a mantenir el colesterol a ratlla. Els betaglucans són polisacàrids, un tipus de fibra soluble, que es troben a la civada i també en aliments com l’ordi i els xiitake. Entre els beneficis dels betaglucans, destaca la millora de la glucèmia, així com els nivells de colesterol i triglicèrids en sang. També ajuden a millorar la resposta immunitària i per això també es troben com a complement alimentós.

En aquest plat es proposa la poma sense pelar perquè d’aquesta manera aprofitem els beneficis de la pectina, de la fibra, que ajuda a normalitzar el colesterol en sang i a eliminar els metalls pesants acumulats en l’organisme.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat