Amanida amb créixens, remolatxa, espagueti de mar i musclos

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Amanida rica en minerals, idònia per a remineralitzar el cos. Especialment indicada en casos d’anèmia o debilitat òssia o per reposar minerals després d’un estiu molt calorós en que s’ha suat massa.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 4 grapats de musclos nets
  • 1 remolatxa bullida sencera, pelada i laminada
  • 4 cintes llargues d’alga espagueti de mar fresca en salmorra
  • 1 grapat de créixens rentats i sense les branques més dures
  • 1 pastanaga pelada i ratllada
  • 1 enciam a trossos
  • 1 grapat de raves a rodanxes
  • 1 cogombre a rodanxes
  • Brots de créixens (els venen frescos a botigues bio)
  • Germinats de fenigrec (vegeu aquí com fer-los a casa)
  • Xucrut

Condiments

  • Fulla de julivert fresc trinxat
  • Suc de llimona
  • Oli d’oliva verge extra premsat en fred
  • Vinagre d’umeboshi o de poma no pasteuritzat

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Amanida amb créixens, remolatxa, espagueti de mar i musclos

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

Amanida rica en minerals, idònia per a remineralitzar el cos. Especialment indicada en casos d’anèmia o debilitat òssia o per reposar minerals després d’un estiu molt calorós en que s’ha suat massa.


Ingredients

  • 4 grapats de musclos nets
  • 1 remolatxa bullida sencera, pelada i laminada
  • 4 cintes llargues d'alga espagueti de mar fresca en salmorra
  • 1 grapat de créixens rentats i sense les branques més dures
  • 1 pastanaga pelada i ratllada
  • 1 enciam a trossos
  • 1 grapat de raves a rodanxes
  • 1 cogombre a rodanxes
  • Brots de créixens (els venen frescos a botigues bio)
  • Germinats de fenigrec (vegeu aquí com fer-los a casa)
  • Xucrut

Condiments

  • Fulla de julivert fresc trinxat
  • Suc de llimona
  • Oli d’oliva verge extra premsat en fred
  • Vinagre d’umeboshi o de poma no pasteuritzat

Elaboració

  1. Per dessalar l’alga: primer esbandiu l’alga per eliminar els cristalls de sal. Després submergiu-la en aigua, remeneu 3 segons i canvieu l’aigua 3 cops, repetint el procés per eliminar la sal. Talleu-la en tires de 10 cm aproximadament i amaniu-la amb suc de llimona i oli. Reserveu.
  2. Coeu els musclos al vapor o bulliu-los amb un fons d’aigua, fins que se n’hagin obert les valves. Descarteu els que no s’obrin. Elimineu la valva buida, passeu-los a un plat i amaniu-los amb un raig d’oli, llimona i julivert trinxat.
  3. Componeu una amanida amb tots els ingredients sobre un llit d’enciam i amaniu-ho amb vinagre d’umeboshi i oli o bé amb una salsa de sabor àcid com la vinagreta de tarongina o la salsa agredolça d’ume.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Per dessalar l’alga: primer esbandiu l’alga per eliminar els cristalls de sal. Després submergiu-la en aigua, remeneu 3 segons i canvieu l’aigua 3 cops, repetint el procés per eliminar la sal. Talleu-la en tires de 10 cm aproximadament i amaniu-la amb suc de llimona i oli. Reserveu.
  2. Coeu els musclos al vapor o bulliu-los amb un fons d’aigua, fins que se n’hagin obert les valves. Descarteu els que no s’obrin. Elimineu la valva buida, passeu-los a un plat i amaniu-los amb un raig d’oli, llimona i julivert trinxat.
  3. Componeu una amanida amb tots els ingredients sobre un llit d’enciam i amaniu-ho amb vinagre d’umeboshi i oli o bé amb una salsa de sabor àcid com la vinagreta de tarongina o la salsa agredolça d’ume.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

L’objectiu d’aquesta recepta: assimilar el ferro de la remolatxa, dels créixens, del germinat de fenigrec, de l’alga, dels musclos i del julivert. A la cuina podem afavorir l’absorció dels nutrients dels aliments i, alhora, contrarestar els tòxics que puguin contenir, aplicant diverses transformacions de l’aliment. Per exemple:

  • Per incrementar l’absorció del ferro, combineu aliments rics en ferro amb condiments de sabor àcid com la llimona, el vinagre d’ume o de poma, la xucrut.
  • Per eliminar part de l’àcid oxàlic de la remolatxa, que interfereix en l’absorció del ferro, consumiu-la bullida. Eviteu les fulles, que en contenen massa.
  • Per eliminar els metalls pesants que conté el marisc, mengeu-lo amb algues i una bona ració de verdura verda o amanida.
  • Per eliminar part de l’àcid fític de les llavors de fenigrec, poseu-les en remull, gemineu-les i esbandiu-les vàries vegades al dia.

Com remarca Lluca Rullan a la molt recomanable Guia pràctica per consumir el peix i el marisc menys contaminat: “Marisc sí, amb algunes precaucions.” Els musclos filtren la contaminació marina, per tant, els consumidors hem de tenir en compte el mar on han crescut i menjar-los amb mesura (vegeu racions i freqüència en aquesta guia), acompanyant-los de molta verdura o amanida amb algues, per contrarestar els metalls pesants i eliminar-los del cos gràcies a la fibra.

L’alga espagueti de mar fresca i conservada en salmorra és un alga de la costa gallega que, a diferència de la presentació deshidratada, té un delicat sabor a mar i és tan tendra que només cal dessalar-la bé. Segons com estiguin les aigües en aquella zona poden obtenir la certificació eco o no. Cada cop es pot comprar a més comerços, com BioSpace de Barcelona.

Les algues s’han de consumir amb moderació. Amb 1-2 cullerades soperes d’alga hidratada per àpat i persona n’hi ha prou.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Els créixens són molt digestius i, alhora, depuratius. Es tracta d’una de les verdures més riques en antioxidants, com la vitamina C, el betacarotè o provitamina A i la vitamina E. Són diürètics, purifiquen l’estómac, els ronyons i la bufeta. A més, el seu característic sabor amarg i picant fa, al mateix temps, que aquesta planta sigui excel·lent per millorar la digestió, ja que estimula les secrecions digestives.

Montse Reus ha elaborat un Rebost molt interessant sobre la remolatxa en què explica que “és rica en un tipus d’àcid orgànic conegut amb el nom d’àcid oxàlic. Aquest compost, que és també molt abundant en els espinacs i les bledes, té la capacitat de formar complexos insolubles a l’intestí amb minerals com el calci i el ferro que n’impedeixen l’assimilació. Les persones amb predisposició a formar càlculs d’oxalat de calci al ronyó haurien de restringir el consum d’aquesta hortalissa, especialment de les fulles verdes.”

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat