Pomes al forn farcides

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

La poma al forn, farcida o sense farcir, resulta unes postres o un berenar molt adequat, fàcil de digerir i relaxant.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    45 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 4 pomes ecològiques, madures rentades

Per al farciment

  • 2 cullerades d’ametlla en pols
  • 2 cullerades de panses
  • ½ culleradeta de canyella en pols
  • ½ culleradeta de ratlladura de pell de mandarina ecològica
  • 1 pessic de sal
  • 2 cullerades de concentrat de poma
  • Xarop per als més llaminers (opcional)
  • ½ vas d’aigua
  • 2 cullerades de concentrat de poma
  • 1 tros de canyella
  • 1 pessic de sal

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Pomes al forn farcides

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    45 minuts

La poma al forn, farcida o sense farcir, resulta unes postres o un berenar molt adequat, fàcil de digerir i relaxant.


Ingredients

  • 4 pomes ecològiques, madures rentades

Per al farciment

  • 2 cullerades d'ametlla en pols
  • 2 cullerades de panses
  • ½ culleradeta de canyella en pols
  • ½ culleradeta de ratlladura de pell de mandarina ecològica
  • 1 pessic de sal
  • 2 cullerades de concentrat de poma
  • Xarop per als més llaminers (opcional)
  • ½ vas d'aigua
  • 2 cullerades de concentrat de poma
  • 1 tros de canyella
  • 1 pessic de sal

Elaboració

  1. Escalfeu el forn a 200º i prepareu el farciment barrejant bé tots els  ingredients fins a obtenir una consistència de paté (no gaire espès perquè el forn l’assecarà).
  2. Talleu horitzontalment les pomes per la part de dalt, com si traguéssiu una “tapa”. Amb una cullereta o un estri per buidar pomes, buideu-les i farciu-les amb la barreja. Torneu a col·locar la “tapa” superior i poseu-les en una safata per al forn.
  3. Opcionalment, prepareu un xarop barrejant tots els ingredients i aboqueu-ho sobre les pomes.
  4. Enforneu-les durant 20-30 minuts a 180º o fins que estiguin toves i daurades.  De tant en tant, ruixeu-les amb el xarop i, si quedés massa sec, afegiu-hi aigua. Serviu-les calentes, amb una mica de canyella.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Escalfeu el forn a 200º i prepareu el farciment barrejant bé tots els  ingredients fins a obtenir una consistència de paté (no gaire espès perquè el forn l’assecarà).
  2. Talleu horitzontalment les pomes per la part de dalt, com si traguéssiu una “tapa”. Amb una cullereta o un estri per buidar pomes, buideu-les i farciu-les amb la barreja. Torneu a col·locar la “tapa” superior i poseu-les en una safata per al forn.
  3. Opcionalment, prepareu un xarop barrejant tots els ingredients i aboqueu-ho sobre les pomes.
  4. Enforneu-les durant 20-30 minuts a 180º o fins que estiguin toves i daurades.  De tant en tant, ruixeu-les amb el xarop i, si quedés massa sec, afegiu-hi aigua. Serviu-les calentes, amb una mica de canyella.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

El temps de cocció de les pomes al forn dependrà de la mida de la poma, de l’aigua que contingui i del punt de maduresa. A mitja cocció, convé mirar com van quedant i si cal afegir un raig d’aigua calenta a la plata.

Les pomes al forn admeten variants, des de la poma tal qual, sense farcir, fins als farciments més saborosos, amb dàtils picats, coco ratllat, orellanes d’albercoc, gingebre ratllat i una mica de miso, que aporta una polaritat salada i curiosa al conjunt.

Els apunts energètics

La poma és un aliment refrescant que produeix fluids corporals, depura el cos i resulta un bon remei contra la indigestió. Quan es menja crua, amb pell i ben mastegada, depura el cos i tonifica el fetge. Les pomes cuites al forn són dolces i relaxen, ideals per a les tardes i vespres de tardor-hivern. Trobareu més informació interessant i curiosa sobre la poma a la secció El Rebost.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

S’ha comprovat que la fruita de producció ecològica conté més minerals que la de producció convencional.

Un cas destacable el trobem en l’estudi nutricional de la poma i el seu contingut en magnesi. S’ha trobat que les fruites de procedència ecològica de la mateixa varietat i cultivades en zones de l’interior de la província de Castelló, tenen més del doble de magnesi que les pomes convencionals de la mateixa zona productora. Aquestes dades posen de manifest que entre tres i quatre racions de 100 g de poma ecològica d’aquesta procedència serien classificades com a aliment ric en magnesi (un aliment ric en magnesi cobreix, amb una ració, com a mínim un 10% de l’aportació recomanada per a una persona adulta, que per a l’home ronda entre 350-450 mg), mentre que, per a les pomes convencionals, aquesta xifra hauria de ser el doble (entre sis i vuit racions).

La canyella redueix la concentració de glucosa en sang i millora la sensibilitat a la insulina. S’ha vist que millora la resposta postpandrial de la glucosa, fet que fa que sigui un condiment important que han de tenir en compte les persones que vigilen el pes.

Unes postres o un berenar molt adequat si sou persones que busqueu controlar el pes i també per als nens llaminers.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat