Carxofes al vapor amb vinagreta de llimona

Aquesta setmana la Montse Vallory us proposa Carxofes al vapor amb vinagreta de llimona

23 d'abril 2012 | Actualitzat el 28 de juliol 2020

La carxofa és ideal per a totes les persones, per a les que volen perdre pes i per a les que volen un fetge saludable. També és adequada per als diabètics ja que afavoreix la disminució dels nivells de sucre en sang. Gràcies al contingut en vitamina C, amb gran efecte antioxidant, la llimona evita que la carxofa s’ennegreixi. Si no tenim llimones també podem beneficiar-nos de la vitamina C julivert.

Carxofes al vapor amb vinagreta de llimona
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

 • 8 carxofes
 • Suc de ½ llimona
 • Sal marina fina
 • Pebre negre acabat de moldre
 • 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra de premsada
 • Julivert trinxat

ELABORACIÓ

 1. Talleu la base de les carxofes, traieu les fulles més dures i talleu-ne les puntes.
 2. Lamineu-les tal com es veu a la foto i deixeu-les macerar uns minuts en aigua bona i llimona per evitar que s’ennegreixin.
 3. Escorreu-les i coeu-les al vapor durant 5 minuts a foc mi.
 4. Per a la vinagreta diluïu un polsim de sal amb 1 cullerada de suc de llimona. Incorporeu-hi l’oli tot remenant fins que emulsioni.
 5. Presenteu les carxofes amb una mica de julivert per sobre i amaniu-les amb la vinagreta de llimona i un toc de pebre.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Trieu les carxofes tendres, amb les fulles ben apinyades, el tronxo turgent i les puntes arrodonides i sense punxes.

Per marinar qualsevol aliment, utilitzeu aigua bona per preservar el màxim de nutrients. La vitamina C de la llimona té un efecte antioxidant i evita que la carxofa s’ennegreixi un cop tallada.

Apunts energètics

Una cocció lleugera per a un plat depuratiu de primavera. Si volguéssiu fer una truita de carxofes lleugera i depurativa, utilitzeu aquest mètode de cocció al vapor en lloc de fregir les carxofes.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La carxofa és una flor i és ara a la primavera quan als mercats. El sabor amargant ens delata les virtuts sobre l’organisme. Ajuda a desintoxicar les toxines acumulades l fetge i és una hortalissa molt recomanada per afavorir l’eliminació d’excés de líquid l cos. Resulta ideal per formar part de dietes d’aprimament.

portada  —  amunt