Tomàquet farcit amb mongeta tendra, alvocat i anxova

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un plat que t'entra pels ulls! Una presentació vistosa de la mongeta tendra, que contrasta amb el sabor i el color del tomàquet madur d'untuositat de l'alvocat i la força de l'anxova.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 250 g de mongeta tendra tallada a daus
  • 4 tomàquets d’amanir vermells i forts
  • 8 tomacons secs, a dauets
  • 8 filets d’anxoves de l’Escala: 4 de picats i 4 de sencers
  • 1 alvocat a daus
  • 1 escalunya picada
  • 1 grapat d’olives negres
  • 1 grapat de tàperes naturals en oli d’oliva verge extra
  • Fulles de julivert i d’alfàbrega fresca, picades
  • Oli d’oliva verge extra de 1a premsada
  • Sal marina fina i pebre negre

Dieta

  • Crua
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Tomàquet farcit amb mongeta tendra, alvocat i anxova

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts

Un plat que t'entra pels ulls! Una presentació vistosa de la mongeta tendra, que contrasta amb el sabor i el color del tomàquet madur d'untuositat de l'alvocat i la força de l'anxova.


Ingredients

  • 250 g de mongeta tendra tallada a daus
  • 4 tomàquets d’amanir vermells i forts
  • 8 tomacons secs, a dauets
  • 8 filets d’anxoves de l’Escala: 4 de picats i 4 de sencers
  • 1 alvocat a daus
  • 1 escalunya picada
  • 1 grapat d’olives negres
  • 1 grapat de tàperes naturals en oli d’oliva verge extra
  • Fulles de julivert i d’alfàbrega fresca, picades
  • Oli d’oliva verge extra de 1a premsada
  • Sal marina fina i pebre negre

Elaboració

  1. Bulliu les mongetes amb una mica d’aigua salada, 3 minuts a foc mitjà o fins que comencin a estar cuites, però que quedin cruixents i ben verdes. Escorreu-les i deixeu-les refredar esteses sobre una plàtera i amanides amb un raig d’oli.
  2. Talleu els tomàquets per la meitat. Buideu-ne les parts inferiors amb l’ajut d’una cullera i deixeu-les escórrer cap per avall. Talleu a daus la polpa que heu buidat i la part superior, un cop pelada.
  3. Barregeu els daus de tomàquet amb les mongetes, els tomacons, les anxoves picades, l’alvocat, l’escalunya, les olives, les tàperes i la picada de julivert i alfàbrega.
  4. Salpebreu-ho i amaniu-ho amb un raig d’oli.
  5. Farciu els tomàquets i poseu-hi un filet d’anxova al damunt.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Bulliu les mongetes amb una mica d’aigua salada, 3 minuts a foc mitjà o fins que comencin a estar cuites, però que quedin cruixents i ben verdes. Escorreu-les i deixeu-les refredar esteses sobre una plàtera i amanides amb un raig d’oli.
  2. Talleu els tomàquets per la meitat. Buideu-ne les parts inferiors amb l’ajut d’una cullera i deixeu-les escórrer cap per avall. Talleu a daus la polpa que heu buidat i la part superior, un cop pelada.
  3. Barregeu els daus de tomàquet amb les mongetes, els tomacons, les anxoves picades, l’alvocat, l’escalunya, les olives, les tàperes i la picada de julivert i alfàbrega.
  4. Salpebreu-ho i amaniu-ho amb un raig d’oli.
  5. Farciu els tomàquets i poseu-hi un filet d’anxova al damunt.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Aquesta recepta admet qualsevol varietat de peix blau en conserva. Si opteu per una anxova a punt per consumir, és a dir, dessalada, filetejada i envasada en oli d’oliva verge, trieu una anxova de qualitat que hagi seguit un procés d’elaboració acurat i artesà.

El tomàquet convé consumir-lo ecològic i ben madurat al sol, cosa que fa que contingui menys solanina, una substància que pot ser tòxica si es consumeix regularment i que es troba principalment a la pell dels exemplars poc madurs. Si teniu el privilegi d’accedir a varietats de tomàquets de llavors recuperades o a un cor de bou de cultiu ecològic, el plat serà tot un èxit.

La mongeta tendra i, en general, tota la verdura verda cuinada poc temps i sense tapar manté el color verd més viu. Algunes vitamines i part dels minerals de les hortalisses passen a l’aigua de bullir, per això és convenient aprofitar-la per fer-ne una sopa d’entrant: afegiu-hi uns fideuets, un pessic de sal i un raig d’oli o, simplement, preneu-la com a caldo amb una mica de miso dissolt per incloure un ferment de qualitat a l’àpat. També podeu coure la mongeta al vapor.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Els diferents colors d’aquest plat asseguren la varietat, també, de nutrients essencials i de compostos antioxidants.

El color del tomàquet és degut sobretot gràcies al licopè que conté, un carotenoide amb propietats antioxidants que té una acció important en la prevenció del càncer de pròstata. Estudis epidemiològics han suggerit que consumir tomàquets pot ajudar a reduir el càncer de pròstata per l’efecte protector dels carotenoides, fitoquímics que confereixen el color de les verdures (carbassa, tomàquet, pastanaga…). El licopè és el carotenoide més abundant que trobem en els tomàquets, seguit del fitoè, fitofluè, zeta, gamma i betacarotè i luteïna. També s’ha vist que els carotenoides tenen un paper important en la prevenció de la degeneració macular relacionada amb l’edat, cataractes i altres trastorns que causen ceguesa.

Per altra banda, convé consumir tomàquets ecològics perquè s’ha vist que concentren més sucres, vitamina C i compostos relacionats amb la resistència a l’estrès oxidatiu, en comparació amb els cultivats de manera convencional amb agroquímics sintètics. Segons un estudi publicat a la revista PLoS One per Maria Raquel Alcantara Miranda i col·laboradors de la Universitat Federal de Cerea, al Brasil, els tomàquets ecològics contenen un 139% més d’àcid fenòlic i un 55% més de vitamina C en comparació amb els tomàquets cultivats convencionalment.

Per tal d’aprofitar els beneficis del licopè, el tomàquet s’ha de menjar amb una mica de greix, ja que els carotenoides són solubles en greix. Així que una salsa de tomàquet cuinada a foc lent o un tomàquet amanit amb oli d’oliva pot ser la manera ideal d’aprofitar-ne tots els beneficis nutricionals.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat