Flam de pinya i coco

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

El flam d’agar-agar, kudzú i fruita és la combinació ideal per elaborar en pocs minuts unes postres refrescants, lleugeres i depuratives.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    20 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas (250 ml) de pinya natural ecològica (pelada i a trossos)
  • 3 orellanes d’albercoc assecades al sol, a trossets
  • ½ vas (125 ml) de llet de coco ecològica
  • ½ vas (125 ml) d’aigua bona
  • 2 culleradetes (10 ml = 4 g) d’agar-agar en pols Porto-Muiños o Pronagar
  • Uns granets de sal marina fina
  • 1 cullerada de suc de llimona o ½ culleradeta de suc de gingebre (ratllat i espremut)
  • Les llavors d’una càpsula de cardamom
  • 1 cullerada (15 ml) de kudzú, desfet amb una mica d’aigua freda

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Flam de pinya i coco

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    20 minuts

El flam d’agar-agar, kudzú i fruita és la combinació ideal per elaborar en pocs minuts unes postres refrescants, lleugeres i depuratives.


Ingredients

  • 1 vas (250 ml) de pinya natural ecològica (pelada i a trossos)
  • 3 orellanes d’albercoc assecades al sol, a trossets
  • ½ vas (125 ml) de llet de coco ecològica
  • ½ vas (125 ml) d'aigua bona
  • 2 culleradetes (10 ml = 4 g) d'agar-agar en pols Porto-Muiños o Pronagar
  • Uns granets de sal marina fina
  • 1 cullerada de suc de llimona o ½ culleradeta de suc de gingebre (ratllat i espremut)
  • Les llavors d’una càpsula de cardamom
  • 1 cullerada (15 ml) de kudzú, desfet amb una mica d'aigua freda

Elaboració

  1. Tritureu la pinya amb les orellanes i reserveu-ho.
  2. Barregeu l’agar-agar, la sal, l’aigua i la llet de coco, i feu-ho bullir 2-3 minuts.
  3. Aboqueu-hi el kudzú (ja diluït amb aigua) remenant ràpid i constantment per evitar que s’agrumolli, fins que arrenqui el bull i s’espesseixi. Apagueu el foc.
  4. Incorporeu-hi el batut de pinya i les orellanes, el suc de llimona o de gingebre i les llavors de cardamom.
  5. Ompliu motlles individuals i deixeu-ho refredar completament abans de desemmotllar-ho.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Tritureu la pinya amb les orellanes i reserveu-ho.
  2. Barregeu l’agar-agar, la sal, l’aigua i la llet de coco, i feu-ho bullir 2-3 minuts.
  3. Aboqueu-hi el kudzú (ja diluït amb aigua) remenant ràpid i constantment per evitar que s’agrumolli, fins que arrenqui el bull i s’espesseixi. Apagueu el foc.
  4. Incorporeu-hi el batut de pinya i les orellanes, el suc de llimona o de gingebre i les llavors de cardamom.
  5. Ompliu motlles individuals i deixeu-ho refredar completament abans de desemmotllar-ho.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

L’agar-agar gelifica quan es refreda. Com més fred, més sòlid serà. Si feu servir flameres rígides, per desemmotllar amb facilitat heu de posar la base de les flameres en aigua tèbia durant uns segons. Amb els motlles de silicona només us caldrà tombar-los i exercir una petita pressió. Assegureu-vos de triar motlles de silicona 100 % platí, com els de Lékué, per evitar els plàstics tòxics.

La llimona refresca i el gingebre escalfa. Trieu-ne una o altra segons si preferiu un sabor àcid i refrescant o un de picant i calorífic. Si voleu un flam més dolç, podeu posar-hi 2 cullerades de panela, de melassa d’arròs o 1-2 cullerades d’extracte líquid d’estèvia casolà. La quantitat d’endolcidor dependrà del paladar de cadascú. Feu servir els endolcidors amb mesura.

La recepta admet altres espècies com la vainilla, en pols o en essència natural. Si voleu que el flam quedi més groc, poseu-hi una mica de cúrcuma en pols.  El cardamom és una espècia tropical molt preuada, de sabor lleugerament picant i que té diverses propietats medicinals per a desordres digestius i respiratoris. Partiu la càpsula verda per extreure’n les llavors.

Si no teniu llet de coco, podeu fer-ne amb la crema de coco Rapunzel, que resulta molt pràctica al rebost perquè està envasada en dos paquets de 50 g de concentrat de polpa i oli de coco que, un cop barrejat amb aigua, es converteix en una llet de coco deliciosa d’alta qualitat. Dr. Goerg l’anomena “mantega” i la presenta en pot de vidre. Si no en teniu, podeu hidratar coco ratllat amb aigua i triturar-lo per fer-ne llet de coco.

Per fer la foto hem guarnit els flams amb el condiment de maduixa i coco.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La pinya és una fruita tropical que destaca per la seva riquesa enzimàtica. Conté papaïna, encarregada de facilitar la digestió de la proteïna. Per aquest motiu, resulta una fruita interessant per a les persones amb dificultats per digerir la proteïna.

El coco conté molta fibra dietètica soluble i insoluble, que el fa ideal per elaborar postres amb índex glucèmic baix; pot tenir, a més, un paper significatiu en la reducció de colesterol-LDL.

El coco és un dels aliments més rics en triglicèrids de cadena mitjana (MTC). Un dels àcids grassos saturats presents en aquest aliment, l’àcid làuric, té propietats antifúngiques. Com que té tant àcid làuric, el coco és saludable per als ossos perquè els protegeix de l’excés de radicals lliures, a banda de tenir molts beneficis terapèutics per a les malalties autoimmunes. També és font de combustible per als esportistes i de greix saludable per a les persones que fan una dieta d’aprimament.

El kudzú (Pueraria lobata) es fa servir com un remei tradicional a la Xina per als símptomes de la menopausa, i també serveix en preparacions per a dolències que afecten les dones menopàusiques, com ara l’osteoporosi, la malaltia cardíaca coronària i alguns càncers hormonodependents. La base científica de la seva acció es troba en els fitoestrògens que conté. També s’ha vist que té un efecte antiinflamatori.

Lagar-agar és un aliment gelificant. Conté un 95 % de fibra i, tot i que no conté la quantitat de minerals d’altres algues, ens assegura una quantitat adequada de minerals i oligoelements essencials. L’agar-agar és una alternativa vegana a les gelatines d’origen animal. Aquesta alga té un efecte laxant i depuratiu, idoni per netejar el cos sense perdre minerals. És ideal per fer postres baixes en greix i riques en fibra, adients per a les persones que volen perdre pes i gent amb problemes de restrenyiment. També té la propietat de refredar el cos gradualment per no patir calor a l’estiu.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat