Mantega antiinflamatòria de lli i coco

Postres, esmorzars i berenars, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una mantega vegetal casolana, fàcil de preparar i molt saludable amb tots el beneficis del lli i de l'oli de coco.

  • Racions:
    120 ml
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts + 2 hores de congealdor
© Pau Esculies

Ingredients

  • 4 cullerades (60 ml) d’oli de lli
  • 4 cullerades (60 ml) d’oli de coco verge

Dieta

  • Ceto
  • Crua
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Mantega antiinflamatòria de lli i coco

Postres, esmorzars i berenars, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    120 ml
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts + 2 hores de congealdor

Una mantega vegetal casolana, fàcil de preparar i molt saludable amb tots el beneficis del lli i de l'oli de coco.


Ingredients

  • 4 cullerades (60 ml) d’oli de lli
  • 4 cullerades (60 ml) d’oli de coco verge

Elaboració

  1. Poseu l’oli de lli en un bol gran d’una capacitat d’un litre i poseu-ho al congelador fins que el lli estigui ben fred i s’hagi endurit.
  2. Traieu-ho del congelador i incorporeu-hi immediatament l’oli de coco a temperatura ambient. Barregeu-ho bé fins que emulsionin tots dos i quan comenci a desfer-se, refredeu-ho al congelador fins que s’endureixi.
  3. Remeneu-ho altre cop amb l’espàtula fins a obtenir una consistència de mantega. Poseu-ho en un pot i conserveu-ho tapat al congelador o a la nevera, segons ho vulgueu més o menys tou.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu l’oli de lli en un bol gran d’una capacitat d’un litre i poseu-ho al congelador fins que el lli estigui ben fred i s’hagi endurit.
  2. Traieu-ho del congelador i incorporeu-hi immediatament l’oli de coco a temperatura ambient. Barregeu-ho bé fins que emulsionin tots dos i quan comenci a desfer-se, refredeu-ho al congelador fins que s’endureixi.
  3. Remeneu-ho altre cop amb l’espàtula fins a obtenir una consistència de mantega. Poseu-ho en un pot i conserveu-ho tapat al congelador o a la nevera, segons ho vulgueu més o menys tou.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

L’oli de lli té un comportament tèrmic oposat al de l’oli de coco. És tan insaturat que es descongela ràpidament. L’oli de coco, al contrari, és saturat, s’endureix ràpidament quan es refreda i a una temperatura ambient d’uns 20ºC és sòlid però bastant tou. Per tant, per obtenir una textura tipus mantega cal barrejar l’oli de lli ben fred amb l’oli de coco a temperatura ambient i després mantenir-ho en fred.

Cal tenir en compte que l’oli de lli, com que és molt ric en omega-3, és poc estable i s’oxida ràpidament amb la llum, l’oxigen i la temperatura. Per això convé mantenir aquesta barreja al congelador i treure’n només la quantitat que s’hagi de consumir. Per a més informació, vegeu l’article “Com conservar el lli mòlt i el seu oli”.

La recepta admet variants salades, dolces i multicolors. Afegiu-hi els condiments que més us agradin:

  • Salats: vinagre d’umeboshi, salsa de soja, tàperes, anxoves triturades, olivada…
  • Dolços: estèvia, sucre integral de coco, melassa de cereal, canyella en pols, cacau…
  • Per variar de colors i aromes : herbes, cúrcuma i pebre negre mòlt, gingebre, remolatxa cuita…

Més idees per utilitzar l’oli de coco a l’especial de la Montse Reus “L’oli de coco”.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El lli és un aliment ric en lignans, uns components fitoestrogènics amb molts beneficis per a la salut. De fet, hi ha estudis que relacionen el consum d’aliments rics en lignans amb una reducció del risc de càncer, en especial del de mama (càncer hormonodepenent).

Molts dels factors de risc de càncer de mama establerts estan associats a un excés d’estrògens. Els fitoestrògens son compostos derivats de plantes que s’assemblen als estrògens i que tenen capacitat d’unir-se als receptors dels estrògens i actuar en la modulació del metabolisme dels estrògens (tenen un efecte inhibitori sobre l’aromatasa), cosa que redueix la quantitat d’estrògens circulants en el cos.

Per altra banda, l’oli de lli és molt ric en àcids grassos omega-3, en especial, àcid alfalinolenic (ALA), àcid gras essencial necessari per a la conversió a àcid eicosapentaenoic (EPA) i àcid docosahexaenoic (DHA). Aquesta presència d’omega-3 el fa un oli molt important en la dieta per assegurar una bona font d’aquests greixos poliinsaturats amb beneficis antiinflamatoris.

Per altra banda, l’oli de coco conté força àcid làuric. Aquest greix, tot i que és saturat, té molts beneficis per a la salut cardiovascular, alhora que presenta propietats antiinflamatòries importants.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat