Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Un excel·lent forma de menjar el tofu, de forma saborosa i saludable. El tofu és una bona font de proteïnes vegetals i el macerat n'augmenta la seva digestibilitat.
El tofu a l’estil japonès no és ni massa ferm ni massa tou, i queda molt bé per fer aquesta recepta. Això sí: s’ha de manipular amb cura perquè no es trenqui.
Un cop obert el paquet, el tofu fresc que no es cuini s’ha de guardar a la nevera cobert d’aigua –recordem que cal canviar-la cada dia.
Pels condiments de la marinada, aquesta és una recepta saborosa de caire festiu. Per fer-ne una presentació més alegre, talleu el tofu a daus, punxeu-los en una broqueta i aneu-hi alternant verdures de colors enrossides a la paella. Per als nens, prepareu una marinada més suau amb salsa de soja, melassa i oli d’oliva.
El tofu cru és un llegum cru. Té un efecte molt expansiu i convé cuinar-lo bé per evitar problemes digestius a la llarga. Per fer-lo més digestiu, bulliu-lo 5 minuts abans de marinar-lo.
L’efecte excessivament refrescant del tofu queda compensat en aquesta recepta per la cocció amb suc de gingebre, salsa de soja i oli calent.
El tofu és una bona font de proteïna vegetal de qualitat excel·lent, tot i això, per fer-lo més digestiu, cal que es cuini o es maceri. Si es pren cru pot interferir en l’absorció de determinats nutrients, com és el cas del ferro. En aquesta recepta, el vinagre d’arròs que s’utilitza confereix propietats remineralitzadores al plat, fet que afavoreix que tinguem un bon pH sanguini. Per altra banda, la melassa d’arròs proporciona el punt de dolçor que busquem, alhora que atorga enzims que afavoriran la digestió del plat.
Per acompanyar el plat s’ha pensat en el tàrtar d’algues perquè, d’aquesta manera, incorporem una font de iode que és important per compensar el fet que la soja no fermentada –és el cas del tofu fresc– inhibeix l’absorció de iode.