Tofu teriyaki amb tartar d’algues

Un excel·lent forma de menjar el tofu, saborosa i saludable. Les algues aporten minerals i el macerat amb teriyaki, enzims per millorar la digestió.

17 d'octubre 2011 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 3-4 persones - El tofu és una bona font de proteïnes vegetals. - Hi afegim algues perquè ens agraden i perquè  compensen un dels efectes negatius de la soja no fermentada, que és inhibir l'absorció de iode. - El macerat augmenta la digestibilitat del tofu. - El vinagre d'arròs remineralitza i la melassa ens proporciona enzims saludables.

Tofu teriyaki amb tartar d'algues
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

 • 250 g de tofu fresc
Marinada
 • 1 cullerada (15 ml) de vinagre d’arròs
 • 1 cullerada de mostassa fina natural
 • 1 cullerada de melassa d’arròs
 • 1 cullerada d’oli de sèsam premsat en fred
 • 3 cullerades de salsa de soja o tamari
 • ½ cullerada de suc de gingebre (ratllat i espremut)
Presentació
 • Tàrtar d’algues de Porto-Muiños i cibulet picat

ELABORACIÓ

 1. Talleu el tofu a llesques d’1 cm de gruix i poseu-les en una plata plana.
 2. Barregeu tots els ingredients de la marinada i escampeu-la sobre el tofu. Deixeu-ho marinar uns 30 minuts.
 3. Poseu una mica d’oli d’oliva verge en una paella i coeu el tofu tapat fins que comenci a enrossir-se per una banda. Doneu-hi la volta, regueu-lo amb unes quantes cullerades de la marinada i coeu-lo fins que s’enrosseixi.
 4. Presenteu el tofu calent amb tàrtar d’algues i cibulet picat pel damunt.

Apunts culinaris

El tofu a l’estil japonès no és ni massa ferm ni massa tou, i queda molt bé per fer aquesta recepta. Això sí: s’ha de manipular amb cura perquè no es trenqui.

Un cop obert el paquet, el tofu fresc que no es cuini s’ha de guardar a la nevera cobert d’aigua –recordem que cal canviar-la cada dia.

Pels condiments de la marinada, aquesta és una recepta saborosa de caire festiu. Per fer-ne una presentació més alegre, talleu el tofu a daus, punxeu-los en una broqueta i aneu-hi alternant verdures de colors enrossides a la paella. Per als nens, prepareu una marinada més suau amb salsa de soja, melassa i oli d’oliva.

Apunts energètics

El tofu cru és un llegum cru. Té un efecte molt expansiu i convé cuinar-lo bé per evitar problemes digestius a la llarga. Per fer-lo més digestiu, bulliu-lo 5 minuts abans de marinar-lo.

L’efecte excessivament refrescant del tofu queda compensat en aquesta recepta per la cocció amb suc de gingebre, salsa de soja i oli calent.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El tofu és una bona font de proteïna vegetal de qualitat excel·lent, tot i això, per fer-lo més digestiu, cal que es cuini o es maceri. Si es pren cru pot interferir en l’absorció de determinats nutrients, com és el cas del ferro. En aquesta recepta, el vinagre d’arròs que s’utilitza confereix propietats remineralitzadores al plat, fet que afavoreix que tinguem un bon pH sanguini. Per altra banda, la melassa d’arròs proporciona el punt de dolçor que busquem, alhora que atorga enzims que afavoriran la digestió del plat.

Per acompanyar el plat s’ha pensat en el tàrtar d’algues perquè, d’aquesta manera, incorporem una font de iode que és important per compensar el fet que la soja no fermentada –és el cas del tofu fresc– inhibeix l’absorció de iode.

portada  —  amunt