Puré de mill

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una alternativa al puré de patata quan no convé menjar patates o quan es vol un acompanyament nutritiu i energètic. El mill és un cereal ric en minerals, molt alcalinitzant, molt digestiu i que beneficia la melsa i l’estómac.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    40 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas (250 ml) de mill, rentat i escorregut
  • 3 vasos d’aigua
  • 2 cebes trossejades
  • 2 cullerades d’oli de coco o d’oliva verge extra
  • Un polsim de cúrcuma, pebre negre mòlt i nou moscada
  • ¼ de vas d’aigua de mar
  • Sal marina fina

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Puré de mill

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    40 minuts

Una alternativa al puré de patata quan no convé menjar patates o quan es vol un acompanyament nutritiu i energètic. El mill és un cereal ric en minerals, molt alcalinitzant, molt digestiu i que beneficia la melsa i l’estómac.


Ingredients

  • 1 vas (250 ml) de mill, rentat i escorregut
  • 3 vasos d’aigua
  • 2 cebes trossejades
  • 2 cullerades d’oli de coco o d’oliva verge extra
  • Un polsim de cúrcuma, pebre negre mòlt i nou moscada
  • ¼ de vas d’aigua de mar
  • Sal marina fina

Elaboració

  1. Poseu dues cullerades d’oli en una olleta de fons gruixut i salteu la ceba amb un pessic de sal. Deixeu-la coure 10 minuts, remenant de tant en tant i afegint-hi una mica d’aigua si s’enganxés, fins que comenci a enrossir-se.
  2. Torreu el mill en una paella sense oli, tot remenant, uns 3 minuts. No ha de canviar de color.
  3. Afegiu-lo a la ceba amb 3 vasos d’aigua i 2 pessics de sal. Tapeu i feu que arrenqui el bull a foc viu. Abaixeu el foc i deixeu-ho coure tapat, uns 20 minuts.
  4. Aparteu-ho del foc i incorporeu-hi l’oli, les espècies, l’aigua de mar i tritureu-ho fins que quedi com un puré de patata espès.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu dues cullerades d’oli en una olleta de fons gruixut i salteu la ceba amb un pessic de sal. Deixeu-la coure 10 minuts, remenant de tant en tant i afegint-hi una mica d’aigua si s’enganxés, fins que comenci a enrossir-se.
  2. Torreu el mill en una paella sense oli, tot remenant, uns 3 minuts. No ha de canviar de color.
  3. Afegiu-lo a la ceba amb 3 vasos d’aigua i 2 pessics de sal. Tapeu i feu que arrenqui el bull a foc viu. Abaixeu el foc i deixeu-ho coure tapat, uns 20 minuts.
  4. Aparteu-ho del foc i incorporeu-hi l’oli, les espècies, l’aigua de mar i tritureu-ho fins que quedi com un puré de patata espès.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

El mill és un cereal que queda més aviat eixut si no es combina amb oli o ceba confitada, que li aporta untuositat i resulta més melós. Si feu servir una batedora, obtindreu un puré més fi i homogeni, però també queda bé si el remeneu enèrgicament i el xafeu amb una espàtula. Si us agrada una crema ben fina, tritureu-ho quan encara estigui ben calent afegint-hi més oli i alguna llet vegetal per emulsionar el mill, la ceba i l’oli.

El mill també es pot cuinar sense torrar prèviament, tot i que es recomana fer-ho abans de coure’l perquè tingui un efecte més alcalinitzant i resulti encara més fàcil de digerir, tot i que ja és molt digerible. Es considera que comença a torrar-se quan s’ha evaporat la humitat de rentar-lo i queda eixut i desprès. Arribats a aquest punt, vigileu que no canviï de color perquè no es cremi. Sabreu que ja el teniu torrat quan sentiu olor de nous torrades.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El mill és més que una alternativa a la patata o a altres cereals: conté moltíssims nutrients essencials. És un dels cereals més rics en magnesi, mineral que s’ha comprovat en molts estudis científics que ajuda a fer baixar la pressió sanguínia, afavoreix la reducció de l’asma i la freqüència de les migranyes.

També és ric en fòsfor i lecitina, nutrients importants per al sistema nerviós, i en àcid silícic, necessari per conservar la pell, els cabells i les ungles en bon estat. És un cereal molt digestiu que beneficia la melsa i l’estómac, molt recomanable per als diabètics i, com que no té gluten, és ideal per als celíacs.

1 vas (250 ml) de mill bullit proporciona el 26,4% de la ració diària de magnesi i el 24% de la de fòsfor.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat