Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Darrere d’aquesta crema de cereals innocent i deliciosa hi ha un extraordinari esmorzar d’hivern i un remei ideal per a la debilitat renal i endocrina.
El fajol es torra perquè tingui un efecte més alcalinitzant i calorífic. El sèsam negre, però, no s’ha de torrar mai, perquè conservi els antioxidants que té, que protegeixen el moll de l’os de l’atac dels radicals lliures.
Les castanyes seques són molt convenients perquè no s’han de pelar. Es compren durant la temporada de collita i es guarden en un lloc fresc o a la nevera per a la resta de l’any. Per digerir-les millor i per aportar minerals a la crema, s’hi pot afegir un trosset d’alga kombu. La castanya triturada aporta cremositat, però també resulta agradable trobar-hi trossos de castanyes.
Aquesta crema es conserva bé a la nevera quatre dies si no es trenca la cadena del fred. Escalfeu una mica de llet d’arròs amb canyella en pols, tireu-hi la quantitat de crema de cereals que vulgueu, remeneu-ho i feu que arrenqui el bull. Si us agrada més dolça, afegiu-hi panses durant la cocció o melassa d’arròs quan us la mengeu.
Darrere d’aquesta crema de cereals innocent i deliciosa per a un esmorzar d’hivern hi ha un extraordinari remei per a la debilitat renal i endocrina i una fórmula antienvelliment excel·lent, especialment indicada per enfortir els ossos i els ronyons.
El fajol torrat és el cereal més calorífic i, si el cuinem amb l’arròs i les castanyes, resulta una crema agradable, que escalfa i reforça, ideal per començar els dies freds amb energia. També resulta satisfactòria per a un berenar d’hivern.
La castanya és un aliment tradicional del nostre país que ens escalfa durant l’hivern. Es recomana per a persones amb desgast, com ara nens i esportistes; també en casos d’hipertensió, per la seva riquesa en potassi i durant l’embaràs, pel contingut en àcid fòlic.
Us proposo una variant inspirada en la recepta d’Olga Cuevas i Lucía Redondo al llibre Tratamientos naturales al alcance de todos, en el qual la presenten com un “esmorzar que enforteix, per a casos de fred intern i debilitat renal i endocrina. N’heu de prendre una tassa gran cada dia durant l’hivern”.
El gra de fajol és un cereal que escalfa molt i reforça. Les nous i el sèsam negre tenen una doble funció: aporten el toc cruixent que dóna polaritat a la crema i són una bona font d’omega-3, omega-6 i antioxidants.
El fajol és molt ric en rutina, un flavonoide que va molt bé per millorar els casos de fragilitat i permeabilitat dels capil·lars sanguinis. Per tant, és especialment indicat per a persones amb problemes de varius, hemorràgies i altres problemes circulatoris. A més, té un gran efecte antiinflamatori. També és una font important de vitamines del grup B i ferro, fet que fa que sigui important per a les persones amb tendència a l’anèmia. També destaca la seva riquesa en àcid oleic (omega-9), linoleic (omega-6) i linolènic (omega-3), ja que és un aliment estrella per lluitar contra el colesterol i malalties cardiovasculars.
Per la seva banda, les castanyes són una fruita seca rica en hidrats de carboni complexos (a diferència de la resta de fruita seca, que destaca pel seu contingut en greixos saludables), fet que fa que l’organisme els absorbeixi lentament i s’aconsegueixi mantenir els nivells de sucre en sang constants. Això afavoreix la sensació de sacietat. Són molt riques en fibra, cosa que va bé per al bon trànsit intestinal. A més, tenen una gran riquesa en minerals necessaris per a l’organisme. El seu consum es recomana sobretot a les persones que tenen esgotament físic i mental, a les persones que tenen un desgast important, com són els nens, els esportistes i les dones embarassades. També són bones per a la memòria.