Timbal de polenta i cigrons amb salsa de tomàquet

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Aquesta recepta admet variants amb qualsevol verdura verda de temporada (cols, espàrrecs, mongeta tendra, espigalls o bledes...), altres llegums, peix fresc o conservat en oli d’oliva extra verge.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    35 - 40 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

Per a la base de polenta

  • 1 vas (250 ml) de polenta ecològica
  • 4 vasos (1 litre) d’aigua o caldo vegetal
  • 1 culleradeta (5 ml) d’orenga
  • 1/8 de culleradeta de cúrcuma en pols
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 2 pessics de sal marina
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra

Per al farciment

  • 1 pastanaga a rodanxes fines
  • 1 porro tallat a rodanxes fines
  • 4 tomacons secs, tallats fins
  • 1 vas de cigró menut cuit
  • 1 grapat de xiitake
  • 1 gra d’all, picat
  • 1 vas de salsa de tomàquet casolana
  • Brots de créixens o d’alfàbrega
  • Julivert fresc, orenga, pebre negre i sal marina fina

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Timbal de polenta i cigrons amb salsa de tomàquet

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    35 - 40 minuts

Aquesta recepta admet variants amb qualsevol verdura verda de temporada (cols, espàrrecs, mongeta tendra, espigalls o bledes...), altres llegums, peix fresc o conservat en oli d’oliva extra verge.


Ingredients

Per a la base de polenta

  • 1 vas (250 ml) de polenta ecològica
  • 4 vasos (1 litre) d’aigua o caldo vegetal
  • 1 culleradeta (5 ml) d’orenga
  • 1/8 de culleradeta de cúrcuma en pols
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 2 pessics de sal marina
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra

Per al farciment

  • 1 pastanaga a rodanxes fines
  • 1 porro tallat a rodanxes fines
  • 4 tomacons secs, tallats fins
  • 1 vas de cigró menut cuit
  • 1 grapat de xiitake
  • 1 gra d’all, picat
  • 1 vas de salsa de tomàquet casolana
  • Brots de créixens o d’alfàbrega
  • Julivert fresc, orenga, pebre negre i sal marina fina

Elaboració

Per a la polenta

  1. Feu bullir 3 vasos d’aigua amb la cúrcuma i el pebre i poseu-ho al punt de sal.
  2. Talleu-ne l’ebullició amb el quart vas d’aigua i aneu afegint-hi la polenta a poc a poc, en forma de pluja, batent-ho constantment amb varetes per evitar que es formin grumolls.
  3. Remeneu-ho 5 minuts a foc lent fins que la sèmola estigui cuita i la consistència sigui espessa. El temps de cocció, però, dependrà del tipus de polenta. Aparteu-ho del foc i barregeu la massa amb l’oli.
  4. Esteneu una capa fina de massa d’1-1’5 cm sobre una safata plana humitejada prèviament i deixeu-ho refredar abans de tallar-la amb un tallapasta o ganivet.

Per al farciment

  1. Salteu la pastanaga i els porros amb oli i sal durant 3 minuts.
  2. Incorporeu-hi els tomacons, els cigrons, els bolets, l’all i deixeu-ho coure a foc mitjà 3 minuts.
  3. Retireu-ho del foc i afegiu-hi el julivert i l’orenga.
  4. Munteu cada plat posant la polenta sobre salsa de tomàquet calenta i repartiu el saltat sobre les porcions de polenta, tal com es veu a la foto.
  5. Amaniu-ho amb oli i guarniu-ho amb brots de créixens o d’alfàbrega.
  6. Acompanyeu-ho de llavors de sèsam torrades i mòltes.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per a la polenta

  1. Feu bullir 3 vasos d’aigua amb la cúrcuma i el pebre i poseu-ho al punt de sal.
  2. Talleu-ne l’ebullició amb el quart vas d’aigua i aneu afegint-hi la polenta a poc a poc, en forma de pluja, batent-ho constantment amb varetes per evitar que es formin grumolls.
  3. Remeneu-ho 5 minuts a foc lent fins que la sèmola estigui cuita i la consistència sigui espessa. El temps de cocció, però, dependrà del tipus de polenta. Aparteu-ho del foc i barregeu la massa amb l’oli.
  4. Esteneu una capa fina de massa d’1-1’5 cm sobre una safata plana humitejada prèviament i deixeu-ho refredar abans de tallar-la amb un tallapasta o ganivet.

Per al farciment

  1. Salteu la pastanaga i els porros amb oli i sal durant 3 minuts.
  2. Incorporeu-hi els tomacons, els cigrons, els bolets, l’all i deixeu-ho coure a foc mitjà 3 minuts.
  3. Retireu-ho del foc i afegiu-hi el julivert i l’orenga.
  4. Munteu cada plat posant la polenta sobre salsa de tomàquet calenta i repartiu el saltat sobre les porcions de polenta, tal com es veu a la foto.
  5. Amaniu-ho amb oli i guarniu-ho amb brots de créixens o d’alfàbrega.
  6. Acompanyeu-ho de llavors de sèsam torrades i mòltes.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La base de polenta es conserva molt bé a la nevera sense el farciment. Tapeu-la bé per evitar que es ressequi la part externa. Escalfeu-la a la paella amb unes gotes d’oli o bé al forn calent, pinzellada amb oli.

Els cigrons combinats amb sèsam mòlt enforteixen el sistema nerviós i l’ossi. Un plat de proteïna completa, nutritiu, lleuger i ràpid de preparar. Les llavors de sèsam s’haurien de moldre per assimilar els nutrients que contenen, perquè són tan menudes que surten tal com entren. Moleu el 80% del volum de sèsam torrat i deixeu-ne un 20% sense moldre, per gaudir de l’explosió d’aroma a la boca. A l’article “Torrar llavors de sèsam al punt” hi trobareu la tècnica de torrar i moldre llavors, a més d’altres informacions d’interès.

La recepta admet variants amb qualsevol verdura verda de temporada (cols, espàrrecs, mongeta tendra, espigalls o bledes…), altres llegums, peix fresc o conservat en oli d’oliva extra verge. Per a la foto hem utilitzat la “Salsa de no tomàquet”, una bona alternativa a la salsa de tomàquet, però també quedaria bé qualsevol altra salsa que ja tingueu elaborada com la “Salsa bolonyesa de seitan”, la “Salsa agredolça d’umeboshi” o la “Salsa de miso i lli”.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La polenta és sèmola de blat de moro. Té molts nutrients, entre els quals destaquen hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals i fibra.

S’ha vist que el consum de xiitake ajuda a modular el sistema immunitari gràcies als glucans que conté, un grup de polisacàrids. El xiitake s’utilitza de fa anys com un aliment d’ús medicinal per a problemes inflamatoris i té beneficis anticancerígens, antioxidants, antifúngics, antibacterians i antivirals.

Els germinats de créixens són considerats un dels aliments amb més densitat de nutrients. Contenen glucosinolats, responsables del gust de pebre que tenen. Aquests compostos són interessants per prevenir el càncer. La vitamina K és el nutrient més present en els créixens i és fonamental per enfortir els ossos. També és ric en vitamina C i vitamina A. Pel que fa als minerals, destaca el manganès, un cofactor de l’enzim superòxid dismutasa (un antioxidant endogen) i el calci. També és ric en flavonoides, carotenoides com el betacarotè, la zeaxantina i la luteïna i les vitamines del grup B.

Els cigrons són un llegum amb propietats nutritives excel·lents i tenen proteïna completa, és a dir, d’alt valor biològic, que pot substituir amb escreix la proteïna animal (recomanem aquest vídeo en què la nutricionista Lucia Redondo parla de valor nutricional del cigró al 1h:03min). Els cigrons tenen poc triptòfan, aminoàcid precursor de la serotonina que enforteix el sistema nerviós, però quan es combinen amb llavors de sèsam lleugerament torrades i mòltes, a més d’obtenir més calci, aquest problema queda resolt.

Per a saber-ne més:

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat