Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Aquesta recepta admet variants amb qualsevol verdura verda de temporada (cols, espàrrecs, mongeta tendra, espigalls o bledes...), altres llegums, peix fresc o conservat en oli d’oliva extra verge.
La base de polenta es conserva molt bé a la nevera sense el farciment. Tapeu-la bé per evitar que es ressequi la part externa. Escalfeu-la a la paella amb unes gotes d’oli o bé al forn calent, pinzellada amb oli.
Els cigrons combinats amb sèsam mòlt enforteixen el sistema nerviós i l’ossi. Un plat de proteïna completa, nutritiu, lleuger i ràpid de preparar. Les llavors de sèsam s’haurien de moldre per assimilar els nutrients que contenen, perquè són tan menudes que surten tal com entren. Moleu el 80% del volum de sèsam torrat i deixeu-ne un 20% sense moldre, per gaudir de l’explosió d’aroma a la boca. A l’article “Torrar llavors de sèsam al punt” hi trobareu la tècnica de torrar i moldre llavors, a més d’altres informacions d’interès.
La recepta admet variants amb qualsevol verdura verda de temporada (cols, espàrrecs, mongeta tendra, espigalls o bledes…), altres llegums, peix fresc o conservat en oli d’oliva extra verge. Per a la foto hem utilitzat la “Salsa de no tomàquet”, una bona alternativa a la salsa de tomàquet, però també quedaria bé qualsevol altra salsa que ja tingueu elaborada com la “Salsa bolonyesa de seitan”, la “Salsa agredolça d’umeboshi” o la “Salsa de miso i lli”.
La polenta és sèmola de blat de moro. Té molts nutrients, entre els quals destaquen hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals i fibra.
S’ha vist que el consum de xiitake ajuda a modular el sistema immunitari gràcies als glucans que conté, un grup de polisacàrids. El xiitake s’utilitza de fa anys com un aliment d’ús medicinal per a problemes inflamatoris i té beneficis anticancerígens, antioxidants, antifúngics, antibacterians i antivirals.
Els germinats de créixens són considerats un dels aliments amb més densitat de nutrients. Contenen glucosinolats, responsables del gust de pebre que tenen. Aquests compostos són interessants per prevenir el càncer. La vitamina K és el nutrient més present en els créixens i és fonamental per enfortir els ossos. També és ric en vitamina C i vitamina A. Pel que fa als minerals, destaca el manganès, un cofactor de l’enzim superòxid dismutasa (un antioxidant endogen) i el calci. També és ric en flavonoides, carotenoides com el betacarotè, la zeaxantina i la luteïna i les vitamines del grup B.
Els cigrons són un llegum amb propietats nutritives excel·lents i tenen proteïna completa, és a dir, d’alt valor biològic, que pot substituir amb escreix la proteïna animal (recomanem aquest vídeo en què la nutricionista Lucia Redondo parla de valor nutricional del cigró al 1h:03min). Els cigrons tenen poc triptòfan, aminoàcid precursor de la serotonina que enforteix el sistema nerviós, però quan es combinen amb llavors de sèsam lleugerament torrades i mòltes, a més d’obtenir més calci, aquest problema queda resolt.
Per a saber-ne més: