Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Coure la carbassa amb oli verge d’oliva o de coco i menjar-la amb aliments rics en greixos com el formatge de cabra o el pernil ibèric incrementa la biodisponibilitat de la gran quantitat de carotenoides que conté.
Són diversos els factors dietètics que afecten la biodisponibilitat dels carotenoides de la carbassa. Coure-la amb oli verge d’oliva o de coco i menjar-la amb aliments rics en greixos com el formatge de cabra o el pernil ibèric milloren la biodisponibilitat dels carotenoides dels vegetals. De fet, n’hi hauria prou amb l’oli de cocció i les llavors, però el sabor salat del formatge contrasta amb el dolç intens de la carbassa. Esmicoleu l’alfàbrega amb els dits per evitar que ennegreixi o talleu-la amb un ganivet de ceràmica.
Torreu lleugerament les llavors de carbassa en sec en una paella sense oli, amb moviment constant. Si el foc és massa fort, peten. Quan estan ben torrades no canvien de color, s’inflen i la pellofa verda s’esquerda com es veu a la foto. Les llavors de carbassa es poden torrar sense esbandir-les abans per evitar que se’n desprengui el tel extern i s’enganxi a la paella. Vegeu l’article “Torrar llavors de sèsam al punt” per a més consideracions sobre com torrar llavors.
La carbassa és molt rica en vitamines antioxidants com ara els carotenoides, la vitamina C i la vitamina E. Conté betacarotè antioxidant necessari per mantenir la integritat de la pell i mucoses. També és essencial per una bona vista. També és una bona font de compostos flavonoides i vitamines del grup B.
Les llavors de carbassa són molt riques en zinc i també tenen vitamina E, en totes les seves formes (tocoferols i tocotrienols), característica molt important que fa que siguin un aliment molt recomanat per a la salut cardiovascular.
L’oli de coco ha de ser de bona qualitat per assegurar els beneficis nutricionals. Tot i ser ric en greix saturat (en àcid làuric) s’ha vist que justament per aquesta riquesa té beneficis saludables per al colesterol i propietats antiinflamatòries i analgèsiques.[/destacat]