Begudes, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Beguda dolça i deliciosa que relaxa, calma l’ansietat i l’angoixa. Ideal per prendre quan s’està nerviós o enfadat.
El kudzú és el midó de les arrels de la Pueraria lobata syn, extret mitjançant un llarg procés artesanal i s’utilitza com a espessidor, amb propietats medicinals remarcables. No s’ha de confondre amb l’arrowroot, una fècula extreta de la Maranta arundinacea.
Com tots els midons, el kudzú s’ha de desfer amb algun líquid fred. El moment en què és més espès és just abans d’arribar al bull, per tant, no convé que bulli a foc fort ni massa estona.
Té un sabor neutre i perd el color blanquinós en arribar al bull, quan es torna translúcid i adquireix el color del líquid original. En el cas del suc de poma, sabreu que el kudzú ja és prou cuit quan canviï del color blanc al color original del suc. Si queda blanquinós, notareu que encara té sabor a farinaci cru.
La proporció per a aquesta recepta es pot variar segons es vulgui més espès o més líquid. Resulta molt útil per a salses i cremes, tant dolces com salades, i per farcir pastissos.
El doctor Jorge Pérez-Calvo al llibre Revitalízate elogia aquesta beguda i indica que és excel·lent per calmar l’ansietat, l’angoixa i per tranquil·litzar l’esperit. Regula la hipoglucèmia i no produeix cansament com altres begudes dolces.
La doctora Olga Cuevas al llibre El equilibrio a través de la alimentación explica que el kudzú s’utilitza a casa per als problemes de pulmó, budell gruixut, fetge i vesícula. En especial per a fetges sobrecarregats i per a budells debilitats. És un excel·lent remei per a les mucoses, tant digestives com respiratòries.
Tot i que el kudzú és un gran desconegut a la cuina tradicional del Mediterrani, cada vegada hi ha més gent interessada en els beneficis medicinals d’aquesta arrel volcànica provinent d’Àsia. Ajuda a regular el funcionament digestiu, ja que promou una bona flora intestinal.
S’ha utilitzat tradicionalment per tractar casos d’addiccions al tabac i l’alcohol, les isoflavones del kudzú ajuden a eliminar els símptomes de l’abstinència, pel que si tenim en compte que el suc de poma ajuda a relaxar, si a més hi afegim kudzú, pot ser una beguda òptima per calmar l’ansietat i el nerviosisme. A més d’aquestes propietats, també ajuda a alcalinitzar l’organisme i a potenciar-ne el to energètic.