Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
La primavera és el moment “mínim esforç-màxim resultat” per a la depuració hepàtica i una bona manera de fer-ho és prendre cada matí en dejú una cullerada d’oli d’oliva seguida de suc de llimona..
Avui us proposo elaborar l’oli de romaní que faig servir cada primavera per aplicar el protocol de depuració hepàtica que m’ha resultat més pràctic i efectiu. Trobareu més informació sobre protocols de depuració hepàtica al llibre Tratamientos naturales al alcance de todos, de l’Olga Cuevas i la Lucía Redondo.
La primavera és el moment “mínim esforç-màxim resultat” per a la depuració hepàtica, i una bona manera de fer-ho és prendre cada matí en dejú una cullerada d’oli d’oliva seguida d’una de suc de llimona. Trieu un bon oli d’oliva verge extra de primera premsada en fred ecològic que us agradi i que no us irriti la gola. L’oli d’oliva és la base a la qual podeu afegir romaní, que aporta substàncies hepatoprotectores o all (pelat) que també és un depuratiu hepàtic.
Si hi macereu el romaní fresc, l’oli quedarà més aromàtic que amb el sec. El fresc, però, convé deixar-lo assecar un parell de dies perquè perdi la humitat, que podria malmetre el macerat. L’all s’utilitza opcionalment en aquest preparat perquè ajuda a conservar la maceració i és un depuratiu hepàtic. Però si no us agrada el gust d’all, no n’hi poseu. A la foto hem posat una branca de romaní a l’ampolla per fer bonic, però la maceració correcta és al pot del darrere, en què el romaní no sobresurt de l’oli.
Pel que fa a la llimona, podeu prendre el suc de llimona tal qual o bé diluir-lo amb aigua, que, si és tèbia, encara és més efectiu. També podríeu aprofitar per fer-vos un batut de llimonada integral; és a dir, amb la part blanca de la pell, on es concentren els bioflavonoides que reforcen els capil·lars sanguinis. Això és interessant per a qui pateixi de varius i cames pesades. També cal tenir present que la quantitat de llimona dependrà de la condició de cada persona.
La llimona refreda i, si hi ha símptomes de fred intern, amb unes gotes de llimona en un vas d’aigua tèbia n’hi hauria prou; en canvi, per a signes de calor, es podria prendre una cullerada de suc. Al llibre citat hi trobareu una guia per detectar si tenim signes de fred intern o de calor. En cas de desequilibris o malalties serioses, consulteu-ho sempre amb els especialistes.
Els grecs i romans consideraven el romaní (Rosmarinus officinalis) com una planta sagrada, associada amb l’amor, la mort i el record. A Egipte el romaní es feia servir per embalsamar els morts, i se’ls posava branques de romaní per simbolitzar la memòria dels difunts. Des del punt de vista dels beneficis, al romaní se li han atribuït efectes terapèutics potencials, acció antibacteriana i antifúngica. El romaní és una gran herba aromàtica que conté moltes substàncies bioactives. És un gran hepatoprotector, gràcies a la presència de substàncies com l’àcid ursòlic.
La llimona és un cítric amb unes propietats excel·lents beneficioses per a la salut. En destaca la riquesa en vitamina C i en bioflavonoides. És coneguda pel seu efecte alcalí en l’organisme, fet que ajuda a compensar la tendència natural a l’acidificació del cos. Pel que fa al fetge, la llimona té grans beneficis perquè ajuda a millorar les funcions de descongestió, que són essencials per evitar l’acumulació de tòxics a l’organisme. Una bona manera de començar el dia és amb unes gotes de suc de llimona en un vas d’aigua tèbia.