Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
El "quid" d’aquesta recepta és menjar la patata després d’haver-la refrigerat a 4-5 ºC perquè l’estructura del midó canvia i passa a ser midó resistent, el que fa disminuir l’absorció del carbohidrat i esdevé un fantàstic prebiòtic.
Trieu patates petites i de la mateixa mida per tenir un temps de cocció uniforme. Les varietats Kennebec (DO Prades), Monalisa i Red Pontiac van bé per fer-ne amanida.
També podeu bullir les patates amb aigua de mar:
Emmagatzemeu les patates fora de la nevera, en un rebost fresc, sec i fosc. Eviteu les patates que tinguin la pell verda i les grillades, perquè contenen més solanina en aquestes zones. Hi ha persones especialment sensibles a aquesta toxina, i pateixen trastorns físics i psíquics. Les persones artrítiques també haurien d’evitar la solanina.
Aquesta recepta amb patata refredada és una gran opció per beneficiar-nos dels seus midons resistents. A l’article La patata del dia anterior, millor que acabada de cuinar, Lucía Redondo, Jesús Sanchis i Lluca Rullan fan referència a literatura científica que ens parla dels beneficis d’aquests tipus de midons resistents altament fermentables per a la microbiota i molt beneficiosos per a la salut intestinal.
En el cas de la patata, un cop bullida, el midó resistent que es forma durant la refrigeració no es torna a dissociar per les altes temperatures, per la qual cosa, al dia següent, es pot tornar a cuinar i manté el seu contingut en midó resistent.
L’alvocat és un gran fruit amb una gran riquesa en àcid oleic, fibra i minerals com el potassi i el magnesi. També conté una gran concentració d’antioxidants. En general podem dir que l’alvocat és un gran aliment amb beneficis cardiosaludables, antienvelliment i que són una excel·lent alternativa per a les dietes de pèrdua de pes.
L’alga dulse (Palmaria plamata) destaca per la seva concentració en minerals, incloent el ferro i el potassi. Aquesta alga es recomana per corregir les deficiències de minerals com ara l’anèmia ferropènica, i també és beneficiosa per enfortir els ossos i les dents. A més, pot ser recomanada com un aliment per ajudar a eliminar els cucs i altres paràsits presents a l’organisme.