Amanida de patata cuita i refrigerada

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

El "quid" d’aquesta recepta és menjar la patata després d’haver-la refrigerat a 4-5 ºC perquè l’estructura del midó canvia i passa a ser midó resistent, el que fa disminuir l’absorció del carbohidrat i esdevé un fantàstic prebiòtic.  

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 4 patates bullides amb pell i refrigerades a 4-5 graus
  • 1 cogombre a daus
  • 1 alvocat a daus
  • 2 pastanagues tallades per la meitat i a rodanxes en diagonal
  • 1 grapat de mongeta tendra tallada per la meitat
  • 1 grapat de tomàquets cirerol
  • Varietat de fulla verda: enciam, ruca, créixens…
  • 1 pessic d’alga dulse remullada 2-5 minuts i escorreguda
  • 1 pot de verat o melva en oli d’oliva verge extra
  • Olives i tàperes en oli d’oliva verge extra

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Amanida de patata cuita i refrigerada

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

El "quid" d’aquesta recepta és menjar la patata després d’haver-la refrigerat a 4-5 ºC perquè l’estructura del midó canvia i passa a ser midó resistent, el que fa disminuir l’absorció del carbohidrat i esdevé un fantàstic prebiòtic.  


Ingredients

  • 4 patates bullides amb pell i refrigerades a 4-5 graus
  • 1 cogombre a daus
  • 1 alvocat a daus
  • 2 pastanagues tallades per la meitat i a rodanxes en diagonal
  • 1 grapat de mongeta tendra tallada per la meitat
  • 1 grapat de tomàquets cirerol
  • Varietat de fulla verda: enciam, ruca, créixens...
  • 1 pessic d’alga dulse remullada 2-5 minuts i escorreguda
  • 1 pot de verat o melva en oli d’oliva verge extra
  • Olives i tàperes en oli d’oliva verge extra

Elaboració

  1. Peleu i talleu les patates refrigerades. Pinzelleu-les amb oli per evitar que s’assequin.
  2. Bulliu 3-5 minuts la pastanaga i la mongeta amb aigua salada, que quedin al dente. Escorreu i esteneu-les sobre un plat pla perquè es refredin. Pinzelleu-les amb oli.
  3. Talleu els tomàquets, salpebreu-los i amaniu-los amb oli.
  4. Lamineu el peix blau, untant-lo amb el mateix oli de la conserva.
  5. Composeu una amanida amb tots els ingredients i amaniu-ho amb una salsa lleugera i refrescant com la vinagreta de tarongina o la salsa agredolça d’ume.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Peleu i talleu les patates refrigerades. Pinzelleu-les amb oli per evitar que s’assequin.
  2. Bulliu 3-5 minuts la pastanaga i la mongeta amb aigua salada, que quedin al dente. Escorreu i esteneu-les sobre un plat pla perquè es refredin. Pinzelleu-les amb oli.
  3. Talleu els tomàquets, salpebreu-los i amaniu-los amb oli.
  4. Lamineu el peix blau, untant-lo amb el mateix oli de la conserva.
  5. Composeu una amanida amb tots els ingredients i amaniu-ho amb una salsa lleugera i refrescant com la vinagreta de tarongina o la salsa agredolça d’ume.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Trieu patates petites i de la mateixa mida per tenir un temps de cocció uniforme. Les varietats Kennebec (DO Prades), Monalisa i Red Pontiac van bé per fer-ne amanida.

Cocció base de les patates

  1. Poseu-les senceres i sense pelar en un pot i cobriu-les d’aigua freda.
  2. Saleu i feu que arrenqui el bull.
  3. Abaixeu el foc perquè es cuinin a foc suau, uns 20 minuts segons la mida.
  4. Escorreu, deixeu-les refredar una estona i  refredeu-les completament a la nevera, de manera que el midó arribi a estar menys de 4 graus per tornar-se resistent.
  5. Per saber si les patates estan prou cuites, punxeu-les amb un ganivet de cuina prim: ha d’entrar-hi sense resistència.

També podeu bullir les patates amb aigua de mar:

  • Poseu 1/3 d’aigua de mar i 2/3 d’aigua dolça.
  • Si us agraden saladetes, bulliu-les amb aigua de mar al 100 %.

Emmagatzemeu les patates fora de la nevera, en un rebost fresc, sec i fosc. Eviteu les patates que tinguin la pell verda i les grillades, perquè contenen més solanina en aquestes zones. Hi ha persones especialment sensibles a aquesta toxina, i pateixen trastorns físics i psíquics. Les persones artrítiques també haurien d’evitar la solanina.

 

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Aquesta recepta amb patata refredada és una gran opció per beneficiar-nos dels seus midons resistents. A l’article La patata del dia anterior, millor que acabada de cuinar, Lucía Redondo, Jesús Sanchis i Lluca Rullan fan referència a literatura científica que ens parla dels beneficis d’aquests tipus de midons resistents altament fermentables per a la microbiota i molt beneficiosos per a la salut intestinal.

En el cas de la patata, un cop bullida, el midó resistent que es forma durant la refrigeració no es torna a dissociar per les altes temperatures, per la qual cosa, al dia següent, es pot tornar a cuinar i manté el seu contingut en midó resistent.

L’alvocat és un gran fruit amb una gran riquesa en àcid oleic, fibra i minerals com el potassi i el magnesi. També conté una gran concentració d’antioxidants. En general podem dir que l’alvocat és un gran aliment amb beneficis cardiosaludables, antienvelliment i que són una excel·lent alternativa per a les dietes de pèrdua de pes.

L’alga dulse (Palmaria plamata) destaca per la seva concentració en minerals, incloent el ferro i el potassi.  Aquesta alga es recomana per corregir les deficiències de minerals com ara l’anèmia ferropènica, i també és beneficiosa per enfortir els ossos i les dents. A més, pot ser recomanada com un aliment per ajudar a eliminar els cucs i altres paràsits presents a l’organisme.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat