Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Un plat energètic, calorífic i ple de nutrients; una escudella saludable per reforçar i escalfar el cos amb tots els nutrients que necessitem: proteïnes, hidrats, greixis, vitamines i minerals. Una delícia!
Les escudelles queden més gustoses si la cocció es fa amb poca aigua i, al final, n’hi afegiu més, fins a arribar al volum que desitgeu. Per conservar millor les vitamines, cuineu amb foc suau i la tapa mig oberta.
Si eviteu el gluten, feu servir el miso d’arròs integral. Utilitzeu un miso no pasteuritzat i eviteu que bulli, d’aquesta manera conservareu el ferment viu, que regenera la flora intestinal
Les escudelles són plats calorífics i reforçants que poden incloure tot el que ens caldria per dur una dieta equilibrada de tardor-hivern: varietat de verdures de tots colors, algues, llegums, cereals, olis, herbes aromàtiques i ferments.
El mill és un cereal sense gluten que reforça el sistema digestiu i escalfa el cos. La recepta admet qualsevol varietat de cereal en gra sencer o pasta. El gra sencer aporta energia vital al plat i no genera tanta mucositat com la pasta.
El wakame gallec de Porto-Muiños és una alga delicada i tendra. Si no us agrada gaire el sabor de mar, poseu-la en remull una estona abans de fer-la servir o substituïu-la per un trosset de kombu de sucre, que retirareu abans de servir
Una recepta ideal per proporcionar al cos una bateria important de nutrients essencials. A diferència de les escudelles convencionals, que carreguen el fetge i costen de digerir, aquesta, a més d’aportar hidratació, afavoreix la regeneració de la qualitat de la sang i la desintoxicació de l’organisme gràcies a l’àcid algínic present en l’alga wakame.
A més, el seu contingut en minerals fa que sigui un plat adient per a les persones que volen assegurar-se un nivell òptim de calci o que busquen compensar la pèrdua d’electròlits després de fer esport, per donar un parell d’exemples.
També és important la combinació de cereal de gra sencer més un llegum. D’aquesta manera, assegurem una proteïna de qualitat –amb tots els aminoàcids essencials.
I, per últim, també afavoreix que tinguem una sang lleugerament alcalina, requisit imprescindible perquè les funcions del nostre organisme es duguin a terme satisfactòriament. Hem de recordar que l’excés de proteïna i sucres refinats, entre d’altres factors, afavoreixen un pH sanguini àcid, un medi més propici perquè hi actuïn els microorganismes patògens i apareguin processos inflamatoris i altres desajustos orgànics.