Escudella barrejada de mill i cigrons

Un plat ideal per reforçar i escalfar el cos, amb tots els nutrients que necessitem: proteïnes, hidrats, greixis, vitamines i minerals. Una delícia!

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 10 d'octubre 2011 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 6 persones - Una escudella saludable i boníssima, que no carrega el fetge. - Un plat energètic, calorífic i ple de nutrients. - El mill no té gluten i reforça la digestió. - La combinació de llegum i cereal aporta proteïnes d'alt valor biològic.

Escudella barrejada de mill i cigrons
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 2 l d’aigua mineral o caldo vegetal natural
  • Verdures variades tallades petites: ceba, nap, pastanaga, api, col…
  • ½ vas de mill ben rentat
  • 1 vas de cigrons cuits
  • 5 cm d’alga wakame feta a trossos
  • 2 fulles de llorer
  • Pebre negre acabat de moldre (opcional)
  • 3 cullerades de miso, de civada o d’arròs, no pasteuritzat
  • Julivert fresc
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

ELABORACIÓ

  1. Salteu la ceba amb una mica d’oli i sal durant 5 minuts. Afegiu-hi el mill i torreu-lo lleugerament, sense parar de remenar.
  2. Aboqueu-hi l’aigua, els cigrons cuits, el wakame, el llorer, ½ culleradeta de sal, un polsim de pebre i fer-ho bullir. Coeu-ho a foc lent durant 15 minuts.
  3. Incorporeu-hi les verdures i coeu-ho 10 minuts més. Rectifiqueu-ho de líquid segons la consistència que busqueu. Feu-ho bullir i traieu-ho del foc.
  4.  Diluïu el miso en una mica de caldo i aboqueu-ho a la sopa.
  5. Presenteu el plat amb julivert picat i amanit amb una mica d’oli.

Apunts culinaris

Les escudelles queden més gustoses si la cocció es fa amb poca aigua i, al final, n’hi afegiu més, fins a arribar al volum que desitgeu. Per conservar millor les vitamines, cuineu amb foc suau i la tapa mig oberta.

Si eviteu el gluten, feu servir el miso d’arròs integral. Utilitzeu un miso no pasteuritzat i eviteu que bulli, d’aquesta manera conservareu el ferment viu, que regenera la flora intestinal

Apunts energètics

Les escudelles són plats calorífics i reforçants que poden incloure tot el que ens caldria per dur una dieta equilibrada de tardor-hivern: varietat de verdures de tots colors, algues, llegums, cereals, olis, herbes aromàtiques i ferments.

El mill és un cereal sense gluten que reforça el sistema digestiu i escalfa el cos. La recepta admet qualsevol varietat de cereal en gra sencer o pasta. El gra sencer aporta energia vital al plat i no genera tanta mucositat com la pasta.

El wakame gallec de Porto-Muiños és una alga delicada i tendra. Si no us agrada gaire el sabor de mar, poseu-la en remull una estona abans de fer-la servir o substituïu-la per un trosset de kombu de sucre, que retirareu abans de servir

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Una recepta ideal per proporcionar al cos una bateria important de nutrients essencials. A diferència de les escudelles convencionals, que carreguen el fetge i costen de digerir, aquesta, a més d’aportar hidratació, afavoreix la regeneració de la qualitat de la sang i la desintoxicació de l’organisme gràcies a l’àcid algínic present en l’alga wakame. A més, el seu contingut en minerals fa que sigui un plat adient per a les persones que volen assegurar-se un nivell òptim de calci o que busquen compensar la pèrdua d’electròlits després de fer esport, per donar un parell d’exemples. També és important la combinació de cereal de gra sencer més un llegum. D’aquesta manera, assegurem una proteïna de qualitat –amb tots els aminoàcids essencials. I, per últim, també afavoreix que tinguem una sang lleugerament alcalina, requisit imprescindible perquè les funcions del nostre organisme es duguin a terme satisfactòriament. Hem de recordar que l’excés de proteïna i sucres refinats, entre d’altres factors, afavoreixen un pH sanguini àcid, un medi més propici perquè hi actuïn els microorganismes patògens i apareguin processos inflamatoris i altres desajustos orgànics.

portada  —  amunt

Escudella barrejada de mill i cigrons

Un plat ideal per reforçar i escalfar el cos, amb tots els nutrients que necessitem: proteïnes, hidrats, greixis, vitamines i minerals. Una delícia!

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 10 d'octubre 2011 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difón l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Biospace a Barcelona. També organitza vacances culinàries.

www.montsevallory.com

La recepta

Escudella barrejada de mill i cigrons

Per a 6 persones

– Una escudella saludable i boníssima, que no carrega el fetge.

– Un plat energètic, calorífic i ple de nutrients.

– El mill no té gluten i reforça la digestió.

– La combinació de llegum i cereal aporta proteïnes d’alt valor biològic.

R021-Escudella-PauEsculies

Foto: Pau Esculies

 

Ingredients

  • 2 l d’aigua mineral o caldo vegetal natural
  • Verdures variades tallades petites: ceba, nap, pastanaga, api, col…
  • ½ vas de mill ben rentat
  • 1 vas de cigrons cuits
  • 5 cm d’alga wakame feta a trossos
  • 2 fulles de llorer
  • Pebre negre acabat de moldre (opcional)
  • 3 cullerades de miso, de civada o d’arròs, no pasteuritzat
  • Julivert fresc
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

 

Elaboració

  1. Salteu la ceba amb una mica d’oli i sal durant 5 minuts. Afegiu-hi el mill i torreu-lo lleugerament, sense parar de remenar.
  2. Aboqueu-hi l’aigua, els cigrons cuits, el wakame, el llorer, ½ culleradeta de sal, un polsim de pebre i fer-ho bullir. Coeu-ho a foc lent durant 15 minuts.
  3. Incorporeu-hi les verdures i coeu-ho 10 minuts més. Rectifiqueu-ho de líquid segons la consistència que busqueu. Feu-ho bullir i traieu-ho del foc.
  4.  Diluïu el miso en una mica de caldo i aboqueu-ho a la sopa.
  5. Presenteu el plat amb julivert picat i amanit amb una mica d’oli.

 

Apunts culinaris

Les escudelles queden més gustoses si la cocció es fa amb poca aigua i, al final, n’hi afegiu més, fins a arribar al volum que desitgeu. Per conservar millor les vitamines, cuineu amb foc suau i la tapa mig oberta.

Si eviteu el gluten, feu servir el miso d’arròs integral. Utilitzeu un miso no pasteuritzat i eviteu que bulli, d’aquesta manera conservareu el ferment viu, que regenera la flora intestinal

Apunts energètics

Les escudelles són plats calorífics i reforçants que poden incloure tot el que ens caldria per dur una dieta equilibrada de tardor-hivern: varietat de verdures de tots colors, algues, llegums, cereals, olis, herbes aromàtiques i ferments.

El mill és un cereal sense gluten que reforça el sistema digestiu i escalfa el cos. La recepta admet qualsevol varietat de cereal en gra sencer o pasta. El gra sencer aporta energia vital al plat i no genera tanta mucositat com la pasta.

El wakame gallec de Porto-Muiños és una alga delicada i tendra. Si no us agrada gaire el sabor de mar, poseu-la en remull una estona abans de fer-la servir o substituïu-la per un trosset de kombu de sucre, que retirareu abans de servir

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Una recepta ideal per proporcionar al cos una bateria important de nutrients essencials. A diferència de les escudelles convencionals, que carreguen el fetge i costen de digerir, aquesta, a més d’aportar hidratació, afavoreix la regeneració de la qualitat de la sang i la desintoxicació de l’organisme gràcies a l’àcid algínic present en l’alga wakame. A més, el seu contingut en minerals fa que sigui un plat adient per a les persones que volen assegurar-se un nivell òptim de calci o que busquen compensar la pèrdua d’electròlits després de fer esport, per donar un parell d’exemples. També és important la combinació de cereal de gra sencer més un llegum. D’aquesta manera, assegurem una proteïna de qualitat –amb tots els aminoàcids essencials. I, per últim, també afavoreix que tinguem una sang lleugerament alcalina, requisit imprescindible perquè les funcions del nostre organisme es duguin a terme satisfactòriament. Hem de recordar que l’excés de proteïna i sucres refinats, entre d’altres factors, afavoreixen un pH sanguini àcid, un medi més propici perquè hi actuïn els microorganismes patògens i apareguin processos inflamatoris i altres desajustos orgànics.

PUBLICITAT

portada  —  amunt