Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
El moniato i la carbassa són verdures riques en midó i combinen molt bé amb proteïnes d’origen animal i qualsevol altra verdura, especialment la fulla verda i les liliàcies.
Un plat ràpid i molt vistós, amb contrast de sabors i de colors. El moniato i la carbassa són verdures riques en midó i combinen molt bé amb proteïnes d’origen animal i qualsevol altra verdura, especialment la fulla verda i les liliàcies. Eviteu combinar al mateix àpat verdures riques en midó, com el moniato, amb cereals i llegums, ja que pot resultar massa pesat. El moniato lila tenyeix tot el que toca.
Procureu coure poc els espigalls i la col ploma o el bròquil (preferiblement al vapor o saltat) i mastegar-ho bé. Si us fan gasos, bulliu-los amb poca aigua i incorporeu llavors de fonoll a la picada.
Els espigalls són molt rics nutricionalment. Contenen força àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi, fibra i, com que són de la família de les crucíferes, contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. També són rics en clorofil·la, pigment amb propietats cicatritzants, desinfectants, antiinflamatòries, antitèrmiques i antioxidants.
El moniato és un tubercle molt ric en hidrats de carboni complexos i sucres, com ens recorda el seu sabor dolç. No té greixos, però conté un 2% de proteïna rica en metionina, aminoàcid poc habitual en els aliments vegetals; és, per tant, interessant tenir-lo en compte si es fa una dieta vegetariana. El moniato lila és ric en antioxidants, vitamines A, E, C, i àcid fòlic.
La carbassa pertany a l’extensa família de les cucurbitàcies. És rica en vitamina A, magnesi, vitamines del grup B, fibra, vitamina K, potassi. És ideal quan hi ha problemes de sucre i s’ha observat que un compost seu, la curcubitacina, és efectiu contra el creixement de cèl·lules cancerígenes de còlon, pit, pulmons i sistema nerviós central, a més de tenir efectes antiinflamatoris.
Les nous del Brasil són riques en seleni. Prendre dues nous del Brasil al dia és tan eficaç com un complement ric en seleni. [1] És important no passar-se, perquè un excés d’aquest mineral pot arribar a ser tòxic.
[1] C. D. Thomson, A. Chisholm, S. K. Mclachlan, and J. M. Campbell, “Brazil nuts : an effective way to improve selenium status 1 – 3,” Am. J. Clin. Nutr., no. 87, pp. 379–384, 2008.