Combinat de moniato lila, carbassa i espigalls

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

El moniato i la carbassa són verdures riques en midó i combinen molt bé amb proteïnes d’origen animal i qualsevol altra verdura, especialment la fulla verda i les liliàcies.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 moniato lila
  • 1 tros de carbassa a rodanxes
  • 1 grapat de fulla d’espigalls o col ploma
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina fina

Per a l’acompanyament

  • 4 nous de Brasil
  • 8 nous del país
  • Picada de julivert i sèsam (vegeu la recepta)
  • Salsa de remolatxa quatre sabors (vegeu la recepta)

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Combinat de moniato lila, carbassa i espigalls

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

El moniato i la carbassa són verdures riques en midó i combinen molt bé amb proteïnes d’origen animal i qualsevol altra verdura, especialment la fulla verda i les liliàcies.


Ingredients

  • 1 moniato lila
  • 1 tros de carbassa a rodanxes
  • 1 grapat de fulla d’espigalls o col ploma
  • Oli d'oliva verge extra i sal marina fina

Per a l'acompanyament

  • 4 nous de Brasil
  • 8 nous del país
  • Picada de julivert i sèsam (vegeu la recepta)
  • Salsa de remolatxa quatre sabors (vegeu la recepta)

Elaboració

  1. Peleu i talleu a trossos el moniato i la carbassa.
  2. Poseu-los en una paella bona (sense tefló ni PFOA) untada amb un raig d'oli. Poseu-ho al punt de sal i coeu-ho tapat fins que comencin a enrossir-se d’un costat.
  3. Gireu-los, tireu un parell de cullerades d’aigua pel voltant de la paella i col·loqueu al damunt la fulla de col perquè es cogui al vapor, amb la cassola ben tapada.
  4. Acompanyeu-ho de nous esmicolades i picada de sèsam i julivert i amaniu-ho amb una salsa ben saborosa com la que us proposem.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Peleu i talleu a trossos el moniato i la carbassa.
  2. Poseu-los en una paella bona (sense tefló ni PFOA) untada amb un raig d’oli. Poseu-ho al punt de sal i coeu-ho tapat fins que comencin a enrossir-se d’un costat.
  3. Gireu-los, tireu un parell de cullerades d’aigua pel voltant de la paella i col·loqueu al damunt la fulla de col perquè es cogui al vapor, amb la cassola ben tapada.
  4. Acompanyeu-ho de nous esmicolades i picada de sèsam i julivert i amaniu-ho amb una salsa ben saborosa com la que us proposem.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Un plat ràpid i molt vistós, amb contrast de sabors i de colors. El moniato i la carbassa són verdures riques en midó i combinen molt bé amb proteïnes d’origen animal i qualsevol altra verdura, especialment la fulla verda i les liliàcies. Eviteu combinar al mateix àpat verdures riques en midó, com el moniato, amb cereals i llegums, ja que pot resultar massa pesat. El moniato lila tenyeix tot el que toca.

Procureu coure poc els espigalls i la col ploma o el bròquil (preferiblement al vapor o saltat) i mastegar-ho bé. Si us fan gasos, bulliu-los amb poca aigua i incorporeu llavors de fonoll a la picada.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Els espigalls són molt rics nutricionalment. Contenen força àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi, fibra i, com que són de la família de les crucíferes, contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. També són rics en clorofil·la, pigment amb propietats cicatritzants, desinfectants, antiinflamatòries, antitèrmiques i antioxidants.

El moniato és un tubercle molt ric en hidrats de carboni complexos i sucres, com ens recorda el seu sabor dolç. No té greixos, però conté un 2% de proteïna rica en metionina, aminoàcid poc habitual en els aliments vegetals; és, per tant, interessant tenir-lo en compte si es fa una dieta vegetariana. El moniato lila és ric en antioxidants, vitamines A, E, C, i àcid fòlic.

La carbassa pertany a l’extensa família de les cucurbitàcies. És rica en vitamina A, magnesi, vitamines del grup B, fibra, vitamina K, potassi. És ideal quan hi ha problemes de sucre i s’ha observat que un compost seu, la curcubitacina, és efectiu contra el creixement de cèl·lules cancerígenes de còlon, pit, pulmons i sistema nerviós central, a més de tenir efectes antiinflamatoris.

Les nous del Brasil són riques en seleni. Prendre dues nous del Brasil al dia és tan eficaç com un complement ric en seleni. [1] És important no passar-se, perquè un excés d’aquest mineral pot arribar a ser tòxic.

[1]   C. D. Thomson, A. Chisholm, S. K. Mclachlan, and J. M. Campbell, “Brazil nuts : an effective way to improve selenium status 1 – 3,” Am. J. Clin. Nutr., no. 87, pp. 379–384, 2008.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat