Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Sorprèn els teus convidats amb aquestes broquetes de tempeh amb salsa de romaní. La presentació d’ingredients multicolor en broquetes sempre resulta festiva.
Les planxes que considero de qualitat i amb les que més m’agrada com queden els aliments són les de ferro colat o les de titani amb antiadherent de carboni injectat –com les Eurolux o les SKK, que distribueix Conasi–, que resisteixen bé la calor seca. Feu servir paelles de qualitat, sense tefló ni APFO. Les paelles de tefló no s’haurien de fer servir mai com a planxa perquè, quan s’escalfen per sobre dels 160º, hi ha una emanació de productes tòxics.
La presentació en broquetes sempre resulta festiva perquè demana més temps per muntar-les que no pas altres presentacions. Varieu d’ingredients i combineu-los amb la salsa que sigui més adient per al conjunt de l’àpat, per exemple, la salsa agredolça d’ume o la salsa barbacoa de miso i lli.
El tempeh de Vegetalia macerat en tamari està tallat en barretes idònies per fer-ne daus per a broquetes.
La sal amb gust d’herbes de Porto-Muiños també resulta un condiment molt aromàtic per a aquestes verdures a la planxa.
Un plat amb proteïna completa i nutritiu fet amb ingredients de la cuina diària, però presentats de manera festiva.
El tempeh és un aliment elaborat amb llegum fermentat amb un fong anomenat Rhizopus oligosporus; això fa que païm més bé el llegum i que, per tant, n’aprofitem més els nutrients. Com que és un producte fermentat, ajuda a tenir una flora bacteriana saludable i, alhora, un tracte intestinal en bon estat.
Com a resultat de la fermentació del tempeh, els nutrients com els carbohidrats i greixos han estat predigerits; això fa que els digerim millor i que presenti una gran riquesa enzimàtica (avui dia, la dieta occidental és pobra en enzims, fet que afavoreix que apareguin problemes digestius). A més, també té força fibra i és molt ric en minerals com fòsfor, ferro, magnesi i vitamines del grup B –com l’àcid fòlic, la vitamina B6 i la tiamina (B1).
El romaní, com altres herbes aromàtiques tipus alfàbrega, julivert, sàlvia, farigola i menta, conté nivells apreciables de salvestrols, una classe de fitonutrients protectors del càncer que s’activen en l’organisme mitjançant l’enzim CYP1B1 i que afavoreixen que les cèl·lules canceroses parin de créixer o morin.
Per altra banda, les populars goji destaquen perquè són riques en substàncies antioxidants. Destaquen també perquè contenen molts aminoàcids essencials, àcids grassos essencials i minerals com calci, potassi, ferro, zinc i seleni, i vitamines del grup B, vitamina C i vitamina E i carotenoides.