Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
La combinació de kudzú i llet de coco és una alternativa vegana i saludable a les mousses convencionals fetes amb lactis i midons molt refinats.
Un factor que cal tenir en compte en preparar els ingredients d’aquesta recepta és si es prendrà freda o a temperatura ambient, perquè l’oli de coco s’endureix quan es refreda; per tant, caldrà més o menys líquid segons una cosa o l’altra. La crema de coco Rapunzel resulta molt pràctica al rebost perquè està envasada en dos paquets de 50 g de concentrat de polpa i oli de coco, que un cop barrejat amb aigua es converteix en una deliciosa llet de coco d’alta qualitat. Si no en teniu, podeu fer servir llet de coco regular o bé una barreja de coco ratllat i oli de coco.
El kudzú és un midó saludable que espesseix quan es refreda i adquireix consistència de púding. Com tots els midons, arriba al punt màxim d’espessor just abans d’arrencar el bull; per tant permet preparar postres cremoses ràpidament. El més important que s’ha de tenir en compte és que cal desfer-lo amb qualsevol líquid fred i s’ha de remenar vigorosament mentre es posa al foc per evitar que faci grum
La recepta admet varietat d’endolcidors, però cal tenir en compte que segons quin podria canviar el color final de la crema de coco. Per exemple:
El coco conté molta fibra dietètica soluble i insoluble, que el fa ideal per elaborar postres amb índex glucèmic baix; pot tenir, a més, un paper significatiu en la reducció de colesterol-LDL.
El cacau pur en pols és considerat un superaliment. Les seves propietats antioxidants el converteixen en un aliment amb molts beneficis per a la salut. A més, és una gran font de vitamines, minerals i flavonoides. El cacau conté més antioxidants fenòlics (catequina, epicatequina i procianidides) que la majoria dels aliments, cosa que el fa un aliment molt bo per a la salut cardiovascular. Com que conté polifenols, també té propietats antiinflamatòries. Els efectes antioxidants del cacau poden influir directament en la resistència a la insulina i, al seu torn, reduir el risc de diabetis. També s’ha vist que pot protegir la pell del dany oxidatiu de la radiació UV en preparacions tòpiques, i té efectes beneficiosos sobre la sacietat, la funció cognitiva i l’estat d’ànim.
El kudzú (Pueraria lobata) es fa servir com un remei tradicional a la Xina per als símptomes de la menopausa, així com també és un ingredient de preparacions per a condicions que afecten les dones menopàusiques, com ara osteoporosi, malaltia cardíaca coronària, i alguns càncers hormonodependents. La base científica de la seva acció es troba en els fitoestrògens que conté. També s’ha vist que té un efecte antiinflamatori.olls.