Plat principal, Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Les tallarines fetes de carbassó cru són una alternativa a la pasta de blat perfectes per a celíacs i intolerants al blat així com una manera diferent i original de menjar verdura per a grans i petits.
Per comprovar la textura que tindrà la gelatina, refredeu-ne un parell de cullerades en un plat a la nevera o congelador durant uns minuts.
Al web de l’aula de cuina de Porto-Muiños hi trobareu informació sobre l’agar i l’ús que se n’ha de fer per obtenir la textura que us agradi més. Si feu servir un motlle rígid, escalfeu-lo amb aigua calenta per desemmotllar-lo fàcilment.
La gelatina de tomàquet també es pot fer a partir d’una salsa de tomàquet. Els antioxidants del tomàquet es tornen més biodisponibles quan passen pel foc amb una mica d’oli, així que no dubteu a fer bullir el puré per fer-ne gelatina.
Hi ha una gran varietat d’estris al mercat per tallar verdures, elèctrics o manuals com la Spirali que hem utilitzat per fer la foto. Si feu servir carbassó ecològic, no el peleu abans de tallar.
El tomàquet deu el seu color principalment al licopè que conté, un carotenoide amb propietats antioxidants amb una acció important en la prevenció del càncer de pròstata.
Estudis epidemiològics han suggerit que consumir tomàquets pot ajudar a reduir el càncer de pròstata per l’efecte protector dels carotenoides, fitoquímics que confereixen el color de les verdures (carbassa, tomàquet, pastanaga…). El licopè és el carotenoide més abundant que trobem en els tomàquets. També s’ha vist que els carotenoides tenen un paper important en la prevenció de la degeneració macular relacionada amb l’edat, cataractes i altres trastorns que causen ceguesa.
Per altra banda, convé consumir tomàquets ecològics perquè s’ha vist que concentren més sucres, vitamina C i compostos relacionats amb la resistència a l’estrès oxidatiu, en comparació amb els cultivats de manera convencional amb agroquímics sintètics. Segons un estudi publicat a la revista PLoS One per Maria Raquel Alcantara Miranda i col·laboradors de la Universitat Federal de Cerea, al Brasil, els tomàquets ecològics contenen un 139% més d’àcid fenòlic i un 55% més de vitamina C en comparació amb els tomàquets cultivats convencionalment.
Per tal d’aprofitar els beneficis del licopè, el tomàquet s’ha de menjar amb una mica de greix, ja que els carotenoides són solubles en greix. Així que una salsa de tomàquet cuinada a foc lent o un tomàquet amanit amb oli d’oliva pot ser la manera ideal d’aprofitar-ne tots els beneficis nutricionals.