Tempeh amb salsa de menta

Un plat adequat per totes les èpoques de l'any si adapteu alguns ingredients a l'estació. És perfecte per reforçar l'organisme i nodrir-lo de minerals, proteïnes, enzims i vitamines del grup B.

27 de juny 2011 | Actualitzat el 11 d'abril 2021

Un plat adequat per a totes les èpoques de l'any si adapteu alguns ingredients a cada estació. És perfecte per reforçar l'organisme i nodrir-lo de minerals, proteïnes, enzims i vitamines del grup B.  

Tempeh amb salsa de menta
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 250 g de tempeh fresc a llesques fines
  • 5 cm d'alga kombu tallada fina
  • 2 cebes tallades a mitja lluna
  • 2 cullerades de salsa de soja
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina
  • 1 cullerada sopera de kudzú
  • 1 vas d’aigua
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • 1 grapat de fulles tendres de menta
  • La ratlladura fina d'una llimona ecològica
 

ELABORACIÓ

  1. Remulleu l'alga kombu durant 20 minuts amb aigua que la cobreixi.
  2. Salteu la ceba amb una mica d'oli i un pessic de sal fins que comenci a enrossir-se.
  3. Afegiu-hi l'alga kombu amb l'aigua del remull, el tempeh i la salsa de soja.
  4. Cobriu el tempeh amb aigua i deixeu-ho coure a foc baix, amb tapa, durant 30-40 minuts o fins que l'aigua s'hagi reduït a la meitat.
  5. Diluïu el kudzú amb una mica d'aigua freda fins que quedi una crema fina i homogènia. Afegiu-hi la resta del vas d’aigua i la salsa de soja.
  6. Aboqueu-ho sobre el tempeh tot remenant constantment per evitar que formi grumolls. Retireu-ho del foc quan comenci a espessir.
  7. Talleu ben fines les fulles de menta i escampeu-les per sobre del tempeh, juntament amb la ratlladura de llimona. Remeneu-ho immediatament perquè la salsa faci infusió amb la menta i la llimona.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

  • Per evitar que la menta es torni negra, cal tallar-la just abans d’afegir-la a la salsa. Els ganivets de ceràmica també ajuden a mantenir el color de la menta.
  • Trieu sempre el tempeh ecològic; així evitareu el que està fet amb soja transgènica.
  • Si no teniu kudzú, podeu fer servir midó de blat o de blat de moro.

Els apunts energètics

El tempeh amb alga kombu resulta una combinació que reforça l’organisme. Aquest plat és adequat per a qualsevol època de l’any. Durant la primavera-estiu, la menta i la ratlladura de llimona en fan un plat refrescant. A la tardor-hivern, només cal substituir la menta per julivert i la llimona per suc de gingebre fresc.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El tempeh és una proteïna de soja fermentada molt recomanable per a tothom. A més de ser molt digestiva, gràcies als enzims que es produeixen durant el procés de fermentació, també conté vitamines del grup B, en especial vitamina B12.

Les persones amb tendència a tenir anèmia val més que consumeixin tempeh que no pas tofu, ja que el tofu, si no es cuina bé, pot dificultar l’absorció correcta de ferro; en canvi, el tempeh afavoreix l’assimilació d’aquest mineral.

L’alga kombu ajuda a eliminar els tòxics acumulats a l’intestí gràcies al fet que conté àcid algínic. També destaca perquè aporta una gran quantitat de minerals, com el calci i el ferro, vitamines del grup B i provitamina A.

El kudzú, a més d’espessir el plat, ajuda a regenerar la flora intestinal, entre altres virtuts medicinals que anirem veient a etselquemenges.cat

portada  —  amunt

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou

Aquesta funcionalitat es exclusiva pels socis