Tempeh amb salsa de menta

Un plat adequat per totes les èpoques de l'any si adapteu alguns ingredients a l'estació. És perfecte per reforçar l'organisme i nodrir-lo de minerals, proteïnes, enzims i vitamines del grup B.

27 de juny 2011 | Actualitzat el 29 de gener 2018

Per a 5-6 persones Un plat ideal per a totes les èpoques de l'any si adapteu alguns ingredients a l'estació. El tempeh és una de les millors fonts de proteïna vegetal que podem trobar: és rica en aminoàcids essencials, és digestiva i conté vitamina B12. El kudzú té moltes propietats medicinals, com la de regenerar la flora intestinal. L'alga kombu conté molt minerals i desintoxica l'organisme.

Tempeh amb salsa de menta
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

 
  • 250 g de tempeh fresc a llesques fines
  • 5 cm d'alga kombu tallada fina
  • 2 cebes tallades a mitja lluna
  • 2 cullerades de salsa de soja
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina
  Per a la salsa de menta
  • 1 cullerada sopera de kudzú
  • 1 vas d’aigua
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • 1 grapat de fulles tendres de menta La ratlladura fina d'una llimona ecològica
 

ELABORACIÓ

 1. Remulleu l'alga kombu durant 20 minuts amb aigua que la cobreixi.
 2. Salteu la ceba amb una mica d'oli i un pessic de sal fins que comenci a enrossir-se.
 3. Afegiu-hi l'alga kombu amb l'aigua del remull, el tempeh i la salsa de soja.
 4. Cobriu el tempeh amb aigua i deixeu-ho coure a foc baix, amb tapa, durant 30-40 minuts o fins que l'aigua s'hagi reduït a la meitat.
 5. Diluïu el kudzú amb una mica d'aigua freda fins que quedi una crema fina i homogènia. Afegiu-hi la resta del vas d’aigua i la salsa de soja.
 6. Aboqueu-ho sobre el tempeh tot remenant constantment per evitar que formi grumolls. Retireu-ho del foc quan comenci a espessir.
 7. Talleu ben fines les fulles de menta i escampeu-les per sobre del tempeh, juntament amb la ratlladura de llimona. Remeneu-ho immediatament perquè la salsa faci infusió amb la menta i la llimona.

Apunts culinaris

Per evitar que la menta es torni negra, cal tallar-la just abans d’afegir-la a la salsa. Els ganivets de ceràmica també ajuden a mantenir el color de la menta.

Trieu sempre el tempeh ecològic; així evitareu el que està fet amb soja transgènica.

Si no teniu kudzú, podeu fer servir midó de blat o de blat de moro.

Apunts energètics

El tempeh amb alga kombu resulta una combinació que reforça l’organisme. Aquest plat és adequat per a qualsevol època de l’any. Durant la primavera-estiu, la menta i la ratlladura de llimona en fan un plat refrescant. A la tardor-hivern, només cal substituir la menta per julivert i la llimona per suc de gingebre fresc.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El tempeh és una proteïna de soja fermentada molt recomanable per a tothom. A més de ser molt digestiva, gràcies als enzims que es produeixen durant el procés de fermentació, també conté vitamines del grup B, en especial vitamina B12.

Les persones amb tendència a tenir anèmia val més que consumeixin tempeh que no pas tofu, ja que el tofu, si no es cuina bé, pot dificultar l’absorció correcta de ferro; en canvi, el tempeh afavoreix l’assimilació d’aquest mineral.

L’alga kombu ajuda a eliminar els tòxics acumulats a l’intestí gràcies al fet que conté àcid algínic. També destaca perquè aporta una gran quantitat de minerals, com el calci i el ferro, vitamines del grup B i provitamina A.

El kudzú, a més d’espessir el plat, ajuda a regenerar la flora intestinal, entre altres virtuts medicinals que anirem veient a etselquemenges.cat

portada  —  amunt