Croquetes de mill a la cúrcuma

Una bona manera de començar a introduir el mill a la vostra dieta, un cereal molt energètic, ideal per estimular el sistema digestiu i ric en magnesi i fòsfor.

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 18 de setembre 2011 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 6 persones - Una variació més sana i natural de les croquetes de tota la vida. - El mill és un cereal molt ric en magnesi, un mineral essencial per a fixar el calci als ossos. - També és perfecte per millorar el sistema digestiu. - La cúrcuma té propietats antiinflamatòries.

Croquetes de mill a la cúrcuma
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 1 vas (250 ml) de mill, rentat i escorregut
  • 3 vasos d’aigua
  • 2 cebes mitjanes, a daus ben petits
  • ½ culleradeta de cúrcuma en pols
  • Pebre negre acabat de moldre
  • 1 grapat d’avellanes torrades, pelades i trinxades
  • 2 cullerades de sèsam lleugerament torrat i mòlt
  • Sal marina fina
  • Oli d’oliva verge extra

ELABORACIÓ

  1. Poseu dues cullerades d’oli en una cassola de fons gruixut i salteu la ceba amb un pessic de sal. Deixeu-la coure 10 minuts, remenant de tant en tant, fins que comenci a enrossir-se.
  2. Torreu el mill en una paella sense oli, tot remenant uns 3 minuts. No ha de canviar de color.
  3. Afegiu-lo a la ceba amb la cúrcuma, el pebre, 3 vasos d’aigua i un parell de pessics de sal. Remeneu-ho, tapeu-ho i feu que arrenqui el bull a foc viu. Deixeu-ho coure, tapat i a foc suau, uns 25 minuts.
  4. Aparteu-ho del foc, afegiu-hi el sèsam i les avellanes i remeneu-ho bé per lligar la massa. Deixeu-ho refredar una mica.
  5. Agafeu cullerades de massa i feu-ne croquetes amb les mans humides o quenelles, amb dues culleres.
  6. Poseu-les en una plata per anar al forn sobre un full de paper vegetal i pinzelleu-les amb oli de coco o d’oliva verge extra. Enrossiu-les al forn calent.

Apunts culinaris

El mill és un cereal eixut i queda més amorosit cuinat amb verdures, especialment amb un sofregit de ceba. Un cop es refreda, queda més compacte i lligat, idoni per fer-ne croquetes, hamburgueses, pastissos, o per farcir verdures. Presenteu-ho amb una salsa.

Les croquetes de mill de la foto són fetes amb el motllo “Gourmet mini madalenas concha” de silicona, de Lékué. El motllo “Financiero” forma rectangles i també és molt útil per fer croquetes, ja que estalvia feina. Ompliu un motllo de silicona amb cavitats i deixeu-ho refredar abans de desemmotllar-ho.

Apunts energètics

El mill és el cereal idoni per a la tardor i per reforçar el sistema digestiu. És un gra que dóna molta energia, i per això val més menjar-ne per esmorzar o dinar que no pas per sopar.

El mill torrat abans de la cocció té un efecte alcalinitzant, però també es pot coure sense haver-lo torrat.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El mill és més que una alternativa als cereals típics; conté una gran quantitat de nutrients essencials. És un dels cereals més rics en magnesi, mineral que s’ha comprovat en molts estudis científics que ajuda a fer baixar la pressió sanguínia, afavoreix la reducció de l’asma i la freqüència de les migranyes. També és ric en fòsfor i lecitina, nutrients importants per al sistema nerviós, i en àcid silícic, necessari per conservar la pell, els cabells i les ungles en bon estat. És un cereal molt digestiu que beneficia la melsa i l’estómac, és molt recomanat per als diabètics i, com que no conté gluten, és ideal per als celíacs.

amunt