Postres, esmorzars i berenars | Consol Rodríguez
Iogurt sense lactis de nous de macadàmia acompanyat de fruites semiàcides i flors de temporada. Ideal per preparar esmorzars, postres o berenars deliciosos amb un efecte simbiòtic per cuidar la microbiota de tota la família.
Aquest iogurt de nous de macadàmia és ideal per esmorzar. És ben senzill de fer i aporta greixos naturals molt saludables, els essencials omega-3 i 6, és també ric en tots els aminoàcids essencials —els nutrients necessaris perquè l’organisme produeixi la proteïna necessària—, ric en minerals com manganès, coure, magnesi, fòsfor, ferro, zinc, calci, potassi i seleni, el grup de la vitamina B, i les vitamines C i E, molt antioxidants.
És ideal acompanyar-lo de fruites àcides o semiàcides per completar el baix contingut de carbohidrats de les nous de macadàmia, mentre que els greixos i la fibra d’aquestes últimes faran que l’assimilació dels sucres naturals de la fruita sigui més lenta, i assegurarem així l’energia continuada al llarg de tot el matí. No pelar les fruites és molt bona idea, ja que a la pela és on trobem més nutrients. Acompanyar aquest esmorzar màgic i deliciós amb flors, fulles aromàtiques i brots ens aportarà un extra de fitonutrients i, sense dubte, un toc estètic i natural molt especial per al plat dels més petits.
Si, a més, fem aquest iogurt amb previsió, podrem afegir fermentats al plat, probiòtics naturals que, juntament amb la fibra de la fruita i les nous, d’efecte prebiòtic, contribuiran a una salut intestinal òptima.
El xucrut és important per facilitar la fermentació: si no en trobeu sense pasteuritzar, el podeu fer a casa. És tan senzill com:
Els lactis són els productes d’origen animal que desperten més polèmica. Tot i que probablement hem sentit, des que érem petits, que és un aliment indispensable per tenir una salut de ferro, estudis recents demostren que no hi ha res més lluny d’aquesta afirmació.
Els lactis contenen una proteïna, la caseïna, molt acidificant i nociva per a la salut. També contenen un carbohidrat, la lactosa, que no podem digerir bé per què no tenim gens o prou quantitat de l’enzim necessari per pair-la, la lactasa, que només produïm de manera adequada quan som nadons o nens en etapa de lactància per poder digerir la llet materna, el nostre veritable lacti natural, restringit només a una etapa determinada de la vida.
És més: en el sistema contemporani més comú de producció de lactis, amb estabulació, s’exploten els animals de tal manera que, finalment, a la llet trobem una sèrie de components gens recomanables: hormones, antibiòtics, pus, un percentatge legal de matèries fecals, tòxics derivats del petroli —ftalats— de les mànegues que es fan servir als entubats per munyir, químics derivats de l’agricultura no ecològica amb la qual s’alimenta l’animal…
A banda d’això, els mètodes d’esterilització i preservació, la pasteurització, la uperització, l’homogeneïtzació, la deshidratació i posterior rehidratació de la llet que acostumem a trobar al supermercat encara desvirtuen més el producte, ja que l’escalfen a altes temperatures, n’oxigenen i n’oxiden els greixos naturals i en canvien l’estructura molecular natural. A la fi, un producte molt lluny de ser natural i saludable i que el cos no reconeix ni sap assimilar.
I què podem fer si volem substituir els lactis als quals culturalment estem acostumats? Pensar a substituir la llet animal per una de vegetal sortosament ja no és una novetat. Les podem fer a casa amb l’ajut d’una batedora i un colador o comprar-les eco en moltes botigues: de llavors com l’escaiola o el coco, de fruita seca com l’ametlla o l’avellana o les nous, d’arrels com la xufla, de cereals com la civada o l’arròs… Però és més difícil trobar substituts de qualitat d’altres lactis, com iogurts, nates, formatges vegetals.
La sort és que no són tan complicats de preparar a casa: no necessiten ni cocció; amb aquesta recepta ho comprovaràs.