Plat principal, Aperitius | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Un plat elegant i saborós, ràpid i fàcil de preparar. Els porros són diürètics i depuratius, combinats amb la salsa d’alfàbrega i la wakame resulten un plat remineralitzant, especialment ric en calci i ferro.
El temps de cocció dels porros depèn del gruix que tinguin. Si són gaire gruixuts, podeu fer-los a rodanxes de 2 cm perquè es coguin abans. Si els feu a trossos llargs, procureu que quedin ben cuits per evitar que quedin fibrosos i es puguin tallar i mastegar bé.
Les flors blaves de la foto són de l’hort de la Tere a Farrera, al Pallars Sobirà; allà en diuen blauet.
Per fer la salsa, agafeu les ametlles que tingueu, tant si són torrades, crues o deshidratades, senceres o en pols.
Si no teniu pasta d’umeboshi, que dóna el toc àcid-salat, feu servir sal marina i una mica de condiment de sabor àcid, com suc de llimona o vinagre de poma, perquè ajudarà a assimilar els minerals de l’alga, del julivert i de les ametlles.
L’alga wakame de Galícia es presenta deshidratada o fresca en salmorra.
De la mateixa manera que la ceba, els porros incideixen en la salut dels pulmons, escalfen l’organisme i mouen l’energia pel cos.
L’alga wakame, el julivert, les ametlles i l’ume són una combinació remineralitzant, especialment rica en calci i ferro. La cocció al vapor té un efecte relaxant, i per tant és idònia per al sopar.
D’una banda, tenim el porro, una verdura que aporta poques calories però que atipa força, perquè és molt rica en fibra. A més té molt d’àcid fòlic, vitamina C i minerals com potassi i magnesi. Destaca per les seves propietats diürètiques i afavoridores del bon funcionament intestinal.
D’altra banda, l’alfàbrega té propietats digestives i hepatoprotectores gràcies als seus compostos volàtils.
Les ametlles i, sobretot, l’alga wakame aporten el calci (les wakame contenen 1.300 mil·ligrams de calci per 100 grams d’alga; perquè us en feu una idea, us direm que això són onze vegades més que mig got de llet).