Porros al vapor amb salsa d’alfàbrega, wakame i ametlla

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un plat elegant i saborós, ràpid i fàcil de preparar. Els porros són diürètics i depuratius, combinats amb la salsa d’alfàbrega i la wakame resulten un plat remineralitzant, especialment ric en calci i ferro.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 4 porros
  • 1 grapat d’ametlles trinxades
  • 1 grapat de wakame gallega deshidratada
  • Sal marina fina

Per a la salsa d’alfàbrega

  • 1 vas (250 ml) de fulles de julivert
  • 1 vas de fulles d’alfàbrega
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 polsim de pebre negre acabat de moldre
  • 1 grapat d’ametlles
  • 4-6 cullerades d’oli verge extra de 1a premsada d’arbequina
  • Aigua

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Porros al vapor amb salsa d’alfàbrega, wakame i ametlla

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts

Un plat elegant i saborós, ràpid i fàcil de preparar. Els porros són diürètics i depuratius, combinats amb la salsa d’alfàbrega i la wakame resulten un plat remineralitzant, especialment ric en calci i ferro.


Ingredients

  • 4 porros
  • 1 grapat d’ametlles trinxades
  • 1 grapat de wakame gallega deshidratada
  • Sal marina fina

Per a la salsa d’alfàbrega

  • 1 vas (250 ml) de fulles de julivert
  • 1 vas de fulles d’alfàbrega
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 polsim de pebre negre acabat de moldre
  • 1 grapat d’ametlles
  • 4-6 cullerades d’oli verge extra de 1a premsada d’arbequina
  • Aigua

Elaboració

  1. Renteu i talleu els porros en trossos de 10 cm. Coeu-los al vapor 5-10 minuts, fins que quedin tous.
  2. Remulleu l’alga 5 minuts. Escorreu-la i poseu-la al costat dels porros per coure-la 5 minuts al vapor.
  3. Per fer la salsa, tritureu tots els ingredients, però poca estona, que quedi una salsa poc homogènia. Poseu-hi l’aigua gradualment per trobar el punt que us agradi. Barregeu l’alga amb la salsa i les ametlles trinxades.
  4. Poseu un fons de salsa en una plàtera, col·loqueu-hi els porros i cobriu-ne la part central amb part de la salsa. Tireu-hi unes ametlles pel damunt i guarniu-ho amb alguna fulla o flor.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Renteu i talleu els porros en trossos de 10 cm. Coeu-los al vapor 5-10 minuts, fins que quedin tous.
  2. Remulleu l’alga 5 minuts. Escorreu-la i poseu-la al costat dels porros per coure-la 5 minuts al vapor.
  3. Per fer la salsa, tritureu tots els ingredients, però poca estona, que quedi una salsa poc homogènia. Poseu-hi l’aigua gradualment per trobar el punt que us agradi. Barregeu l’alga amb la salsa i les ametlles trinxades.
  4. Poseu un fons de salsa en una plàtera, col·loqueu-hi els porros i cobriu-ne la part central amb part de la salsa. Tireu-hi unes ametlles pel damunt i guarniu-ho amb alguna fulla o flor.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

El temps de cocció dels porros depèn del gruix que tinguin. Si són gaire gruixuts, podeu fer-los a rodanxes de 2 cm perquè es coguin abans. Si els feu a trossos llargs, procureu que quedin ben cuits per evitar que quedin fibrosos i es puguin tallar i mastegar bé.

Les flors blaves de la foto són de l’hort de la Tere a Farrera, al Pallars Sobirà; allà en diuen blauet.

Per fer la salsa, agafeu les ametlles que tingueu, tant si són torrades, crues o deshidratades, senceres o en pols.

Si no teniu pasta d’umeboshi, que dóna el toc àcid-salat, feu servir sal marina i una mica de condiment de sabor àcid, com suc de llimona o vinagre de poma, perquè ajudarà a assimilar els minerals de l’alga, del julivert i de les ametlles.

L’alga wakame de Galícia es presenta deshidratada o fresca en salmorra.

Ela apunts energètics

De la mateixa manera que la ceba, els porros incideixen en la salut dels pulmons, escalfen l’organisme i mouen l’energia pel cos.

L’alga wakame, el julivert, les ametlles i l’ume són una combinació remineralitzant, especialment rica en calci i ferro. La cocció al vapor té un efecte relaxant, i per tant és idònia per al sopar.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

D’una banda, tenim el porro, una verdura que aporta poques calories però que atipa força, perquè és molt rica en fibra. A més té molt d’àcid fòlic, vitamina C i minerals com potassi i magnesi. Destaca per les seves propietats diürètiques i afavoridores del bon funcionament intestinal.

D’altra banda, l’alfàbrega té propietats digestives i hepatoprotectores gràcies als seus compostos volàtils.

Les ametlles i, sobretot, l’alga wakame aporten el calci (les wakame contenen 1.300 mil·ligrams de calci per 100 grams d’alga; perquè us en feu una idea, us direm que això són onze vegades més que mig got de llet).

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat