Cruixent d’espelta amb hummus

Seguim proposant snacks i plats senzills i ràpids de preparar, ideals per a petites celebracions a casa i per entretenir el convidats d'una forma saborosa i nutritiva. Un clàssic revisat per Montse Vallory.

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 16 de juny 2011 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 6-8 persones - Un snack fàcil de preparar per un dia de festa i saborós i nutritiu. - L'hummus aporta proteïnes, hidrats de carboni, ferro i és una bona font de greixos saludables. - El suc de llimona aporta un toc d'acidesa i en millora la digestibilitat. - L'oli de sèsam aporta àcids grassos essencials Omega 6, en especial àcid linolènic.

Cruixent d’espelta amb hummus
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

Per l'Hummus
  • 500 g de cigró ben cuit
  • 2 cullerades de tahina blanca i sense sal (crema de sèsam sense torrar)
  • ¼ de culleradeta de comí en pols
  • 1 cullerada rasa de pasta d’umeboshi
  • 1 cullerada d’oli de sèsam
  • El suc d’una llimona i la ratlladura de la pell
  • 200 ml del líquid de cocció o aigua
Presentació
  • Crackers o torradetes fines d’espelta integral
  • Fulles de ruca

ELABORACIÓ

  1. Per fer l’hummus, tritureu els cigrons amb la resta d’ingredients fins que en quedi un paté granulós i de consistència cremosa.
  2. Col·loqueu les torradetes d’espelta sobre una safata i cobriu-les amb una cullerada d’hummus. Guarniu-les amb ratlladura fina de llimona i fulles de ruca.

Apunts culinaris

El cigró ha de quedar ben tou. No hi afegiu la sal fins que estiguin ben cuits. L’alga kombu afegida a la cocció estova la pell dels cigrons i, alhora, aporta minerals. Conserveu els cigrons coberts amb el líquid de cocció. Si feu servir cigrons en conserva, trieu els ecològics que només contenen aigua i sal marina.

L’hummus o paté de cigrons i sèsam és ideal per a esmorzars d’estiu i per a festes, ja que es pot tenir preparat a la nevera fins a l’hora de servir-lo. Conserveu sempre el llegum cuit en fred per evitar que fermenti.

Presentació festiva: ompliu el Decomax de Lékué amb hummus i pressioneu-lo per posar el paté sobre cada torradeta, tal com es veu a la seqüència fotogràfica.

Apunts energètics

Aquest és un plat nutritiu i reforçant adequat per a qualsevol època de l’any. A l’estiu proporciona una proteïna no calorífica d’alta qualitat per la combinació del llegum amb l’espelta.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Aquesta crema de cigrons i sèsam, tradicional a l’Orient Mitjà, resulta un entrant de gran qualitat proteica. Tot i que són ingredients vegetals, la combinació de cigró, sèsam i torrades d’espelta (cereal) aconsegueix una proteïna completa amb tots els aminoàcids essencials d’alt valor biològic.

Els cigrons contenen més ferro que altres llegums i són una bona font de greixos insaturats. La seva riquesa en fibra soluble ajuda, d’una banda, a afavorir un bon trànsit intestinal, però en alguns casos pot produir incòmodes flatulències. En el cas de no digerir-los bé, la cocció amb l’alga kombu ajuda que es tolerin millor. Són bons per a l’estómac, el cor i també per al pàncrees en casos de diabetis.

portada  —  amunt

EBOOK GRATIS:
"21 Aliments claus per una vida healthy"

Gaudeix cada setmana de les nostres NEWS