Guacamole de peix blau petit

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

El peix blau petit conservat en oli de qualitat hauria d’estar present al rebost de totes les cases perquè és un recurs ràpid i saludable, tant per a prepara un aperitiu festiu com un esmorzar antiinflamatori.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 100 g de melva o verat en oli d’oliva verge extra
  • 1 alvocat madur tallat a daus
  • 1 tomàquet madur ben vermell, pelat, sense llavors i a daus
  • 1 ceba tendra petita
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • 1 cullerada de vinagre d’umeboshi
  • Pebre negre acabat de moldre
  • 1 grapat de fulla de julivert, cibulet o coriandre trinxat

Dieta

  • Ceto
  • Crua
  • Omnívora
  • Paleo
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Guacamole de peix blau petit

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts

El peix blau petit conservat en oli de qualitat hauria d’estar present al rebost de totes les cases perquè és un recurs ràpid i saludable, tant per a prepara un aperitiu festiu com un esmorzar antiinflamatori.


Ingredients

  • 100 g de melva o verat en oli d’oliva verge extra
  • 1 alvocat madur tallat a daus
  • 1 tomàquet madur ben vermell, pelat, sense llavors i a daus
  • 1 ceba tendra petita
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • 1 cullerada de vinagre d’umeboshi
  • Pebre negre acabat de moldre
  • 1 grapat de fulla de julivert, cibulet o coriandre trinxat

Elaboració

  1. Piqueu la cebeta i macereu-la amb vinagre i sal mentre prepareu la resta.
  2. Talleu l’alvocat a daus i ruixeu-lo amb llimona.
  3. Peleu el tomàquet, traieu-li les llavors i talleu-lo a daus. Salpebreu-ho.
  4. Buideu el pot de melva amb l’oli sobre un plat soper i lamineu el peix perquè s’unti bé amb l’oli. Amaniu-ho amb vinagre d’umeboshi i barregeu-hi l’alvocat, el tomàquet, la ceba escorreguda i les herbes trinxades

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Piqueu la cebeta i macereu-la amb vinagre i sal mentre prepareu la resta.
  2. Talleu l’alvocat a daus i ruixeu-lo amb llimona.
  3. Peleu el tomàquet, traieu-li les llavors i talleu-lo a daus. Salpebreu-ho.
  4. Buideu el pot de melva amb l’oli sobre un plat soper i lamineu el peix perquè s’unti bé amb l’oli. Amaniu-ho amb vinagre d’umeboshi i barregeu-hi l’alvocat, el tomàquet, la ceba escorreguda i les herbes trinxades

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Si no teniu vinagre d’umeboshi, que aporta un sabor àcid i salat, utilitzeu sal marina diluïda en suc de llimona. El sabor àcid de qualitat com el suc de llimona o el vinagre de poma no pasteuritzat ajuden a digerir el greix del peix i de l’alvocat.

El verat i la melva són una bona alternativa a la tonyina perquè són peixos blaus petits que no estan tan contaminats per mercuri com la tonyina. La conserva de melva de Biocop està feta en pot de vidre i oli d’oliva verge extra, per tant, es pot aprofitar l’oli sense problema per untar el peix, que és una mica eixut.

El tomàquet convé consumir-lo ecològic, madur i de temporada estiuenca o de principi de tardor, que és quan li ha tocat força sol. Així contindrà menys solanina, una substància que pot ser tòxica i que es troba principalment a la pell dels exemplars poc madurs.

Per a la foto hem utilitzat les “crackers crudiveganes” de Vegetalia.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La melva és un peix blau de la família del bonítol i de la tonyina. És petit, allargat i té la carn ferma i compacta, sense escames. Com tots els peixos blaus té molts àcids grassos omega-3, però com que és petit, convé més que la tonyina o el salmó, que acumulen més metalls pesants.

L’alvocat és una font interessant d’àcids grassos monoinsaturats: àcid oleic o omega-9, el mateix que trobem a l’oli d’oliva. Els alvocats tenen una composició nutricional molt interessant: moltes vitamines (A, C, E, K1, àcid fòlic, B6), niacina, àcid pantotènic, riboflavina i carotenoides com la luteïna i la zeaxantina. Dins de la seva composició en greixos destaquem els àcids grassos monoinsaturats (en especial, l’àcid oleic), molt importants per prevenir malalties cardiovasculars. A mesura que l’alvocat madura, el nivell de greixos saturats disminueix i el de monoinsaturats augmenta. També té molta fibra i destaca pel potassi, sodi i magnesi que conté.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat