Plat principal, Aperitius | Montse Vallory, Jordina Casademunt
El peix blau petit conservat en oli de qualitat hauria d’estar present al rebost de totes les cases perquè és un recurs ràpid i saludable, tant per a prepara un aperitiu festiu com un esmorzar antiinflamatori.
Si no teniu vinagre d’umeboshi, que aporta un sabor àcid i salat, utilitzeu sal marina diluïda en suc de llimona. El sabor àcid de qualitat com el suc de llimona o el vinagre de poma no pasteuritzat ajuden a digerir el greix del peix i de l’alvocat.
El verat i la melva són una bona alternativa a la tonyina perquè són peixos blaus petits que no estan tan contaminats per mercuri com la tonyina. La conserva de melva de Biocop està feta en pot de vidre i oli d’oliva verge extra, per tant, es pot aprofitar l’oli sense problema per untar el peix, que és una mica eixut.
El tomàquet convé consumir-lo ecològic, madur i de temporada estiuenca o de principi de tardor, que és quan li ha tocat força sol. Així contindrà menys solanina, una substància que pot ser tòxica i que es troba principalment a la pell dels exemplars poc madurs.
Per a la foto hem utilitzat les “crackers crudiveganes” de Vegetalia.
La melva és un peix blau de la família del bonítol i de la tonyina. És petit, allargat i té la carn ferma i compacta, sense escames. Com tots els peixos blaus té molts àcids grassos omega-3, però com que és petit, convé més que la tonyina o el salmó, que acumulen més metalls pesants.
L’alvocat és una font interessant d’àcids grassos monoinsaturats: àcid oleic o omega-9, el mateix que trobem a l’oli d’oliva. Els alvocats tenen una composició nutricional molt interessant: moltes vitamines (A, C, E, K1, àcid fòlic, B6), niacina, àcid pantotènic, riboflavina i carotenoides com la luteïna i la zeaxantina. Dins de la seva composició en greixos destaquem els àcids grassos monoinsaturats (en especial, l’àcid oleic), molt importants per prevenir malalties cardiovasculars. A mesura que l’alvocat madura, el nivell de greixos saturats disminueix i el de monoinsaturats augmenta. També té molta fibra i destaca pel potassi, sodi i magnesi que conté.