Pinya a la planxa amb gingebre

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

La pinya fresca ajuda a digerir les proteïnes dels àpats copiosos, però refreda. La canyella i el gingebre fan que calent-hi el cos i sigui ideal com a postres pels àpats familiars d'hivern.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • ½ pinya natural petita
  • 2 cullerades d’oli de coco verge extra
  • 5 cm de gingebre fresc, pelat i ratllat ben fi
  • Concentrat de poma líquid
  • Canyella en pols

Dieta

  • Crua
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Pinya a la planxa amb gingebre

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts

La pinya fresca ajuda a digerir les proteïnes dels àpats copiosos, però refreda. La canyella i el gingebre fan que calent-hi el cos i sigui ideal com a postres pels àpats familiars d'hivern.


Ingredients

  • ½ pinya natural petita
  • 2 cullerades d’oli de coco verge extra
  • 5 cm de gingebre fresc, pelat i ratllat ben fi
  • Concentrat de poma líquid
  • Canyella en pols

Elaboració

  1. Talleu la base i el cap de la pinya amb un ganivet de serra i després talleu-la longitudinalment a octaus, conservant el cor. Després, peleu cada tall de dalt a baix com faríeu amb un tall de meló.
  2. Escalfeu una planxa.
  3. Desfeu l’oli de coco a la vora del foc, barregeu-lo amb la polpa de gingebre ratllada i unteu-ne els talls de pinya.
  4. Enrossiu els talls de pinya 2 minuts per banda, pressionant els talls contra la planxa perquè quedin marcats.
  5. Poseu un raig de concentrat de poma en un cassó i feu que bulli un parell de minuts. Regueu-ne els talls de pinya i espolseu-hi canyella pel damunt.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Talleu la base i el cap de la pinya amb un ganivet de serra i després talleu-la longitudinalment a octaus, conservant el cor. Després, peleu cada tall de dalt a baix com faríeu amb un tall de meló.
  2. Escalfeu una planxa.
  3. Desfeu l’oli de coco a la vora del foc, barregeu-lo amb la polpa de gingebre ratllada i unteu-ne els talls de pinya.
  4. Enrossiu els talls de pinya 2 minuts per banda, pressionant els talls contra la planxa perquè quedin marcats.
  5. Poseu un raig de concentrat de poma en un cassó i feu que bulli un parell de minuts. Regueu-ne els talls de pinya i espolseu-hi canyella pel damunt.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La pinya barrejada amb l’oli de coco i el gingebre ratllat s’enrosseix ràpid. I d’això es tracta: no ha de ser una cocció llarga sinó curta, perquè convé mantenir actius els enzims que es concentren al cor de la pinya, anomenats proteolítics, que ajuden a digerir les proteïnes.  La cuina convencional elimina el cor de la pinya sistemàticament, però és una llàstima no aprofitar la riquesa enzimàtica que conté. Si la pinya ha estat ben madurada, el cor acostuma a ser tendre i es pot mastegar bé. Mantingueu sempre el cor de la pinya i, si és massa dur, que el retiri qui no pugui mastegar-lo.

La polpa de gingebre ratllada i enrossida a la planxa es va caramel·litzant amb el suc de la pinya fins a resultar un cruixent que confereix un contrast de sabors agredolç-picant que sorprèn i arrodoneix l’àpat festiu.

El concentrat de poma és un bon recurs per caramel·litzar postres. De fet, és suc de poma natural que s’ha reduït fins al punt de xarop. Quan el reduïu encara més a punt de  caramel, heu de tenir en compte que, quan es refreda, s’endureix. Per guarnir la pinya tal com es veu a la foto, l’haureu de reduir poc més de com es presenta a la venda.

Els apunts energètics

La pinya és molt digestiva i depurativa, però refreda. Durant les estacions fredes, si es vol fer servir com a estratègia per digerir l’excés de proteïnes de les festes nadalenques, només cal compensar l’efecte tèrmic aplicant-hi temperatura i condimentant-la amb espècies que escalfen, com la canyella i el gingebre.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Unes postres o un mos molt digestiu. La pinya és una fruita tropical que destaca perquè és molt rica en enzims. Conté papaïna, encarregada de facilitar la digestió de la proteïna, motiu pel qual resulta una fruita interessant per a les persones amb dificultats de digerir la proteïna.

També té gingebre, que és ric en olis essencials, aminoàcids com l’arginina, la isoleucina, la leucina, la lisina, la metionina, el triptòfan, entre d’altres, i minerals com el fòsfor, el silici, el zinc, el cobalt. S’ha utilitzat tradicionalment per millorar problemes digestius, ja que estimula el pàncrees i augmenta la producció enzimàtica i afavoreix la digestió.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat