Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
No us perdeu aquesta alternativa remineralitzant als clàssics espinacs amb cigrons on recuperem el consum dels espigalls.
Substituïu els espigalls per qualsevol verdura verda de temporada: col d’olla, bròcoli, espàrrecs, mongeta tendra… Si feu servir bledes o espinacs, escorreu ben bé tota l’aigua de cocció per eliminar els oxalats que contenen. Per tal de preservar el color viu de les verdures verdes, coeu-les sense tapar l’olla i amaniu-les amb oli un cop escorregudes.
Amb els tronxos que heu descartat dels espigalls –i afegint-hi altres verdures– podeu elaborar un brou ben gustós i ric en minerals, especialment si hi afegiu un trosset d’alga kombu.
Amb aquesta recepta us proposo una alternativa remineralitzant als clàssics espinacs amb cigrons. Els espinacs, contràriament al que ens ha venut en Popeye, són uns lladres de minerals a causa de l’àcid oxàlic que contenen; en canvi, els espigalls –així com la resta de crucíferes– aporten molts minerals, especialment calci.
Els tomacons hi aporten la polaritat de sabor i de color. Hi ha una gran varietat de presentacions de tomàquets secs, semisecs i en oli d’oliva. Si són massa secs, rehidrateu-los prèviament. Com que els tomàquets s’assequen amb la pell, consumiu- los ecològics.
La verdura verda al dente amb cigrons, tot ben amanit amb oli de qualitat, és un plat saborós, lleuger i nutritiu, ric en vitamines i minerals. Si hi afegiu unes llavors de sèsam lleugerament torrades i mòltes, el contingut en calci és realment extraordinari, si tenim en compte que els espigalls i les llavors de sèsam en són una font magnífica.