Espigalls amb cigrons i tomacons secs

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

No us perdeu aquesta alternativa remineralitzant als clàssics espinacs amb cigrons on recuperem el consum dels espigalls.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 500 g d’espigalls
  • 300 g de cigrons cuits i escorreguts
  • 3 cebes, en mitges llunes
  • 7 tomacons secs, tallats fins
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Espigalls amb cigrons i tomacons secs

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

No us perdeu aquesta alternativa remineralitzant als clàssics espinacs amb cigrons on recuperem el consum dels espigalls.


Ingredients

  • 500 g d’espigalls
  • 300 g de cigrons cuits i escorreguts
  • 3 cebes, en mitges llunes
  • 7 tomacons secs, tallats fins
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Elaboració

  1. Renteu i talleu els espigalls, i elimineu els tronxos més fibrosos.
  2. Ompliu una olla amb 2-3 litres d’aigua, suficient per cobrir els espigalls. Quan arrenqui el bull, tireu-hi un bon pessic de sal i els espigalls. Feu-ho bullir sense tapa uns 10 minuts o fins que comencin a quedar tendres. Escorreu-los i reserveu- los.
  3. Salteu les cebes en una paella amb un rajolí d’oli. Tireu-hi un pessic de sal i els tomacons tallats i aneu-ho remenant fins que comenci a enrossir-se.
  4. Incorporeu els espigalls i els cigrons a la ceba i salteu-ho tot plegat un parell de minuts. Retireu-ho del foc i amaniu-ho amb un raig d’oli.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Renteu i talleu els espigalls, i elimineu els tronxos més fibrosos.
  2. Ompliu una olla amb 2-3 litres d’aigua, suficient per cobrir els espigalls. Quan arrenqui el bull, tireu-hi un bon pessic de sal i els espigalls. Feu-ho bullir sense tapa uns 10 minuts o fins que comencin a quedar tendres. Escorreu-los i reserveu- los.
  3. Salteu les cebes en una paella amb un rajolí d’oli. Tireu-hi un pessic de sal i els tomacons tallats i aneu-ho remenant fins que comenci a enrossir-se.
  4. Incorporeu els espigalls i els cigrons a la ceba i salteu-ho tot plegat un parell de minuts. Retireu-ho del foc i amaniu-ho amb un raig d’oli.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Substituïu els espigalls per qualsevol verdura verda de temporada: col d’olla, bròcoli, espàrrecs, mongeta tendra… Si feu servir bledes o espinacs, escorreu ben bé tota l’aigua de cocció per eliminar els oxalats que contenen. Per tal de preservar el color viu de les verdures verdes, coeu-les sense tapar l’olla i amaniu-les amb oli un cop escorregudes.

Cuina d’aprofitament

Amb els tronxos que heu descartat dels espigalls –i afegint-hi altres verdures– podeu elaborar un brou ben gustós i ric en minerals, especialment si hi afegiu un trosset d’alga kombu.

Els apunts energètics

Amb aquesta recepta us proposo una alternativa remineralitzant als clàssics espinacs amb cigrons. Els espinacs, contràriament al que ens ha venut en Popeye, són uns lladres de minerals a causa de l’àcid oxàlic que contenen; en canvi, els espigalls –així com la resta de crucíferes– aporten molts minerals, especialment calci.

Els tomacons hi aporten la polaritat de sabor i de color. Hi ha una gran varietat de presentacions de tomàquets secs, semisecs i en oli d’oliva. Si són massa secs, rehidrateu-los prèviament. Com que els tomàquets s’assequen amb la pell, consumiu- los ecològics.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La verdura verda al dente amb cigrons, tot ben amanit amb oli de qualitat, és un plat saborós, lleuger i nutritiu, ric en vitamines i minerals. Si hi afegiu unes llavors de sèsam lleugerament torrades i mòltes, el contingut en calci és realment extraordinari, si tenim en compte que els espigalls i les llavors de sèsam en són una font magnífica.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat