Tàrtar d’algues casolà

Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

El tàrtar és una manera deliciosa de consumir algues. Les seves propietats nutricionals afavoreixen l’estimulació del metabolisme, la circulació i ajuden a controlar el pes, al mateix temps que activen les defenses.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 50 g d’algues de Galícia fresques en salmorra
  • 1 escalunya i 1 all picats
  • 4 cogombrets en vinagre, picats
  • 2 cullerades de tàperes naturals en oli d’oliva verge extra
  • 1 cullerada de vinagre de poma no pasteuritzat
  • Oli d’oliva verge extra de primera premsada
  • Sal marina fina i pebre negre

Dieta

  • Crua
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Tàrtar d’algues casolà

Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts

El tàrtar és una manera deliciosa de consumir algues. Les seves propietats nutricionals afavoreixen l’estimulació del metabolisme, la circulació i ajuden a controlar el pes, al mateix temps que activen les defenses.


Ingredients

  • 50 g d’algues de Galícia fresques en salmorra
  • 1 escalunya i 1 all picats
  • 4 cogombrets en vinagre, picats
  • 2 cullerades de tàperes naturals en oli d’oliva verge extra
  • 1 cullerada de vinagre de poma no pasteuritzat
  • Oli d’oliva verge extra de primera premsada
  • Sal marina fina i pebre negre

Elaboració

  1. Marineu la ceba i l’all amb un pessic de sal i una cullerada de vinagre.
  2. Esbandiu les algues tres vegades per dessalar-les i escorreu-les bé abans de picar-les amb un ganivet.
  3. Barregeu tots els ingredients, salpebreu-ho i amaniu-ho amb un raig d’oli.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Marineu la ceba i l’all amb un pessic de sal i una cullerada de vinagre.
  2. Esbandiu les algues tres vegades per dessalar-les i escorreu-les bé abans de picar-les amb un ganivet.
  3. Barregeu tots els ingredients, salpebreu-ho i amaniu-ho amb un raig d’oli.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

El tàrtar admet variants d’algues, sempre que tinguin la fibra prou tova per menjar-les fresques: wakame, enciam de mar i espagueti de mar són les algues de Galícia més indicades per al tàrtar de les que es comercialitzen fresques en salmorra. Les algues seques també serveixen, però cal posar-les en remull una estona, per estovar-ne la fibra.

Com indica la Montse Reus a “El rebost”, “les algues són un aliment molt concentrat que no s’ha de consumir en grans quantitats. El consum d’uns deu grams d’algues per dia –una cullerada sopera o dues d’alga seca– ens assegura una ingesta suficient de minerals i d’algunes vitamines.” Per equilibrar la proporció d’algues al tàrtar podeu incorporar-hi altres ingredients com alvocat a dauets, tomacons secs, olives trinxades, fulla de julivert o d’alfàbrega, llavors de sèsam torrades i mòltes… Aquesta recepta admet qualsevol varietat de peix blau en conserva: anxova, melva, verat, sardina. Si opteu per una anxova a punt per consumir, és a dir, dessalada, filetejada i envasada en oli d’oliva verge, trieu una anxova de qualitat que hagi seguit un procés d’elaboració acurat i artesà.

Qualsevol plat ric en minerals com aquest tàrtar convé menjar-lo amb algun ingredient àcid com vinagre de poma o suc de llimona, per assimilar millor els minerals.

Pel que fa a la presentació, podeu posar-ho sobre uns “nachos” com es veu a la foto, sobre torradetes, sobre rodanxes de cogombre, sobre canapès de polenta, sobre un filet de peix cuit, com a salsa per a la pasta, com a base de salsa per a verdures o per guarnir una crema de verdures com a la recepta “Crema de coliflor amb bolets i tàrtar”.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El tàrtar d’algues és una combinació excel·lent per reforçar els ossos, ja que l’àcid del vinagre ajuda a assimilar millor els minerals de les algues.

Les algues contenen una alta concentració de minerals, importants per ajudar a enfortir els ossos, cabells i ungles, destaca el seu valor en vitamines, proteïnes (aminoàcids essencials) i fibra dietètica que ajuda a saciar i facilitar el trànsit intestinal. Les seves propietats nutricionals afavoreixen l’estimulació del metabolisme, la circulació i ajuden a controlar el pes, al mateix temps que activen les defenses.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat