Aperitius | Montse Vallory, Jordina Casademunt
El tàrtar és una manera deliciosa de consumir algues. Les seves propietats nutricionals afavoreixen l’estimulació del metabolisme, la circulació i ajuden a controlar el pes, al mateix temps que activen les defenses.
El tàrtar admet variants d’algues, sempre que tinguin la fibra prou tova per menjar-les fresques: wakame, enciam de mar i espagueti de mar són les algues de Galícia més indicades per al tàrtar de les que es comercialitzen fresques en salmorra. Les algues seques també serveixen, però cal posar-les en remull una estona, per estovar-ne la fibra.
Com indica la Montse Reus a “El rebost”, “les algues són un aliment molt concentrat que no s’ha de consumir en grans quantitats. El consum d’uns deu grams d’algues per dia –una cullerada sopera o dues d’alga seca– ens assegura una ingesta suficient de minerals i d’algunes vitamines.” Per equilibrar la proporció d’algues al tàrtar podeu incorporar-hi altres ingredients com alvocat a dauets, tomacons secs, olives trinxades, fulla de julivert o d’alfàbrega, llavors de sèsam torrades i mòltes… Aquesta recepta admet qualsevol varietat de peix blau en conserva: anxova, melva, verat, sardina. Si opteu per una anxova a punt per consumir, és a dir, dessalada, filetejada i envasada en oli d’oliva verge, trieu una anxova de qualitat que hagi seguit un procés d’elaboració acurat i artesà.
Qualsevol plat ric en minerals com aquest tàrtar convé menjar-lo amb algun ingredient àcid com vinagre de poma o suc de llimona, per assimilar millor els minerals.
Pel que fa a la presentació, podeu posar-ho sobre uns “nachos” com es veu a la foto, sobre torradetes, sobre rodanxes de cogombre, sobre canapès de polenta, sobre un filet de peix cuit, com a salsa per a la pasta, com a base de salsa per a verdures o per guarnir una crema de verdures com a la recepta “Crema de coliflor amb bolets i tàrtar”.
El tàrtar d’algues és una combinació excel·lent per reforçar els ossos, ja que l’àcid del vinagre ajuda a assimilar millor els minerals de les algues.
Les algues contenen una alta concentració de minerals, importants per ajudar a enfortir els ossos, cabells i ungles, destaca el seu valor en vitamines, proteïnes (aminoàcids essencials) i fibra dietètica que ajuda a saciar i facilitar el trànsit intestinal. Les seves propietats nutricionals afavoreixen l’estimulació del metabolisme, la circulació i ajuden a controlar el pes, al mateix temps que activen les defenses.