Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Pastes dolces molt ràpides de fer i ideals per portar com a snack per satisfer la necessitat de menjar alguna cosa dolça. El dàtil és tan dolç que compensa l’amarg del cacau pur sense necessitat d’afegir-hi cap altre endolcidor.
L’ideal seria fer servir avellanes crues activades i deshidratades però, com que no tothom té deshidratadora, prefereixo presentar la versió amb avellanes torrades, perquè és més fàcil obtenir-les. La fruita seca, per les raons que expliquen la Lucía Redondo i la Lluca Rullan a l’article “Fruits secs en remull”, convé menjar-la crua i remullada (activada) o bé lleugerament torrada.
Aquestes pastes de dàtil es fan amb avellana seca, ja sigui torrada o remullada i deshidratada. Si es mengen esporàdicament i amb mesura, podem fer servir l’avellana crua directament sense remullar. Però si es mengen regularment i en una quantitat com la de les barretes energètiques, convé posar-hi avellana torrada o remullada.
El temps de triturat dependrà de la màquina que utilitzeu. Procureu que quedi una massa granulada prou enganxosa per poder formar les boles.
Una altra tècnica per fer aquestes pastes en forma de daus: compacteu la massa amb les mans per fer una bola i feu-la rodar pressionant amb els palmells de les mans per obtenir una botifarra d’uns 3 cm de gruix. Talleu-la a trossos de 3 cm i arregleu cada tros pressionant entre els dits per tots cantons fins a obtenir unes pastes semblants a les de la foto.
Si la massa us queda tova, refredeu-la una estona a la nevera perquè agafi consistència. Per simplificar la feina, feu boles sense arrebossar-les.
El cacau pur té molts beneficis per a la salut. El gra de cacau és una font de minerals excel·lent, entre els quals hi ha el magnesi, el mineral predominant, però també és ric en potassi i ferro. Diversos estudis han observat que el cacau pot ajudar a perdre pes gràcies al fet que millora la captació de glucosa en el terreny muscular.
Sempre que pugueu, trieu el cacau cru ecològic, un veritable còctel d’antioxidants antienvelliment, ja que no ha estat processat a temperatures altes i, per tant, conserva totes les qualitats nutritives. Vegeu l’article de Montse Reus “Xocolata contra cacau
Ateses les seves propietats antioxidants –a causa de l’alta concentració de catequines i procianidines−, el cacau pot tenir efectes beneficiosos per a la salut contra l’estrès oxidatiu i la inflamació crònica, i factors de risc per al càncer i altres malalties cròniques. El cacau també ofereix protecció neuronal i millora la cognició i l’estat d’ànim.
Els dàtils són una font molt interessant de minerals, tenen una càrrega glucèmica baixa i són una alternativa molt saludable al sucre refinat. Són ideals per als esportistes, estudiants i per combatre l’estrès.