Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Alternativa a la maionesa tradicional casolana; una salsa ràpida que admet tantes variants que en podríeu fer una per a cada setmana de l’any i no us en cansaríeu.
Aquesta alternativa a la maionesa tradicional casolana l’he creada per acompanyar el pastís de peix, però aporta untuositat a verdures i hortalisses de tota mena. A mi m’agraden més els pinyons del país que els anacards, però seria convenient activar-los prèviament per eliminar antinutrients. L’article de Lucía Redondo explica clarament els avantatges de posar la Fruita seca en remull i com fer-ho.
Tingueu en compte que la fibra de la xia espesseix la salsa al cap d’una estona. Poseu-hi més o menys aigua o xia segons vulgueu una salsa clara o espessa. Els omega-3 de la llavor de xia mòlta són poc estables, per això convé preservar la salsa de la llum i la calor. Conserveu-la tapada i a la nevera fins a consumir-la. Si no hi poseu xia, haureu de reduir la quantitat d’aigua quan tritureu els pinyons o anacards. La salsa es conserva bé 3-4 dies a la nevera sense trencar la cadena del fred.
Els pinyons activats i els anacards tenen un gust tan suau i una textura tan cremosa que resulten idonis per elaborar maioneses veganes: aneu creant variants segons els sabors i colors que us calguin. No cal activar els anacards abans d’utilitzar-los perquè la seva pellofa original resulta tan tòxica que ja els han remullat per eliminar-ne la pellofa abans de comercialitzar-los. Per triturar-los amb màquines poc potents, però, remulleu-los abans per estovar-los.
Per evitar que quedi tot untat d’oli en fer la picada de tàperes i tomacons oliosos, tritureu-ho amb una personal blender, idònia per a quantitats petites. També podeu picar-ho amb ganivet sobre la fusta. Una altra versió de picada ràpida: barregeu tàrtar d’algues amb tàperes senceres, julivert picat i tomacons tallats amb tisores.
Les tàperes curades amb mètodes naturals i conservades en un bon oli mantenen les propietats i tenen un sabor delicat, res a veure amb les de baixa gama conservades en vinagre sintètic.
Les llavors de xia: són una font excel·lent d’àcids grassos omega-3, fibra, fòsfor, calci, magnesi, potassi, ferro i seleni. Tenen molts antioxidants i aporten tots els aminoàcids essencials.
És el vegetal amb més contingut en omega-3. Superaliment interessant per ajudar a prevenir malalties cardiovasculars, mantenir flexibles les membranes cel·lulars i ajudar a reduir els nivells de colesterol. Amb les llavors de xia podem fer salses i púdings –remullades desprenen cap enfora els mucílags, i permeten aconseguir una textura gelatinosa–, acompanyar les postres, les amanides…