Maionesa vegana amb picada de tàperes i tomacons

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Alternativa a la maionesa tradicional casolana; una salsa ràpida que admet tantes variants que en podríeu fer una per a cada setmana de l’any i no us en cansaríeu.

  • Racions:
    300 ml
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    40 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • ½ vas de pinyons del país activats o d’anacards
  • ¾-1 vas d’aigua
  • 1 pessic de sal verge
  • 1-2 culleradetes de xia en pols
  • 2 cullerades de suc de llimona i part de ratlladura
  • 2 cullerades de concentrat de poma Cal Valls
  • 3-4 cullerades d’oli d’oliva verge extra

Per a la picada

  • 2 cullerades de tàperes en oli d’oliva verge extra
  • 1 cullerada de l’oli de les tàperes (si és verge)
  • 2 tomacons secs en oli d’oliva verge extra
  • Julivert picat

Dieta

  • Crua
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Maionesa vegana amb picada de tàperes i tomacons

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    300 ml
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    40 minuts

Alternativa a la maionesa tradicional casolana; una salsa ràpida que admet tantes variants que en podríeu fer una per a cada setmana de l’any i no us en cansaríeu.


Ingredients

  • ½ vas de pinyons del país activats o d’anacards
  • ¾-1 vas d’aigua
  • 1 pessic de sal verge
  • 1-2 culleradetes de xia en pols
  • 2 cullerades de suc de llimona i part de ratlladura
  • 2 cullerades de concentrat de poma Cal Valls
  • 3-4 cullerades d’oli d’oliva verge extra

Per a la picada

  • 2 cullerades de tàperes en oli d’oliva verge extra
  • 1 cullerada de l’oli de les tàperes (si és verge)
  • 2 tomacons secs en oli d’oliva verge extra
  • Julivert picat

Elaboració

  1. Tritureu els pinyons o els anacards amb l’aigua, la sal, la llimona, el concentrat de poma, la xia i l’oli i reserveu-ho a la nevera com a mínim 30 minuts perquè la xia generi mucílag i s’espesseixi.
  2. Piqueu el julivert amb les tàperes i els tomacons.
  3. Rectifiqueu la salsa de consistència i sabor, segons com us agradi o segons el plat que acompanyi. Poseu-la a la salsera i guarniu-la amb la picada, julivert i ratlladura de cítric.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Tritureu els pinyons o els anacards amb l’aigua, la sal, la llimona, el concentrat de poma, la xia i l’oli i reserveu-ho a la nevera com a mínim 30 minuts perquè la xia generi mucílag i s’espesseixi.
  2. Piqueu el julivert amb les tàperes i els tomacons.
  3. Rectifiqueu la salsa de consistència i sabor, segons com us agradi o segons el plat que acompanyi. Poseu-la a la salsera i guarniu-la amb la picada, julivert i ratlladura de cítric.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Aquesta alternativa a la maionesa tradicional casolana l’he creada per acompanyar el pastís de peix, però aporta untuositat a verdures i hortalisses de tota mena. A mi m’agraden més els pinyons del país que els anacards, però seria convenient activar-los prèviament per eliminar antinutrients. L’article de Lucía Redondo explica clarament els avantatges de posar la Fruita seca en remull i com fer-ho.

Tingueu en compte que la fibra de la xia espesseix la salsa al cap d’una estona. Poseu-hi més o menys aigua o xia segons vulgueu una salsa clara o espessa. Els omega-3 de la llavor de xia mòlta són poc estables, per això convé preservar la salsa de la llum i la calor. Conserveu-la tapada i a la nevera fins a consumir-la. Si no hi poseu xia, haureu de reduir la quantitat d’aigua quan tritureu els pinyons o anacards. La salsa es conserva bé 3-4 dies a la nevera sense trencar la cadena del fred.

Els pinyons activats i els anacards tenen un gust tan suau i una textura tan cremosa que resulten idonis per elaborar maioneses veganes: aneu creant variants segons els sabors i colors que us calguin. No cal activar els anacards abans d’utilitzar-los perquè la seva pellofa original resulta tan tòxica que ja els han remullat per eliminar-ne la pellofa abans de comercialitzar-los. Per triturar-los amb màquines poc potents, però, remulleu-los abans per estovar-los.

Per evitar que quedi tot untat d’oli en fer la picada de tàperes i tomacons oliosos, tritureu-ho amb una personal blender, idònia per a quantitats petites. També podeu picar-ho amb ganivet sobre la fusta. Una altra versió de picada ràpida: barregeu tàrtar d’algues amb tàperes senceres, julivert picat i tomacons tallats amb tisores.

Les tàperes curades amb mètodes naturals i conservades en un bon oli mantenen les propietats i tenen un sabor delicat, res a veure amb les de baixa gama conservades en vinagre sintètic.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Les llavors de xiasón una font excel·lent d’àcids grassos omega-3, fibra, fòsfor, calci, magnesi, potassi, ferro i seleni. Tenen molts antioxidants i aporten tots els aminoàcids essencials.

És el vegetal amb més contingut en omega-3. Superaliment interessant per ajudar a prevenir malalties cardiovasculars, mantenir flexibles les membranes cel·lulars i ajudar a reduir els nivells de colesterol. Amb les llavors de xia podem fer salses i púdings –remullades desprenen cap enfora els mucílags, i permeten aconseguir una textura gelatinosa–, acompanyar les postres, les amanides…

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat