Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory
Una manera fàcil i ràpida de preparar gelats i sorbets casolans sense lactis a partir de fruita fresca congelada a casa combinada amb el greix de l’alvocat i de l’oli de coco.
L’oli de coco és líquid quan fa calor i s’endureix ràpidament quan es refreda en contacte amb el mango congelat. Convé incorporar-lo en estat líquid per poder-lo barrejar abans que se solidifiqui en refredar-se. Si no teniu oli de coco, també podeu posar-hi un sobre de 50 g de crema de coco Rapunzel. Per a la crema de mango, si no teniu crema d’ametlla podeu posar-hi 150 g d’ametlla en pols.
La recepta admet varietat d’endolcidors, però cal tenir en compte que, segons el que hi poseu, podria canviar el color final. Per exemple:
Les batedores-extractors de suc de baixes revolucions resulten idònies per a aquests tipus de gelat-sorbet com la crema de mango perquè trituren la fruita sense gairebé descongelar-la. De totes maneres, també es pot fer amb una batedora corrent i només caldrà tornar a congelar la barreja durant una estona fins que s’endureixi un altre cop. Una altra opció seria utilitzar una geladora. En aquest cas, no caldria congelar el mango.
El mango és una fruita tropical rica en hidrats de carboni i en magnesi. També conté provitamina A (betacarotè), vitamina C i potassi. El seu alt contingut en betacarotè li confereix beneficis interessants per a la salut de la pell i mucoses, i també per al sistema immunològic. Com que és molt ric en fibra, és una fruita amb propietats digestives i efecte saciant.
L’oli de coco ha estat tradicionalment consumit durant milers d’anys per les cultures tropicals. Les investigacions han corroborat que té beneficis per a la salut. L’àcid làuric que conté, per exemple, s’ha fet servir molt al llarg del temps per lluitar contra patògens; i l’oli de coco n’és la font més rica. Aquest greix, tot i que és saturat, té molts beneficis per a la salut cardiovascular, alhora que presenta propietats antiinflamatòries importants.
L’oli de coco és beneficiós per a les persones amb hipotiroïdisme; s’ha vist que ajuda a augmentar el metabolisme i a fer pujar la temperatura del cos, i promou la salut de la tiroide i la pèrdua de pes; les persones que tenen càndida també poden beneficiar-se d’aquest oli vegetal.
L’alvocat és una fruita rica en greixos monoinsaturats (semblants als de l’oli d’oliva), fibra, potassi i magnesi. També conté un còctel de vitamines C i E, importants per a la salut cardiovascular.