Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Aquesta varietat de col verda combinada amb soja negra, alga kombu, xucrut i llavors de gira-sol resulta un plat d’hivern complet i nutritiu, que manté els ossos forts i flexibles i que us ajudarà a resistir les baixes temperatures.
La recepta és un homenatge a aquesta varietat de la col verda, perquè finalment la puc comprar a Biospace, al centre de Barcelona, després de tants d’anys d’envejar els mercats d’altres ciutats europees i americanes.
La col verda és una forma conreada de la col (Brassica oleracea) de la forma coneguda com a Brassica oleracea var. sabellica. Més que una varietat, la col verda és una manera de conrear la col en què no forma cabdell, només fulles grans i verdes com les que envolten les cols normals. És una verdura molt popular al nord d’Europa, ja que és molt resistent al fred i a les glaçades.
És una fulla verda arrissada que convé bullir lleugerament abans d’incorporar-la a altres preparacions. Bulliu-la destapada per preservar el verd viu intens que té. Queda deliciosa simplement bullida, ben escorreguda i amanida amb un bon oli.
Els llegums han de quedar ben cuits per digerir-los bé. La pell dels llegums queda més tova si es cuina amb aigua poc calcària, com la del filtre d’osmosi inversa, i s’hi posa un trosset de kombu. La soja s’ha de coure amb força aigua, que sempre la cobreixi. Si no teniu olla a pressió, dobleu el temps de cocció i afegiu-hi dos vasos més aigua o la que calgui.
L’oli de coco verge és l’oli vegetal més estable a temperatures altes. El segueix l’oli d’oliva verge. Eviteu els olis refinats i els de llavors, perquè es cremen ràpid i es tornen tòxics.
El llevat de cervesa s’espolsa per sobre del saltat en el moment d’emplatar i resulta un potenciador de sabor saludable, que pot substituir el parmesà.
La soja negra té grans propietats medicinals. Utilitzada a l’antiga Xina, és un aliment extremadament reconstituent que es fa especialment indicada en els casos de debilitament i anèmia. A més, els greixos que té (més presents a la soja negra que a altres tipus de soja) contribueixen a regular els nivells de colesterol. També ajuda a estimular el fetge, fet que es recomana en dietes d’aprimament
El llevat de cervesa és una font de vitamines del grup B i de zinc excel·lent. Per això és tant útil en persones que tenen problemes d’estrès, debilitat immunològica i problemes de pell i cabells.
La col verda és de la família de les crucíferes. Té una gran riquesa nutricional. És una gran font d’antioxidants, vitamina C, vitamina A (en forma de carotenoides) i polifenols. La seva riquesa en antioxidants la fa especialment responsable dels seus efectes beneficiosos anticancerígens. Sumat a la presència en glucosinolats, la col es troba en el podi entre els aliments més beneficiosos com a preventius del càncer. A més, cal destacar la seva riquesa en omega-3 i clorofil.la