Papillota de rap i verduretes

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

La papillota és una cocció al vapor molt recomanable sempre que no s’utilitzin recipients o materials que intoxiquin els aliments, com el temible paper d’alumini o els recipients amb esmalts que contenen plom.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 400 g de rap
  • 10 cm d’alga wakame, en remull
  • 2 bulbs de fonoll a làmines gruixudes
  • 4 cebes tendres o porros a rodanxes
  • 2 pastanagues trossejades
  • 4 fulls de paper vegetal per al forn

Per a la marinada

  • 2 pessics de sal marina fina
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • julivert

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Papillota de rap i verduretes

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

La papillota és una cocció al vapor molt recomanable sempre que no s’utilitzin recipients o materials que intoxiquin els aliments, com el temible paper d’alumini o els recipients amb esmalts que contenen plom.


Ingredients

  • 400 g de rap
  • 10 cm d’alga wakame, en remull
  • 2 bulbs de fonoll a làmines gruixudes
  • 4 cebes tendres o porros a rodanxes
  • 2 pastanagues trossejades
  • 4 fulls de paper vegetal per al forn

Per a la marinada

  • 2 pessics de sal marina fina
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • julivert

Elaboració

  1. Prepareu la marinada en un bol prou gran per contenir tots els ingredients. Diluïu primer la sal amb el suc de llimona, i posteriorment incorporeu-hi l’oli.
  2. Barregeu el rap, l’alga wakame i les verdures amb la marinada.
  3. Repartiu el rap, les verduretes i la marinada en quatre parts i col·loqueu cada part sobre cadascun dels papers. Cargoleu els extrems per fer-ne 4 papillotes ben tancades i poseu-les sobre la plata del forn.
  4. Quan el forn arribi als 180 ºC, introduïu-hi la plata amb les papillotes i quan el paper s’infli, el plat ja estarà llest. Aproximadament, en 10-15 minuts.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Prepareu la marinada en un bol prou gran per contenir tots els ingredients. Diluïu primer la sal amb el suc de llimona, i posteriorment incorporeu-hi l’oli.
  2. Barregeu el rap, l’alga wakame i les verdures amb la marinada.
  3. Repartiu el rap, les verduretes i la marinada en quatre parts i col·loqueu cada part sobre cadascun dels papers. Cargoleu els extrems per fer-ne 4 papillotes ben tancades i poseu-les sobre la plata del forn.
  4. Quan el forn arribi als 180 ºC, introduïu-hi la plata amb les papillotes i quan el paper s’infli, el plat ja estarà llest. Aproximadament, en 10-15 minuts.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Encara que sigui un peix petit i, per tant, menys contaminat de mercuri que els peixos grans, sempre que es mengi peix caldria prendre algues marines paral·lelament per poder descarregar els metalls pesants gràcies a l’àcid algínic que contenen i que “encapsulen” aquests metalls i els transporten fins que els expulsem. Per a les coccions curtes com la papillota de peix, l’‘alga wakame amb un remull previ de 5 minuts resulta la més indicada perquè té una fibra tendra i un sabor suau.

D’altra banda, sempre que mengem proteïna animal ens convé acompanyar-la de verdura verda rica en fibra per netejar de pressa els budells i evitar putrefacció.

La papillota és una cocció al vapor molt recomanable, sempre que no s’utilitzin recipients o materials que intoxiquin els aliments, com el temible paper d’alumini o els recipients amb esmalts que contenen plom. Alternatives segures:

  • Paper vegetal per al forn, sense blanquejar, ecològic.
  • Recipients per al forn amb tapa, de Pyrex, llosa, ceràmica, ferro colat o silicona de platí.

Actualment, cadascú s’hauria de plantejar si vol congelar el peix adequadament per evitar la contaminació per Anisakis. Tenir una peixateria de confiança és una de les claus per no tenir por dels temibles Anisakis. Tot i això, no sobra demanar-los que netegin i congelin el peix durant almenys catorze hores al congelador de quatre estrelles que tenen la majoria de peixateries.

Els apunts energètics

Plat proteic fàcil de pair. Per a persones amb tendència al fred, substituïu el suc de llimona per suc de gingebre i un polsim de pebre negre.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La tècnica de la papillota permet que el peix i les verdures que l’acompanyen es cuinin en el seu propi suc, sense perdre cap propietat nutricional, i en potencia el sabor i textura. A més, és una tècnica molt saludable adient tant per a les persones que fan dieta com per a les que es volen cuidar, i també per a petits i gent gran.

El fet d’incloure verdures variades fa que el suc que en resulta, juntament amb el suc de llimona i l’oli d’oliva, sigui molt suau i deixi percebre el sabor del peix. A banda de ser una proposta ràpida de fer i fàcil d’incorporar en el dia a dia, és baixa en calories, és digestiva i manté les propietats nutricionals de cadascun dels ingredients.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat