Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
La papillota és una cocció al vapor molt recomanable sempre que no s’utilitzin recipients o materials que intoxiquin els aliments, com el temible paper d’alumini o els recipients amb esmalts que contenen plom.
Encara que sigui un peix petit i, per tant, menys contaminat de mercuri que els peixos grans, sempre que es mengi peix caldria prendre algues marines paral·lelament per poder descarregar els metalls pesants gràcies a l’àcid algínic que contenen i que “encapsulen” aquests metalls i els transporten fins que els expulsem. Per a les coccions curtes com la papillota de peix, l’‘alga wakame amb un remull previ de 5 minuts resulta la més indicada perquè té una fibra tendra i un sabor suau.
D’altra banda, sempre que mengem proteïna animal ens convé acompanyar-la de verdura verda rica en fibra per netejar de pressa els budells i evitar putrefacció.
La papillota és una cocció al vapor molt recomanable, sempre que no s’utilitzin recipients o materials que intoxiquin els aliments, com el temible paper d’alumini o els recipients amb esmalts que contenen plom. Alternatives segures:
Actualment, cadascú s’hauria de plantejar si vol congelar el peix adequadament per evitar la contaminació per Anisakis. Tenir una peixateria de confiança és una de les claus per no tenir por dels temibles Anisakis. Tot i això, no sobra demanar-los que netegin i congelin el peix durant almenys catorze hores al congelador de quatre estrelles que tenen la majoria de peixateries.
Plat proteic fàcil de pair. Per a persones amb tendència al fred, substituïu el suc de llimona per suc de gingebre i un polsim de pebre negre.
La tècnica de la papillota permet que el peix i les verdures que l’acompanyen es cuinin en el seu propi suc, sense perdre cap propietat nutricional, i en potencia el sabor i textura. A més, és una tècnica molt saludable adient tant per a les persones que fan dieta com per a les que es volen cuidar, i també per a petits i gent gran.
El fet d’incloure verdures variades fa que el suc que en resulta, juntament amb el suc de llimona i l’oli d’oliva, sigui molt suau i deixi percebre el sabor del peix. A banda de ser una proposta ràpida de fer i fàcil d’incorporar en el dia a dia, és baixa en calories, és digestiva i manté les propietats nutricionals de cadascun dels ingredients.