Pastissets de polenta dolça, coco i fruits del bosc

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Qui deia que els dolços no són poden ser sans i bons?  Tasteu aquests pastissets de polenta! Són perfectes per fer un berenar refrescant sense embafar-nos.

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    35 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 250 ml de polenta integral ecològica
  • 1 litre de suc de poma, sense sucre afegit ni fructosa
  • 3 cullerades de coco ratllat fi
  • 1 cullerada d’oli de coco verge
  • 3 cullerades de melassa d’arròs
  • 1 polsim de sal marina fina
  • Melmelada de fruits del bosc, sense sucre afegit ni fructosa
  • Panses de Corint
  • Encenalls de coco deshidratat
  • Fulles tendres de menta

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Pastissets de polenta dolça, coco i fruits del bosc

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    35 minuts

Qui deia que els dolços no són poden ser sans i bons?  Tasteu aquests pastissets de polenta! Són perfectes per fer un berenar refrescant sense embafar-nos.


Ingredients

  • 250 ml de polenta integral ecològica
  • 1 litre de suc de poma, sense sucre afegit ni fructosa
  • 3 cullerades de coco ratllat fi
  • 1 cullerada d'oli de coco verge
  • 3 cullerades de melassa d'arròs
  • 1 polsim de sal marina fina
  • Melmelada de fruits del bosc, sense sucre afegit ni fructosa
  • Panses de Corint
  • Encenalls de coco deshidratat
  • Fulles tendres de menta

Elaboració

  1. Feu bullir 3 vasos de suc amb una mica de sal. Talleu-ne l'ebullició amb el quart vas de suc  i aneu afegint-hi la polenta poc a poc, en forma de pluja, batent-ho constantment amb varetes per evitar que s’hi formin grumolls.
  2. Remeneu-ho a foc lent fins que la sèmola estigui cuita i la consistència sigui espessa (el temps de cocció dependrà del tipus de polenta).
  3. Apagueu el foc i barregeu la massa amb l’oli de coco i el coco ratllat. Endolciu-ho al gust amb melassa.
  4. Ompliu un motllo de silicona amb cavitats de la forma que es vulgui i deixeu-ho refredar abans de desemmotllar-ho.
  5. Serviu el pastisset de polenta amb melmelada, encenalls de coco, panses de Corint i fulles de menta.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Feu bullir 3 vasos de suc amb una mica de sal. Talleu-ne l’ebullició amb el quart vas de suc  i aneu afegint-hi la polenta poc a poc, en forma de pluja, batent-ho constantment amb varetes per evitar que s’hi formin grumolls.
  2. Remeneu-ho a foc lent fins que la sèmola estigui cuita i la consistència sigui espessa (el temps de cocció dependrà del tipus de polenta).
  3. Apagueu el foc i barregeu la massa amb l’oli de coco i el coco ratllat. Endolciu-ho al gust amb melassa.
  4. Ompliu un motllo de silicona amb cavitats de la forma que es vulgui i deixeu-ho refredar abans de desemmotllar-ho.
  5. Serviu el pastisset de polenta amb melmelada, encenalls de coco, panses de Corint i fulles de menta.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Aquesta recepta és ideal per a berenars d’estiu i per a festes, ja que la base de polenta es conserva bé a la nevera 3 o 4 dies. A l’estiu queda bé amb fruita fresca. A l’hivern, amb fruits secs i fruita deshidratada. La melmelada és una opció per tot l’any.

Es pot substituir el coco per ametlla en pols. L’oli de coco, el coco ratllat i l’ametlla en pols enriqueixen la massa i són opcionals. Si es volen unes postres lleugeres, no cal posar-ne.

Els pastissets també es poden fer sense motllo:

  • Esteneu una capa fina de massa d’1-2 cm sobre una safata plana humitejada prèviament i deixeu-ho refredar.
  • Talleu la massa amb un ganivet humit o amb un talla pasta de la forma que es vulgui, feina estimulant per petits cuiners.

Els pastissets de la foto estan fets amb el motllo “mini-savarin” de Lékué. La silicona de platí és un material estable i segur.

Els apunts energètics

La polenta és el cereal d’efecte més refrescant, ideal per l’època de calor. A més, pel tipus de cocció, aquests dolços són més lleugers que els cuits al forn.

Els sucres de la polenta i la melassa d’arròs són de combustió lenta. Això els fa adequats per a totes les edats i per a qualsevol hora.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La polenta és una joia culinària que encara no tenim costum de cuinar. És sèmola de blat de moro, per tant, els celíacs en poden consumir per no contenir gluten. És un cereal molt digestiu. Destaca per un contingut ric en magnesi, calci i potassi, vitamina A, carotenoides i àcid fòlic. També presenta una bona font d’àcids grassos essencials i fibra. Trieu polenta ecològica per evitar el blat de moro transgènic.

Per endolcir aquestes postres, la melassa d’arròs és ideal perquè li proporciona el punt de dolçor que busquem i li atorga enzims, que afavoreixen la digestió del plat, vitamines i minerals.

D’altra banda, hi trobem el coco, sovint apartat de les dietes per tenir mala fama quan en realitat presenta molts beneficis per a la salut. El seu oli verge extra, a més de ser l’oli més adient per cuinar ja que tolera altes temperatures, és ric en àcid làuric, el qual presenta propietats antivíriques, i en àcid caprílic, que presenta propietats antiimflamatòries. De fet, la mala reputació del coco prové dels anys 70 en què es va començar a comercialitzar en forma hidrogenada.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat