Pastissets de polenta dolça, coco i fruits del bosc

No cal que les postres i els dolços estiguin carregats de sucre i siguin embafadors. Si ho voleu comprovar, tasteu aquest plat, ideal per un berenar o una festa amb els amics.

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 5 de juny 2011 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 4-6 persones Qui deia que els dolços no són poden ser sans i bons? Tasteu aquests pastissets de polenta! Són perfectes per fer un berenar refrescant sense embafar-nos La melassa d'arròs és perfecte per endolcir les postres. A més, aporta enzims per millorar la digestió.

Pastissets de polenta dolça, coco i fruits del bosc
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 250 ml de polenta integral ecològica
  • 1 litre de suc de poma, sense sucre afegit ni fructosa
  • 3 cullerades de coco ratllat fi
  • 1 cullerada d'oli de coco verge
  • 3 cullerades de melassa d'arròs
  • 1 polsim de sal marina fina
  • Melmelada de fruits del bosc, sense sucre afegit ni fructosa
  • Panses de Corint
  • Encenalls de coco deshidratat
  • Fulles tendres de menta

ELABORACIÓ

  1. Feu bullir 3 vasos de suc amb una mica de sal. Talleu-ne l'ebullició amb el quart vas de suc  i aneu afegint-hi la polenta poc a poc, en forma de pluja, batent-ho constantment amb varetes per evitar que s’hi formin grumolls.
  2. Remeneu-ho a foc lent fins que la sèmola estigui cuita i la consistència sigui espessa (el temps de cocció dependrà del tipus de polenta).
  3. Apagueu el foc i barregeu la massa amb l’oli de coco i el coco ratllat. Endolciu-ho al gust amb melassa.
  4. Ompliu un motllo de silicona amb cavitats de la forma que es vulgui i deixeu-ho refredar abans de desemmotllar-ho.
  5. Serviu el pastisset de polenta amb melmelada, encenalls de coco, panses de Corint i fulles de menta.

Apunts culinaris

Aquesta recepta és ideal per a berenars d’estiu i per a festes, ja que la base de polenta es conserva bé a la nevera 3 o 4 dies. A l’estiu queda bé amb fruita fresca. A l’hivern, amb fruits secs i fruita deshidratada. La melmelada és una opció per tot l’any.
Es pot substituir el coco per ametlla en pols. L’oli de coco, el coco ratllat i l’ametlla en pols enriqueixen la massa i són opcionals. Si es volen unes postres lleugeres, no cal posar-ne.

Els pastissets de la foto estan fets amb el motllo “mini-savarin” de Lékué. La silicona de platí és un material estable i segur. Els pastissets també es poden fer sense motllo: esteneu una capa fina de massa d’1-2 cm sobre una safata plana humitejada prèviament i deixeu-ho refredar. Talleu la massa amb un ganivet humit o amb un talla pasta de la forma que es vulgui, feina estimulant per petits cuiners.

Apunts energètics

La polenta és el cereal d’efecte més refrescant, ideal per l’època de calor. A més, pel tipus de cocció, aquests dolços són més lleugers que els cuits al forn. Els sucres de la polenta i la melassa d’arròs són de combustió lenta. Això els fa adequats per a totes les edats i per a qualsevol hora.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La polenta és una joia culinària que encara no tenim costum de cuinar. És sèmola de blat de moro, per tant, els celíacs en poden consumir per no contenir gluten. És un cereal molt digestiu. Destaca per un contingut ric en magnesi, calci i potassi, vitamina A, carotenoides i àcid fòlic. També presenta una bona font d’àcids grassos essencials i fibra. Trieu polenta ecològica per evitar el blat de moro transgènic.

Per endolcir aquestes postres, la melassa d’arròs és ideal perquè li proporciona el punt de dolçor que busquem i li atorga enzims, que afavoreixen la digestió del plat, vitamines i minerals. D’altra banda, hi trobem el coco, sovint apartat de les dietes per tenir mala fama quan en realitat presenta molts beneficis per a la salut. El seu oli verge extra, a més de ser l’oli més adient per cuinar ja que tolera altes temperatures, és ric en àcid làuric, el qual presenta propietats antivíriques, i en àcid caprílic, que presenta propietats antiimflamatòries. De fet, la mala reputació del coco prové dels anys 70 en què es va començar a comercialitzar en forma hidrogenada.

portada  —  amunt

EBOOK GRATIS:
"21 Aliments claus per una vida healthy"

Gaudeix cada setmana de les nostres NEWS