Aperitius, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una alternativa saludable als patés industrials farcits de greixos saturat que de ben segur triomfarà a les vostres festes.
* Evitar pels al·lèrgics al sèsa,
**Escollir una opció sense gluten per a dietes sense gluten
Si no teniu batedora, barregeu tots els ingredients sobre un plat i trinxeu-los amb una forquilla.
Poseu-hi més o menys pastanagues per fer-lo més o menys fort. També podeu variar la quantitat de mostassa o de llimona, segons us agradi. Si no voleu que tingui gaire gust de sardina, escorreu totalment l’oli de la conserva i afegiu-n’hi de nou.
Recordeu, no aboqueu mai l’oli a l’aigüera, porteu-lo a la deixalleria.
El peix en conserva té un efecte contractiu i reforçant. Aquest paté sobre una bona torrada de pa d’espelta amb llevat mare resulta ideal per esmorzar o berenar quan s’ha de fer esforç físic o en època de creixement.
És un paté que sempre triomfa, i és el primer que s’acaba en festes on hi ha alcohol, ja que l’efecte reforçant de la proteïna animal en conserva compensa l’efecte expansiu i debilitant de l’alcohol.
Aquest paté de sardines és perfecte per fugir dels típics patés elaborats amb porc i que contenen una gran quantitat de greixos saturats, poc saludables per a l’organisme. En canvi, si apostem per un paté de peix blau ens assegurem una font excel·lent d’àcids grassos essencials omega-3, nutrient imprescindible per mantenir els nivells de colesterol i triglicèrids a ratlla i protegir la salut cardiovascular.
Entre tota la varietat de peix blau, recomanem el consum freqüent de peix petit com la sardina o el seitó per evitar l’excés de metalls pesants que sovint es troben en peixos més grans, com la tonyina o el salmó. A més de la seva riquesa en omega-3, aquest paté conté una font interessant de calci, ja que triturem i aprofitem també l’espina de la sardina.