Plàtans caramelitzats

Aquesta setmana la Montse Vallory us proposa Plàtans caramelitzats

16 d'abril 2012 | Actualitzat el 22 de gener 2021

Una recepta amb el dolç natural que ens regala el plàtan, una fruita que destaca pel seu contingut en hidrats de carboni, magnesi i potassi.

Plàtans caramelitzats
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 1 cullerada d’oli de coco verge
  • 2 plàtans, tallats per la meitat al llarg i cada meitat en dues parts
  • 2 cullerades de melassa d'arròs
  • 2 cullerades d’aigua

ELABORACIÓ

  1. Escalfeu una paella de ferro colat o una paella antiadherent de titani i carboni. Afegiu-hi l’oli, els plàtans tallats i deixeu-los daurar per un sol costat durant 2-3 minuts, a foc mitjà-fort.
  2. Barregeu la melassa amb l’aigua i ruixeu els plàtans. Gratineu-los durant 2-3 minuts o fins que comencin a daurar-se. Serviu-los calents.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La doctora Annemarie Colbin, al seu llibre The Whole-food Guide to Strong Bones, presenta aquesta recepta com una de les seves estratègies favorites per quan hi ha necessitat de dolç, ja que és una recepta fàcil, ràpida i deliciosa.

La melassa aporta el punt de dolçor que falta al plat i serveix per caramel·litzar els plàtans. És el substitut ideal del sucre, perquè, a més de no alterar els nivells de glucèmia (sucre en sang), aporta vitamines, minerals i enzims.

L’oli de coco és el més recomanable, perquè té el punt de fumat més alt i no es crema tan ràpid com els altres olis vegetals.

Apunts energètics

El plàtan té un efecte refrescant, i menjar-ne massa pot generar humitat interna i mucositats. És un dolç de qualitat que relaxa, però no s’hauria de prendre per postres al final d’un àpat amb llegums, perquè podria alterar-ne la digestió. Quan és madur, lubrica intestins i pulmons i es fa servir per tractar l’estrenyiment i les úlceres. És especialment indicat per a les persones que pateixen de tos seca i sequedat de boca.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Una recepta amb el dolç natural que ens regala el plàtan, una fruita que destaca pel seu contingut en hidrats de carboni, magnesi i potassi. Aquests dos minerals són indispensables per evitar les temudes rampes que normalment acostumen a tenir els esportistes i també les embarassades; a banda, destaquen el fòsfor i la fibra soluble que conté.

Pel que fa a l’oli de coco, ja hem parlat moltes altres vegades de les propietats tan saludables que té. L’oli de coco verge conté àcid làuric, un àcid gras saturat que té moltes propietats antiinflamatòries, com s’ha vist. Es tracta d’un plat ideal per als esportistes, nens i dones embarassades.

És un dolç irresistible que no compromet els nivells de sucre en sang, i que, per tant, afavoreix la salut de l’organisme.

portada  —  amunt