Crema de civada i verdures amb oli d’alfàbrega

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una crema de verdures suau i contrastada de sabors, idònia per al sopar perquè conté dos aliments que ajuden a dormir bé; la civada i el sèsam.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    40 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • ½ vas (125 ml) de flocs de civada* fins o del tipus “suprem”, remullats en 1 vas d’aigua
  • 3 cebes mitjanes a mitges llunes
  • 2 pastanagues a rodanxes
  • 2 vasos de carbassa a daus
  • 2 cullerades (30 ml) de sèsam mòlt o de tahina**
  • 1 cullerada de suc de gingebre, ratllat i espremut
  • 1 vas de fulles fresques, ½ d’alfàbrega i ½ de julivert
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina i pebre negre acabat de moldre

* Escolliu civada certificada per una alimentació lliure de gluten

** Evitar pels al·lèrgics al sèsam

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Crema de civada i verdures amb oli d’alfàbrega

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    40 minuts

Una crema de verdures suau i contrastada de sabors, idònia per al sopar perquè conté dos aliments que ajuden a dormir bé; la civada i el sèsam.


Ingredients

  • ½ vas (125 ml) de flocs de civada* fins o del tipus “suprem”, remullats en 1 vas d’aigua
  • 3 cebes mitjanes a mitges llunes
  • 2 pastanagues a rodanxes
  • 2 vasos de carbassa a daus
  • 2 cullerades (30 ml) de sèsam mòlt o de tahina**
  • 1 cullerada de suc de gingebre, ratllat i espremut
  • 1 vas de fulles fresques, ½ d’alfàbrega i ½ de julivert
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina i pebre negre acabat de moldre
* Escolliu civada certificada per una alimentació lliure de gluten ** Evitar pels al·lèrgics al sèsam

Elaboració

  1. Salteu les cebes amb una mica d’oli d’oliva i un polsim de sal marina fins que es comencin a estovar. Afegiu-hi mig vas d’aigua i coeu-ho tapat durant 15 minuts.
  2. Incorporeu-hi la resta de verdures, dos pessics de sal i aigua, just que cobreixi les verdures. Tapeu-ho i coeu-ho a foc mitjà durant 10 minuts.
  3. Incorporeu-hi els flocs de civada, un pessic de sal i deixeu-ho coure a foc suau 5 minuts.
  4. Incorporeu-hi el sèsam i el suc de gingebre i tritureu-ho afegint-hi aigua o llet de civada, segons la consistència que es vulgui.
  5. Per elaborar l’oli d’alfàbrega tritureu el julivert i l’alfàbrega amb un pessic de sal marina i un altre de pebre negre. Aneu-hi incorporant l’oli d’oliva fins al punt que us agradi.
  6. Serviu la crema amanida amb l’oli d’alfàbrega i un polsim de pebre, acompanyada d’uns dauets de pa torrat.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu les cebes amb una mica d’oli d’oliva i un polsim de sal marina fins que es comencin a estovar. Afegiu-hi mig vas d’aigua i coeu-ho tapat durant 15 minuts.
  2. Incorporeu-hi la resta de verdures, dos pessics de sal i aigua, just que cobreixi les verdures. Tapeu-ho i coeu-ho a foc mitjà durant 10 minuts.
  3. Incorporeu-hi els flocs de civada, un pessic de sal i deixeu-ho coure a foc suau 5 minuts.
  4. Incorporeu-hi el sèsam i el suc de gingebre i tritureu-ho afegint-hi aigua o llet de civada, segons la consistència que es vulgui.
  5. Per elaborar l’oli d’alfàbrega tritureu el julivert i l’alfàbrega amb un pessic de sal marina i un altre de pebre negre. Aneu-hi incorporant l’oli d’oliva fins al punt que us agradi.
  6. Serviu la crema amanida amb l’oli d’alfàbrega i un polsim de pebre, acompanyada d’uns dauets de pa torrat.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Qualsevol crema de verdures enriquida amb civada queda cremosa en triturar-la, però també hi participen la untuositat de la crema de sèsam i de la ceba ben cuita a foc suau.

Per rectificar de sal aquesta crema, que és dolça de per si, hi va bé el vinagre d’umeboshi, perquè a més del salat hi aporta un punt àcid que polaritza el sabor dolç de la carbassa.

Per extreure el suc del gingebre, ratlleu-lo amb un ratllador de pas fi per obtenir la polpa ben xopa de suc. Agafeu-la procurant mantenir-hi el suc i espremeu-la sobre la crema un cop fora del foc.

El pa torrat o qualsevol altre entrebanc que obligui a mastegar la crema ajudarà a digerir més bé els hidrats de carboni, gràcies al fet que ensalivarem millor. Si no hi voleu daus de pa torrat, poseu-hi fruits secs o llavors torrades de carbassa o gira-sol. Per mantenir les llavors cruixents, porteu-les a taula en un bol per posar-les en el moment de menjar.

Podeu enriquir la crema amb 10 cm d’alga kombu de Galícia posada des de l’inici de la cocció. Si encara no és prou cuita, retireu-la abans de triturar-ho tot.

Els apunts energètics

La civada és un bon remei natural per a molts desequilibris com veureu als apunts de la Jordina. Si voleu conèixer extensament tots el que aporta la civada, el doctor Pros n’és l’expert per excel·lència i el seu llibre Cómo cura la avena n’és una mostra.

La manera més fàcil i ràpida de cuinar la civada és a partir dels flocs, però cuinar el gra sencer només requereix més temps i hi guanyem en energia vital.

El gingebre és una de les poques espècies amb un efecte calorífic i prepara el cos per a l’arribada del fred, alhora que ajuda a tenir bones digestions. Els picants ajuden a desenganxar les mucositats. Tant el gingebre com el pebre negre són picants calents que no convenen quan hi ha signes de foc com la cara i la llengua vermelles, fogots o febre.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La civada és un cereal molt nutritiu i amb molts beneficis per a la salut. És un cereal que, si forma part de la dieta de manera habitual, ajuda a reduir el colesterol i lipoproteïnes de baixa densitat (LDL-colesterol) ja que conté fibra soluble, especialment, els coneguts betaglucans. També té components antioxidants amb efecte antiinflamatori que poden reduir alguns marcadors de la inflamació. Per altra banda, destaca que té una composició molt rica en àcids grassos essencials, lecitina, vitamina B1 i fòsfor, nutrients tonificants i equilibrants del sistema nerviós.

A més, el sèsam té una gran valor nutricional. Conté fins a 55% de greixos saludables i un 20% de proteïnes. El sèsam és limitat en l’aminoàcid lisina, però en canvi és ric en triptòfan i metionina. Per altra banda, conté molt d’àcid linoleic (omega-6) i àcid oleic i vitamina E, i també lignans (samina i sesamolina), que tenen una gran capacitat protectora de determinats càncers. Els lignans del sèsam i del lli afavoreixen l’augment de la producció de lignans mamífers (enterolactona i enterdiol) per a la flora bacteriana al còlon, substàncies amb efectes anticancerígens potencials. El sèsam té una activitat fitoestrogènica i un efecte reductor del colesterol.

L’alfàbrega (Ocinum basilicum) és coneguda a l’Índia pel seu alt valor medicinal. S’ha vist que ajuda a metabolitzar els xenobiòtics i potencia l’activitat dels enzims antioxidants de la fase II del fetge. S’ha observat que té potencial anticancerigen gràcies al fet que la fulla d’alfàbrega és molt eficaç a l’hora d’elevar la resposta de l’enzim glutatió reductasa (antioxidant intracel·lular principal), la superòxid dismutasa (SOD).

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat