Nyàmeres en vinagre

Aperitius, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Si us agraden les cebetes o cogombrets en vinagre, les nyàmeres us encantaran perquè aporten un cruixent que realment fa “crec”.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 250 g de nyàmeres tendres
  • 500 ml de vinagre de poma no pasteuritzat
  • 2 culleradetes de sal no refinada
  • 3 grans de pebre negre o de ginebró

Dieta

  • Crua
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Nyàmeres en vinagre

Aperitius, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts

Si us agraden les cebetes o cogombrets en vinagre, les nyàmeres us encantaran perquè aporten un cruixent que realment fa “crec”.


Ingredients

  • 250 g de nyàmeres tendres
  • 500 ml de vinagre de poma no pasteuritzat
  • 2 culleradetes de sal no refinada
  • 3 grans de pebre negre o de ginebró

Elaboració

  1. Renteu bé les nyàmeres, fregant-les amb un raspallet per eliminar-ne la terra, i talleu-les a rodanxes fines.
  2. Poseu-les dins un pot de vidre amb el pebre i cobriu-les amb la barreja de vinagre i la sal.
  3. Guardeu-les a la nevera i acompanyeu les amanides amb unes quantes rodanxetes.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Renteu bé les nyàmeres, fregant-les amb un raspallet per eliminar-ne la terra, i talleu-les a rodanxes fines.
  2. Poseu-les dins un pot de vidre amb el pebre i cobriu-les amb la barreja de vinagre i la sal.
  3. Guardeu-les a la nevera i acompanyeu les amanides amb unes quantes rodanxetes.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Si no teniu pebre negre o ginebró, poseu-hi comí, fonoll, llorer o qualsevol herba amb una aroma que us agradi.

Si voleu pelar les nyàmeres us serà més fàcil escaldar-les abans de fer-ho.

Els apunts nutricionals de la Montse Reus

La nyàmera és bàsicament aigua (80%) i hidrats de carboni en forma d’inulina (18%) i conté algunes vitamines i minerals. Ens aporta molt poques calories (25 kcal per 100 g) i una bona proporció de fibra (5%); és, per tant, un aliment ideal per a les dietes d’aprimament.

  • Els hidrats de carboni que conté no augmenten els nivells de sucre en sang
    La nyàmera és molt rica en fructosa. Amb la digestió, la fructosa passa de l’intestí a la sang sense augmentar el nivell de sucre. La raó és que les cèl·lules poden utilitzar directament el sucre simple (glucosa) si hi ha prou insulina en sang. En canvi algunes cèl·lules poden utilitzar la fructosa sense necessitat d’insulina. Tot i així, la fructosa que el cos no necessita es transformarà en greix i s’emmagatzemarà com a reserva.
  • Contingut important en fibra
    El percentatge de fibra de la nyàmera és prou elevat (5%) i ens ajudar a millorar els problemes de restrenyiment; alhora, la fracció soluble d’aquesta fibra alimenta la flora intestinal bona (efecte prebiòtic).
  • Vitamines del grup B
    La nyàmera conté petites quantitats de totes les vitamines del grup B (B1, B2, B3, B6 i B9) excepte la B12. Tot i això, com que es tracta de vitamines solubles en aigua, es perden en part si fem una cocció gaire intensiva de la nyàmera (per exemple bullint-la pelada més de vint minuts).
  • Minerals
    La nyàmera destaca pel magnesi que conté, necessari per al bon funcionament dels muscles; el potassi, imprescindible per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal, i el fòsfor, que és el segon mineral en quantitat al cos i que trobem a totes les cèl·lules.

La majoria d’efectes de la nyàmera sobre l’organisme són beneficiosos:

  • Ajuda a regular els nivells de sucre en sang.
  • Té efectes beneficiosos sobre el fetge (desintoxicant i anticancerigen).
  • Podria reduir el colesterol.
  • Pot donar lloc a àcids grassos beneficiosos.

Cal tenir presents alguns efectes no tan desitjats:

  • Pot ser indigesta per a persones sensibles.
  • Pot produir al·lèrgia en algunes persones.

Més informació a l’article de la Montse Reus sobre les nyàmeres a la secció “El rebost”.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat