Xips picants de kale a forn suau

Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Les xips de kale deshidratada són tendència en l’alimentació saludable i són més fàcils de fer a casa del que sembla. Es poden fer tant amb deshidratadora com al forn suau vigilant que no perdin el color verd.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 4 grapats de col verda arrissada (curly kale, en anglès)
  • 4-5 cullerades d’oli d’oliva verge extra de 1a premsada, en un setrill de raig prim
  • 4 cullerades de llevat nutricional* o de cervesa eco
  • 1 culleradeta de wasabi en pols o unes voltes de pebre negre
  • 2 pessics de sal verge fina

*Depenent del llevat escollit, tindreu versió amb gluten o sense.

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Xips picants de kale a forn suau

Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    30 minuts

Les xips de kale deshidratada són tendència en l’alimentació saludable i són més fàcils de fer a casa del que sembla. Es poden fer tant amb deshidratadora com al forn suau vigilant que no perdin el color verd.


Ingredients

  • 4 grapats de col verda arrissada (curly kale, en anglès)
  • 4-5 cullerades d’oli d’oliva verge extra de 1a premsada, en un setrill de raig prim
  • 4 cullerades de llevat nutricional* o de cervesa eco
  • 1 culleradeta de wasabi en pols o unes voltes de pebre negre
  • 2 pessics de sal verge fina
*Depenent del llevat escollit, tindreu versió amb gluten o sense.

Elaboració

  1. Escalfeu el forn a 150º.
  2. Renteu i escorreu bé la fulla de col. Elimineu la tija central i partiu-la amb les mans en 3 o 4 trossos grans, procurant conservar sencera la forma de “vano obert amb puntes arrissades”, molt apropiada per fer xips voluminoses.
  3. Poseu-les en un bol i amaniu-les amb setrill, amb un rajolí prim d’oli tot remenant perquè s’untin bé les fulles.
  4. Escampeu les fulles untades sobre la safata del forn coberta amb paper de forn siliconat i espolseu-hi els flocs de llevat, la sal fina i el wasabi en pols.
  5. Enforneu-les uns 12 minuts amb aire, perquè quedin seques i cruixents.
  6. Gireu-les i deixeu-les 5 minuts més o fins que quedin cruixents, tot controlant que es mantinguin de color verd. Vigileu que no es cremin!
  7. Refredeu-les fora el forn, preferentment sobre una reixeta perquè quedin cruixents i guardeu-les en un pot hermètic.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Escalfeu el forn a 150º.
  2. Renteu i escorreu bé la fulla de col. Elimineu la tija central i partiu-la amb les mans en 3 o 4 trossos grans, procurant conservar sencera la forma de “vano obert amb puntes arrissades”, molt apropiada per fer xips voluminoses.
  3. Poseu-les en un bol i amaniu-les amb setrill, amb un rajolí prim d’oli tot remenant perquè s’untin bé les fulles.
  4. Escampeu les fulles untades sobre la safata del forn coberta amb paper de forn siliconat i espolseu-hi els flocs de llevat, la sal fina i el wasabi en pols.
  5. Enforneu-les uns 12 minuts amb aire, perquè quedin seques i cruixents.
  6. Gireu-les i deixeu-les 5 minuts més o fins que quedin cruixents, tot controlant que es mantinguin de color verd. Vigileu que no es cremin!
  7. Refredeu-les fora el forn, preferentment sobre una reixeta perquè quedin cruixents i guardeu-les en un pot hermètic.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Les xips de kale deshidratada són tendència en l’alimentació saludable: les serveixen en molts restaurants, com el Flax&Kale de Barcelona o el Kombu de Sant Cugat, les venen a les botigues bio i resulten un snack o aperitiu ideal, molt ben trobat i farcit de nutrients!

Notícia: són més fàcils de fer a casa del que sembla. Les xips es mantenen molt verdes i cruixents fetes amb deshidratadora, però també es poden fer a forn suau, vigilant que no perdin el color verd: tan aviat s’ha evaporat tota la humitat interna, comencen a tornar-se de color torrat i es cremen.

Aquesta és la meva versió suau, amb wasabi, inspirada en les xips de kale amb pebre de Caiena de Rebecca Leffler, que sempre tenen èxit als aperitius festius, però que podrien resultar massa picants com a snack diari. Feu servir wasabi en pols de qualitat, per no perdre’n les propietats. És un picant neutre, que ni refreda ni escalfa i un antimicrobià natural molt potent; a banda que estimula la secreció nasal i descongestiona les vies respiratòries altes.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La col kale pertany a la subfamília de les cols Brassica oleracea, de fulles verdes i carnoses. En aquest mateix grup també trobem hortalisses com el bròquil, la coliflor i les cols de Brussel·les. La col verda arrissada destaca perquè conté molts fitonutrients amb gran poder antioxidant i protector de les cèl·lules, conté molt de ferro, calci (té 135 mg de calci per cada 100 g) i vitamina C (té 120 mg de vitamina C per cada 100 g).

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat