Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una sopa suau, delicada i amb un lleuger efecte medicinal gràcies . Una oportunitat excel·lent per introduir l'ordi a la dieta; un cereal depuratiu, refrescant i ric en minerals.
Aquesta és una sopa suau i delicada. Per donar-li polaritat de sabors, utilitzeu l’àcid de la llimona i el picant dels créixens, el porradell, la menta o l’alfàbrega.
La cúrcuma té un sabor lleugerament amargant i un color groc intens. Si voleu una sopa suau i clara, poseu-ne poca o prescindiu-ne.
L’ordi es posa en remull per estovar el gra i facilitar-ne la cocció, així com per neutralitzar els fitats presents en el segó, els quals poden interferir en l’absorció de minerals com ara el ferro, el calci, el magnesi i el zinc. Hi ha controvèrsia sobre si convé llençar o aprofitar l’aigua del remull de l’ordi. Tradicionalment s’ha llençat l’aigua del remull, però no ens faria pas mal prendre-la.
El cereal idoni per la primavera i l’estiu és l’ordi, tant perquè té propietats altament depuratives com pel seu efecte refrescant. Si amb l’arribada de la calor ens surten granets, l’ordi fa l’efecte d’aliment-medicament i neteja la pell. En receptaris antics ja s’aconsellava per blanquejar les taques de la pell.
Si voleu un efecte encara més depuratiu i refrescant, en comptes de saltar les cebes amb oli, prescindiu del punt 3 i afegiu-les amb la resta d’ingredients del punt 4.
L’ordi és el cereal que aporta més minerals. Cuinat amb kombu té un efecte altament remineralitzant.
La cúrcuma és una espècia refrescant que té propietats antiimflamatòries, especialment quan es combina amb el pebre negre mòlt. El pebre, però, té un efecte calorífic. No se n’ha d’abusar quan es té calor.
Els bolets xiitake s’han consumit des de fa segles a l’Àsia tant pel sabor com per les propietats medicinals. Dels seus beneficis en destaquem l’efecte sobre els sistema immunològic. El reforcen enormement millorant casos de refredats i grips.
D’altra banda s’ha vist que tenen un gran efecte antioxidant pel seu contingut en l’enzim superòxid dismutasa (SOD), vitamines A, C, E i seleni. També afavoreixen la digestió gràcies a la seva riquesa enzimàtica. Avui dia alguns professionals l’utilitzen com a complement alimentari per al tractament de càncers i tumors.
Aquesta sopa amb xiitake i ceba assegura a qui la prengui un excel·lent exèrcit defensiu.