Sopa refrescant d’ordi

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una sopa suau, delicada i amb un lleuger efecte medicinal gràcies . Una oportunitat excel·lent per introduir l'ordi a la dieta; un cereal depuratiu, refrescant i ric en minerals.

  • Racions:
    5 - 6
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 h 10 minuts + 1 nit de remull del cereal
© Pau Esculies

Ingredients

  • 2 litres d’aigua bona o de brou vegetal natural
  • 125 ml (½ vas) d’ordi
  • 2 cebes, a daus petits
  • 3 bolets xiitake deshidratats
  • 10 cm d’alga kombu, tallada a tires fines
  • Varietat de verdures a trossets: pastanaga, fonoll, col, api… (segons temporada)
  • 1/8 de culleradeta de cúrcuma en pols
  • Un polsim de pebre negre acabat de moldre
  • 3 fulles de llorer
  • Sal marina i oli d’oliva verge extra
  • Suc de ½ llimona
  • Unes fulletes de créixens o de menta
  • Porradell picat

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Sopa refrescant d’ordi

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    5 - 6
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 h 10 minuts + 1 nit de remull del cereal

Una sopa suau, delicada i amb un lleuger efecte medicinal gràcies . Una oportunitat excel·lent per introduir l'ordi a la dieta; un cereal depuratiu, refrescant i ric en minerals.


Ingredients

  • 2 litres d'aigua bona o de brou vegetal natural
  • 125 ml (½ vas) d'ordi
  • 2 cebes, a daus petits
  • 3 bolets xiitake deshidratats
  • 10 cm d'alga kombu, tallada a tires fines
  • Varietat de verdures a trossets: pastanaga, fonoll, col, api... (segons temporada)
  • 1/8 de culleradeta de cúrcuma en pols
  • Un polsim de pebre negre acabat de moldre
  • 3 fulles de llorer
  • Sal marina i oli d’oliva verge extra
  • Suc de ½ llimona
  • Unes fulletes de créixens o de menta
  • Porradell picat

Elaboració

  1. Renteu l’ordi i poseu-lo en remull la vigília (o com a mínim 1 hora abans) en 250 ml d’aigua.
  2. Poseu els xiitake en remull 30 minuts en aigua tèbia. Talleu-los a octaus i reserveu-los en l’aigua del remull.
  3. Salteu les cebes amb una mica d'oli d'oliva i sal, durant 5 minuts.
  4. Afegiu-hi l'ordi (escorregut), la kombu, els xiitake tallats i l'aigua del remull, un pessic de sal, cúrcuma i pebre, llorer i els 2 litres d'aigua o brou. Feu-hi arrencar el bull i deixeu-ho coure a foc suau i tapat durant 50 minuts.
  5. Afegiu-hi les verdures, una mica més de sal i coeu-ho 5 minuts a foc mig.
  6. Rectifiqueu el líquid, segons la consistència desitjada.
  7. Serviu-ho a temperatura ambient amb un rajolí de suc de llimona, unes fulletes de créixens i el porradell picat, tot amanit amb un rajolí d’oli.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Renteu l’ordi i poseu-lo en remull la vigília (o com a mínim 1 hora abans) en 250 ml d’aigua.
  2. Poseu els xiitake en remull 30 minuts en aigua tèbia. Talleu-los a octaus i reserveu-los en l’aigua del remull.
  3. Salteu les cebes amb una mica d’oli d’oliva i sal, durant 5 minuts.
  4. Afegiu-hi l’ordi (escorregut), la kombu, els xiitake tallats i l’aigua del remull, un pessic de sal, cúrcuma i pebre, llorer i els 2 litres d’aigua o brou. Feu-hi arrencar el bull i deixeu-ho coure a foc suau i tapat durant 50 minuts.
  5. Afegiu-hi les verdures, una mica més de sal i coeu-ho 5 minuts a foc mig.
  6. Rectifiqueu el líquid, segons la consistència desitjada.
  7. Serviu-ho a temperatura ambient amb un rajolí de suc de llimona, unes fulletes de créixens i el porradell picat, tot amanit amb un rajolí d’oli.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Aquesta és una sopa suau i delicada. Per donar-li polaritat de sabors, utilitzeu l’àcid de la llimona i el picant dels créixens, el porradell, la menta o l’alfàbrega.

La cúrcuma té un sabor lleugerament amargant i un color groc intens. Si voleu una sopa suau i clara, poseu-ne poca o prescindiu-ne.

L’ordi es posa en remull per estovar el gra i facilitar-ne la cocció, així com per neutralitzar els fitats presents en el segó, els quals poden interferir en l’absorció de minerals com ara el ferro, el calci, el magnesi i el zinc. Hi ha controvèrsia sobre si convé llençar o aprofitar l’aigua del remull de l’ordi. Tradicionalment s’ha llençat l’aigua del remull, però no ens faria pas mal prendre-la.

Els apunts energètics

El cereal idoni per la primavera i l’estiu és l’ordi, tant perquè té propietats altament depuratives com pel seu efecte refrescant. Si amb l’arribada de la calor ens surten granets, l’ordi fa l’efecte d’aliment-medicament i neteja la pell. En receptaris antics ja s’aconsellava per blanquejar les taques de la pell.

Si voleu un efecte encara més depuratiu i refrescant, en comptes de saltar les cebes amb oli, prescindiu del punt 3 i afegiu-les amb la resta d’ingredients del punt 4.

L’ordi és el cereal que aporta més minerals. Cuinat amb kombu té un efecte altament remineralitzant.

La cúrcuma és una espècia refrescant que té propietats antiimflamatòries, especialment quan es combina amb el pebre negre mòlt. El pebre, però, té un efecte calorífic. No se n’ha d’abusar quan es té calor.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Els bolets xiitake s’han consumit des de fa segles a l’Àsia tant pel sabor com per les propietats medicinals. Dels seus beneficis en destaquem l’efecte sobre els sistema immunològic. El reforcen enormement millorant casos de refredats i grips.

D’altra banda s’ha vist que tenen un gran efecte antioxidant pel seu contingut en l’enzim superòxid dismutasa (SOD), vitamines A, C, E i seleni. També afavoreixen la digestió gràcies a la seva riquesa enzimàtica. Avui dia alguns professionals l’utilitzen com a complement alimentari per al tractament de càncers i tumors.

Aquesta sopa amb xiitake i ceba assegura a qui la prengui un excel·lent exèrcit defensiu.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat