Begudes, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una manera ràpida de fer un batut deliciós i farcit d’antioxidants; un batut antienvelliment, energètic i llaminer amb cacau.
El plàtan és una fruita molt dolça que actua com a endolcidor alhora que aporta cremositat a les postres. Tot i això, si es vol més dolç, s’hi poden afegir 2 cullerades (30 ml) de sucre integral de coco –que té una càrrega glucèmica ben baixa– o integral de canya, tipus panela o rapadura.
Aquesta recepta admet moltes variants i permet incorporar-hi ingredients nutritius que de vegades no se sap ben bé on posar, com per exemple llavors de xia o lli mòlt –interessants per la quantitat d’omega-3 i fibra que aporten– o bé la lecitina de soja, molt rica en fosfolípids. Com que el plàtan aporta dolçor al batut i li confereix una densitat cremosa, cal buscar variants que aportin el mateix. La lecitina remullada amb la llet una estona fins que genera mucílag, emulsiona en triturar-la i dóna al batut una densitat similar a la del plàtan. En cas de substituir el plàtan per lecitina, cal afegir-hi un endolcidor; per exemple sucre de coco. Passa el mateix amb les llavors de lli o les de xia: generen mucílag i espesseixen el batut, però no l’endolceixen. Es podrien combinar amb dàtils madurs.
Sempre que sigui possible, trieu cacau en pols ecològic, de comerç just, sense sucre afegit i preferentment cru, és a dir que hagi estat mòlt a baixa temperatura (menys de 42 ºC). La Montse Reus ha publicat un article molt recomanable a “El rebost” en què parla dels avantatges del cacau cru per l’extraordinària quantitat de substàncies antioxidants concentrades que conté. També explica per què triar-lo ecològic i de comerç just, entre altres consideracions que cal tenir en compte.
Quan es vol controlar el desig irrefrenable de menjar xocolata, aquest batut de cacau resulta una estratègia satisfactòria. Un punt a favor de consumir cacau pur en lloc de xocolata: per produir la presa de xocolata es torra el cacau (pèrdua d’antioxidants) i es barreja amb sucre.
Aquest batut, a més de ser molt bo, té una gran quantitat de nutrients. Per una banda, les ametlles, riques en proteïnes, àcids grassos poliinsaturats, magnesi, calci, vitamina E, vitamines del grup B i fibra. La beguda d’ametlla aporta una gran quantitat de beneficis saludables. Per altra banda, el plàtan destaca pel seu contingut en hidrats de carboni i és ric en potassi, magnesi i fòsfor.
El cacau pur en pols és considerat un superaliment. Les seves propietats antioxidants el converteixen en un aliment amb propietats antienvelliment. A més, és una gran font de vitamines, minerals i flavonoides. El cacau en pols cru prové directament dels grans de cacau sencers, dels quals mitjançant una tècnica de premsat en fred s’extreu suaument l’oli de la llavor de cacau i s’obté una pasta de pura que s’asseca a baixa temperatura per fer-ne una pols mínimament processada.
Entre els beneficis que té destaca un alt contingut en antioxidants, un reforçador de l’estat d’ànim (conté magnesi i triptòfan), ajuda a normalitzar els nivells de colesterol i pressió arterial, ajuda a regular l’estrès, promou la salut cardiovascular, conté molts minerals i vitamines, ajuda a millorar l’estat de la pell, té propietats antiinflamatòries perquè és molt ric en flavonoides i ajuda a millorar la digestió. La canyella també aporta antioxidants i ajuda a controlar els nivells de sucre en sang.