Salsa de quefir amb cúrcuma i menta

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una salsa nutritiva que enriqueix preparacions lleugeres com uns rotllets d’arròs amb verduretes, un peix al vapor, un saltat de verdures o una amanida. El groc intens de la cúrcuma contrasta amb la resta de colors de l’àpat.

  • Racions:
    300 ml
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts

Ingredients

  • 1 vas (250 ml) de quefir ecològic de cabra
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 culleradeta (5 ml) de cúrcuma en pols
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 cullerada (15 ml) d’infusió concentrada d’estèvia (opcional)
  • 1 cullerada de fulla de menta
  • 2-4 cullerades d’oli de sèsam premsat en fred

Dieta

  • Crua
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Salsa de quefir amb cúrcuma i menta

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    300 ml
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts

Una salsa nutritiva que enriqueix preparacions lleugeres com uns rotllets d’arròs amb verduretes, un peix al vapor, un saltat de verdures o una amanida. El groc intens de la cúrcuma contrasta amb la resta de colors de l’àpat.


Ingredients

  • 1 vas (250 ml) de quefir ecològic de cabra
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 culleradeta (5 ml) de cúrcuma en pols
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 cullerada (15 ml) d'infusió concentrada d'estèvia (opcional)
  • 1 cullerada de fulla de menta
  • 2-4 cullerades d'oli de sèsam premsat en fred

Elaboració

  1. Desfeu la pasta d’ume amb el quefir en un bol.
  2. Piqueu la menta i tireu-la immediatament al quefir, per evitar que s'ennegreixi.
  3. Incorporeu-hi la resta d’ingredients, barregeu i conserveu-ho a la nevera.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Desfeu la pasta d’ume amb el quefir en un bol.
  2. Piqueu la menta i tireu-la immediatament al quefir, per evitar que s’ennegreixi.
  3. Incorporeu-hi la resta d’ingredients, barregeu i conserveu-ho a la nevera.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La cúrcuma en pols resulta molt pràctica a la cuina, però també podeu utilitzar-la fresca ratllada ben fina. Convé barrejar-la sempre amb pebre negre acabat de moldre.

Com a endolcidor proposem la infusió concentrada d’estèvia feta amb fulla seca. Convé incorporar-la gradualment i trobar el punt que agradi més, perquè l’estèvia té un regust de regalèssia que no agrada a tothom. No cal endolcir la salsa, però és una manera d’incoporar l’estèvia a taula per gaudir de les seves propietats curatives.

Podeu posar-hi qualsevol oli premsat en fred, tenint en compte que si utilitzeu el de lli, haureu de protegir la salsa de la llum per preservar els omega-3.

La fulla de menta s’ennegreix ràpidament un cop picada. Per evitar-ho, barregeu-la immediatament amb la salsa o amb oli. Els ganivets de ceràmica eviten queretarden l’ennegrimenteixi ràpidament. Aquesta salsa La recepta admet qualsevol fulla verda picada, ja sigui aromàtica o altres de verdes amargues i picants com la de ruca, créixens o dent de lleó. Per fer la foto hem guarnit la salsa amb créixens.

Si no preneu lactis, substituïu el quefir per qualsevol crema oleaginosa com la de sèsam, d’ametlla o de coco diluïda amb aigua, afegint-hi un rajolí de suc de llimona.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El quefir és un probiòtic natural. El seu nom deriva de la paraula turca  keyif que significa ‘bones sensacions’, a causa de la sensació de benestar que s’origina quan es consumeix. Originari de les muntanyes del Caucas a l’antiga Unió Soviètica, és un producte de fermentació de la llet amb els grans de quefir que contenen una barreja complexa de bacteris i llevats. El quefir es pot fer de qualsevol tipus de llet: de vaca, cabra, ovella, fins i tot de coco, soja o arròs. A més dels probiòtics, conté vitamines, minerals i aminoàcids essencials.

La piperina, el principi actiu del pebre negre, ajuda a activar la curcumina, el polifenol de la cúrcuma, cosa que fa que sigui més biodisponible. Entre els beneficis que té podem destacar que és antiinflamatori, ajuda a reduir el dolor, aporta beneficis en la prevenció del càncer i ajuda a controlar l’obesitat.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat