Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una salsa nutritiva que enriqueix preparacions lleugeres com uns rotllets d’arròs amb verduretes, un peix al vapor, un saltat de verdures o una amanida. El groc intens de la cúrcuma contrasta amb la resta de colors de l’àpat.
La cúrcuma en pols resulta molt pràctica a la cuina, però també podeu utilitzar-la fresca ratllada ben fina. Convé barrejar-la sempre amb pebre negre acabat de moldre.
Com a endolcidor proposem la infusió concentrada d’estèvia feta amb fulla seca. Convé incorporar-la gradualment i trobar el punt que agradi més, perquè l’estèvia té un regust de regalèssia que no agrada a tothom. No cal endolcir la salsa, però és una manera d’incoporar l’estèvia a taula per gaudir de les seves propietats curatives.
Podeu posar-hi qualsevol oli premsat en fred, tenint en compte que si utilitzeu el de lli, haureu de protegir la salsa de la llum per preservar els omega-3.
La fulla de menta s’ennegreix ràpidament un cop picada. Per evitar-ho, barregeu-la immediatament amb la salsa o amb oli. Els ganivets de ceràmica eviten queretarden l’ennegrimenteixi ràpidament. Aquesta salsa La recepta admet qualsevol fulla verda picada, ja sigui aromàtica o altres de verdes amargues i picants com la de ruca, créixens o dent de lleó. Per fer la foto hem guarnit la salsa amb créixens.
Si no preneu lactis, substituïu el quefir per qualsevol crema oleaginosa com la de sèsam, d’ametlla o de coco diluïda amb aigua, afegint-hi un rajolí de suc de llimona.
El quefir és un probiòtic natural. El seu nom deriva de la paraula turca keyif que significa ‘bones sensacions’, a causa de la sensació de benestar que s’origina quan es consumeix. Originari de les muntanyes del Caucas a l’antiga Unió Soviètica, és un producte de fermentació de la llet amb els grans de quefir que contenen una barreja complexa de bacteris i llevats. El quefir es pot fer de qualsevol tipus de llet: de vaca, cabra, ovella, fins i tot de coco, soja o arròs. A més dels probiòtics, conté vitamines, minerals i aminoàcids essencials.
La piperina, el principi actiu del pebre negre, ajuda a activar la curcumina, el polifenol de la cúrcuma, cosa que fa que sigui més biodisponible. Entre els beneficis que té podem destacar que és antiinflamatori, ajuda a reduir el dolor, aporta beneficis en la prevenció del càncer i ajuda a controlar l’obesitat.