Carxofa farcida de fajol

La combinació de la carxofa amb el fajol fa d’aquest plat una alternativa excel·lent per ajudar a depurar l’organisme.

31 de gener 2012 | Actualitzat el 28 de juliol 2020

La combinació de la carxofa amb el fajol fa d’aquest plat una alternativa excel·lent per ajudar a depurar l’organisme.

Carxofa farcida de fajol
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 4 carxofes
  • ½ llimona
  • 1 vas (250 ml) de gra de fajol
  • 2 vasos d’aigua
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Un pessic d’orenga seca
  • Un pessic de canyella en pols
  • Julivert trinxat
  • Sal marina fina
  • Oli d’oliva verge extra

ELABORACIÓ

Pel fajol

  1. Renteu el fajol, escorreu-lo bé i torreu-lo en una paella sense oli, remenant constantment fins que el gra s’hagi assecat. Retireu-lo del foc.
  2. Poseu 2 vasos d’aigua en un cassó i, quan arrenqui el bull, incorporeu-hi el fajol torrat, dos pessics de sal, l’orenga, la canyella en pols i un rajolí d’oli.
  3. Deixeu-ho coure 20 minuts tapat: els primers 5 a foc mitjà i els 15 restants a foc suau. El gra ha de quedar tou i eixut, sense aigua al fons. Retireu el cassó del foc.

Per a les carxofes

  1. Talleu la base de les carxofes, traieu les fulles més dures i talleu-ne les puntes. Fregueu-les amb un tall de llimona i poseu-les a l’olla a pressió.
  2. Afegiu-hi un fons d’aigua que cobreixi un quart de les carxofes, salpebreu-les, poseu-hi un tall de llimona per evitar que s’ennegreixin i deixeu-les coure 10 minuts a baixa pressió.

Per a la presentació

  1. Amb una cullereta rodona –de les que es fan servir per tallar boletes– buideu l’interior de les carxofes i farciu-les de fajol, tal com es veu a la foto.
  2. Espolseu-hi una mica de julivert per sobre i amaniu-les amb un rajolí d’oli.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Aquesta és una recepta de cocció base del fajol que admet múltiples variants. Podeu barrejar el fajol amb qualsevol verdureta tallada petita i saltada, especialment les dolces com ceba, pastanaga, carbassa… Enriquiu el plat amb pinyons o avellanes, llenties cuites, salmó fumat ecològic…

Trieu les carxofes més fortes, ben apinyades. Amb els tronxos de les carxofes podeu preparar un depuratiu hepàtic: peleu els tronxos i poseu-los en una olleta amb aigua. Feu que bullin 20 minuts, coleu-ho i beveu-ne el brou amargant.

Apunts energètics

El fajol és un gra calorífic, reforçant i nutritiu, idoni per a la tardor i l’hivern. Quan es torra, es torna més alcalinitzant i escalfa més. Durant les estacions menys fredes, val més no torrar-lo gaire o gens. No és recomanable per a les persones que tenen signes de calor (cara i llengua molt vermella, molta set, febre alta…).

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La combinació de la carxofa amb el fajol fa d’aquest plat una alternativa excel·lent per ajudar a depurar l’organisme. És ideal per a les persones que noten que necessiten una depuració i que tendeixen a tenir problemes de circulació, ja que el fajol és un gra molt ric en rutina, un bioflavonoide que té una acció reforçadora important en els capil·lars i venes i que afavoreix la circulació de les extremitats.

També s’ha vist que ajuda a netejar l’intestí de les toxines acumulades. Destaca perquè és un aliment sense gluten, ideal per als celíacs, i també perquè conté força ferro i vitamines del grup B. La carxofa, per la seva banda, ajuda a depurar el fetge.

portada  —  amunt