Carxofa farcida de fajol

La combinació de la carxofa amb el fajol fa d’aquest plat una alternativa excel·lent per ajudar a depurar l’organisme.

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 31 de gener 2012 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 4 persones -El fajol és un cereal molt energitzant. És recomana especialment quan els ronyons i el cor tenen poca energia. Augmenta la força corporal i la vitalitat. -A diferència de l’arròs, és un cereal que no es recomana prendre’l gaire sovint, ni s’aconsella a les persones que tenen sensació de calor interna, com per exemple excés de set, pressió arterial alta, cara vermellosa...

Carxofa farcida de fajol
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 4 carxofes
  • ½ llimona
  • 1 vas (250 ml) de gra de fajol
  • 2 vasos d’aigua
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Un pessic d’orenga seca
  • Un pessic de canyella en pols
  • Julivert trinxat
  • Sal marina fina
  • Oli d’oliva verge extra

ELABORACIÓ

El gra de fajol
  1. Renteu el fajol, escorreu-lo bé i torreu-lo en una paella sense oli, remenant constantment fins que el gra s’hagi assecat. Retireu-lo del foc.
  2. Poseu 2 vasos d’aigua en un cassó i, quan arrenqui el bull, incorporeu-hi el fajol torrat, dos pessics de sal, l’orenga, la canyella en pols i un rajolí d’oli.
  3. Deixeu-ho coure 20 minuts tapat: els primers 5 a foc mitjà i els 15 restants a foc suau. El gra ha de quedar tou i eixut, sense aigua al fons. Retireu el cassó del foc.
Les carxofes
  1. Talleu la base de les carxofes, traieu les fulles més dures i talleu-ne les puntes. Fregueu-les amb un tall de llimona i poseu-les a l’olla a pressió.
  2. Afegiu-hi un fons d’aigua que cobreixi un quart de les carxofes, salpebreu-les, poseu-hi un tall de llimona per evitar que s’ennegreixin i deixeu-les coure 10 minuts a baixa pressió.
La presentació
  1. Amb una cullereta rodona –de les que es fan servir per tallar boletes– buideu l’interior de les carxofes i farciu-les de fajol, tal com es veu a la foto.
  2. Espolseu-hi una mica de julivert per sobre i amaniu-les amb un rajolí d’oli.

Apunts culinaris

Aquesta és una recepta de cocció base del fajol que admet múltiples variants. Podeu barrejar el fajol amb qualsevol verdureta tallada petita i saltada, especialment les dolces com ceba, pastanaga, carbassa… Enriquiu el plat amb pinyons o avellanes, llenties cuites, salmó fumat ecològic…

Trieu les carxofes més fortes, ben apinyades. Amb els tronxos de les carxofes podeu preparar un depuratiu hepàtic: peleu els tronxos i poseu-los en una olleta amb aigua. Feu que bullin 20 minuts, coleu-ho i beveu-ne el brou amargant.

Apunts energètics

El fajol és un gra calorífic, reforçant i nutritiu, idoni per a la tardor i l’hivern. Quan es torra, es torna més alcalinitzant i escalfa més. Durant les estacions menys fredes, val més no torrar-lo gaire o gens. No és recomanable per a les persones que tenen signes de calor (cara i llengua molt vermella, molta set, febre alta…).

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La combinació de la carxofa amb el fajol fa d’aquest plat una alternativa excel·lent per ajudar a depurar l’organisme. És ideal per a les persones que noten que necessiten una depuració i que tendeixen a tenir problemes de circulació, ja que el fajol és un gra molt ric en rutina, un bioflavonoide que té una acció reforçadora important en els capil·lars i venes i que afavoreix la circulació de les extremitats. També s’ha vist que ajuda a netejar l’intestí de les toxines acumulades. Destaca perquè és un aliment sense gluten, ideal per als celíacs, i també perquè conté força ferro i vitamines del grup B. La carxofa, per la seva banda, ajuda a depurar el fetge.

portada  —  amunt