INGREDIENTS
- 4 carxofes
- ½ llimona
- 1 vas (250 ml) de gra de fajol
- 2 vasos d’aigua
- Pebre negre acabat de moldre
- Un pessic d’orenga seca
- Un pessic de canyella en pols
- Julivert trinxat
- Sal marina fina
- Oli d’oliva verge extra
ELABORACIÓ
El gra de fajol
- Renteu el fajol, escorreu-lo bé i torreu-lo en una paella sense oli, remenant constantment fins que el gra s’hagi assecat. Retireu-lo del foc.
- Poseu 2 vasos d’aigua en un cassó i, quan arrenqui el bull, incorporeu-hi el fajol torrat, dos pessics de sal, l’orenga, la canyella en pols i un rajolí d’oli.
- Deixeu-ho coure 20 minuts tapat: els primers 5 a foc mitjà i els 15 restants a foc suau. El gra ha de quedar tou i eixut, sense aigua al fons. Retireu el cassó del foc.
Les carxofes
- Talleu la base de les carxofes, traieu les fulles més dures i talleu-ne les puntes. Fregueu-les amb un tall de llimona i poseu-les a l’olla a pressió.
- Afegiu-hi un fons d’aigua que cobreixi un quart de les carxofes, salpebreu-les, poseu-hi un tall de llimona per evitar que s’ennegreixin i deixeu-les coure 10 minuts a baixa pressió.
La presentació
- Amb una cullereta rodona –de les que es fan servir per tallar boletes– buideu l’interior de les carxofes i farciu-les de fajol, tal com es veu a la foto.
- Espolseu-hi una mica de julivert per sobre i amaniu-les amb un rajolí d’oli.
Apunts culinaris
Aquesta és una recepta de cocció base del fajol que admet múltiples variants. Podeu barrejar el fajol amb qualsevol verdureta tallada petita i saltada, especialment les dolces com ceba, pastanaga, carbassa… Enriquiu el plat amb pinyons o avellanes, llenties cuites, salmó fumat ecològic…
Trieu les carxofes més fortes, ben apinyades. Amb els tronxos de les carxofes podeu preparar un depuratiu hepàtic: peleu els tronxos i poseu-los en una olleta amb aigua. Feu que bullin 20 minuts, coleu-ho i beveu-ne el brou amargant.
Apunts energètics
El fajol és un gra calorífic, reforçant i nutritiu, idoni per a la tardor i l’hivern. Quan es torra, es torna més alcalinitzant i escalfa més. Durant les estacions menys fredes, val més no torrar-lo gaire o gens. No és recomanable per a les persones que tenen signes de calor (cara i llengua molt vermella, molta set, febre alta…).
Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt
La combinació de la carxofa amb el fajol fa d’aquest plat una alternativa excel·lent per ajudar a depurar l’organisme. És ideal per a les persones que noten que necessiten una depuració i que tendeixen a tenir problemes de circulació, ja que el fajol és un gra molt ric en rutina, un bioflavonoide que té una acció reforçadora important en els capil·lars i venes i que afavoreix la circulació de les extremitats. També s’ha vist que ajuda a netejar l’intestí de les toxines acumulades. Destaca perquè és un aliment sense gluten, ideal per als celíacs, i també perquè conté força ferro i vitamines del grup B. La carxofa, per la seva banda, ajuda a depurar el fetge.