Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
La combinació de la carxofa amb el fajol fa d’aquest plat una alternativa excel·lent per ajudar a depurar l’organisme.
Aquesta és una recepta de cocció base del fajol que admet múltiples variants. Podeu barrejar el fajol amb qualsevol verdureta tallada petita i saltada, especialment les dolces com ceba, pastanaga, carbassa… Enriquiu el plat amb pinyons o avellanes, llenties cuites, salmó fumat ecològic…
Trieu les carxofes més fortes, ben apinyades. Amb els tronxos de les carxofes podeu preparar un depuratiu hepàtic: peleu els tronxos i poseu-los en una olleta amb aigua. Feu que bullin 20 minuts, coleu-ho i beveu-ne el brou amargant.
El fajol és un gra calorífic, reforçant i nutritiu, idoni per a la tardor i l’hivern. Quan es torra, es torna més alcalinitzant i escalfa més. Durant les estacions menys fredes, val més no torrar-lo gaire o gens. No és recomanable per a les persones que tenen signes de calor (cara i llengua molt vermella, molta set, febre alta…).
La combinació de la carxofa amb el fajol fa d’aquest plat una alternativa excel·lent per ajudar a depurar l’organisme. És ideal per a les persones que noten que necessiten una depuració i que tendeixen a tenir problemes de circulació, ja que el fajol és un gra molt ric en rutina, un bioflavonoide que té una acció reforçadora important en els capil·lars i venes i que afavoreix la circulació de les extremitats.
També s’ha vist que ajuda a netejar l’intestí de les toxines acumulades. Destaca perquè és un aliment sense gluten, ideal per als celíacs, i també perquè conté força ferro i vitamines del grup B. La carxofa, per la seva banda, ajuda a depurar el fetge.