Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
La barreja de cúrcuma i llet de coco fa que sigui un plat d’un groc viu atractiu que estimula el sistema digestiu.
El tempeh macerat en tamari de Vegetalia és un recurs còmode i ràpid, però podeu precuinar a casa el tempeh fresc i condimentar-lo com us vingui de gust per obtenir el tempeh precuinat d’aquesta recepta.
La barreja de cúrcuma i llet de coco fa que sigui d’un groc viu atractiu, que estimula el sistema digestiu. Per posar la salsa de cúrcuma i coco al punt de sal, utilitzeu el vinagre d’ume, condiment salat-àcid que no altera el color de la salsa i que aporta un sabor estimulant. Eviteu la salsa de soja si voleu conservar aquest groc intens.
Aquesta recepta admet variants com el rap en comptes del tempeh i la llima en comptes de la llimona.
No tota la llet de coco té prou polpa per donar una bona consistència a la crema. Trieu-ne una que tingui com a mínim un 80% de coco. La que m’ha donat un resultat més bo és l’Organi.
La llet de coco és un greix que tradicionalment s’acompanya dels sabors àcid i picant per poder digerir-la millor. En aquesta recepta utilitzem el picant del gingebre i l’àcid de la llimona i del vinagre d’ume.
Un plat nutritiu, llaminer i calorífic, per a ús esporàdic. No convé per a qui tingui el fetge congestionat ni per a qui mostri signes de foc intern, com la cara i la llengua vermella. Tampoc és convenient per als més petits.
El tempeh és una proteïna vegetal provinent de la soja fermentada molt indicada per incorporar setmanalment a la dieta. De fet, és més recomanable el consum de tempeh que de tofu, ja que, en ser un producte fermentat, té molts més beneficis nutricionals. És ric en proteïna amb un valor biològic alt i és molt digestiu, gràcies a la presència d’enzims que es produeixen durant el procés de fermentació. És ideal com a segon plat estofat, a la planxa o afegit a sopes i combinat amb plats de cereals i pasta.
La llet de coco no l’hem de confondre amb l’aigua de coco. S’obté de la polpa del coco triturada. Té una gran quantitat de nutrients, a més de ser una beguda energètica molt bona. És ideal per a les persones que són intolerants a la lactosa. Presenta propietats diürètiques i té un contingut en fibra elevat que ajuda a normalitzar el trànsit intestinal. La llet de coco també s’ha utilitzat per lluitar contra els paràsits intestinals.