Púding de tapioca amb dàtils i espècies

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Púding vegà de tapioca combinat amb la dolçor dels dàtils i la calidesa de les espècies.

  • Racions:
    7
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • ½ vas (125 ml) de sèmola de tapioca Celnat
  • 1 vas (250 ml) de llet de coco
  • 1 vas (250 ml) d’aigua
  • 7 dàtils naturals tous (sense cap sucre afegit)
  • ¼ de culleradeta de barreja 5 espècies en pols
  • ½ culleradeta (2,5 ml) de suc de gingebre (ratllat i espremut)
  • 1 culleradeta (5 ml) de canyella en pols
  • Uns granets de sal marina fina

Per al dolç de dàtil

  • 5 dàtils naturals tous (sense cap sucre afegit)
  • 1 culleradeta de canyella en pols
  • Aigua

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Púding de tapioca amb dàtils i espècies

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    7
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts

Púding vegà de tapioca combinat amb la dolçor dels dàtils i la calidesa de les espècies.


Ingredients

  • ½ vas (125 ml) de sèmola de tapioca Celnat
  • 1 vas (250 ml) de llet de coco
  • 1 vas (250 ml) d'aigua
  • 7 dàtils naturals tous (sense cap sucre afegit)
  • ¼ de culleradeta de barreja 5 espècies en pols
  • ½ culleradeta (2,5 ml) de suc de gingebre (ratllat i espremut)
  • 1 culleradeta (5 ml) de canyella en pols
  • Uns granets de sal marina fina

Per al dolç de dàtil

  • 5 dàtils naturals tous (sense cap sucre afegit)
  • 1 culleradeta de canyella en pols
  • Aigua

Elaboració

  1. Tritureu els dàtils amb l’aigua, la llet de coco i uns granets de sal fins a obtenir una llet dolça. Barregeu-hi la tapioca i feu-ho coure tapat 5-10 minuts a foc suau, remenant de tant en tant, fins que s’espesseixi i els grans de sèmola es tornin perles translúcides.
  2. Incorporeu-hi les espècies diluïdes amb un fons d’aigua per evitar que s’agrumollin.
  3. Ompliu els motlles i deixeu-ho refredar completament abans de desemmotllar-ho a la nevera tapats.

Per al dolç de dàtil

  1. Tritureu els dàtils amb la canyella i un fons d’aigua, que anireu incorporant gradualment fins a obtenir una textura ni massa espessa ni massa líquida, just que es mantingui sobre el púding i rellisqui una mica.
  2. Presenteu el púding cobert amb el dolç de dàtil i espolseu-hi canyella pel damunt.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Tritureu els dàtils amb l’aigua, la llet de coco i uns granets de sal fins a obtenir una llet dolça. Barregeu-hi la tapioca i feu-ho coure tapat 5-10 minuts a foc suau, remenant de tant en tant, fins que s’espesseixi i els grans de sèmola es tornin perles translúcides.
  2. Incorporeu-hi les espècies diluïdes amb un fons d’aigua per evitar que s’agrumollin.
  3. Ompliu els motlles i deixeu-ho refredar completament abans de desemmotllar-ho a la nevera tapats.

Per al dolç de dàtil

  1. Tritureu els dàtils amb la canyella i un fons d’aigua, que anireu incorporant gradualment fins a obtenir una textura ni massa espessa ni massa líquida, just que es mantingui sobre el púding i rellisqui una mica.
  2. Presenteu el púding cobert amb el dolç de dàtil i espolseu-hi canyella pel damunt.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Inspirat en els “misteris de tapioca” de Valérie Cupillard, aquest púding té una textura que m’encanta i em recorda el sublim mochi del mestre pastisser japonès Ochiai.

La tapioca és la sèmola del midó de la iuca, també anomenada mandioca. La tapioca ecològica que trobo a Barcelona i he utilitzat per a la recepta és la de Celnat, una sèmola precuita de gra petit.

Sabreu que la tapioca ja és prou cuita perquè els grans de sèmola passen de ser pedretes blanques a perles translúcides i gelificades, especialment quan es refreden. Passades unes hores a la nevera, la tapioca gelifica, genera un efecte “ventosa” i s’enganxa al motlle. Per desemmotllar-la haureu de passar-hi un ganivet rodó contra la paret. Amb els motlles de silicona només us caldrà tombar-los i exercir una petita pressió. Assegureu-vos de triar motlles de silicona 100 % platí, com els de Lékué, per evitar els plàstics tòxics. Per fer la foto he utilitzat com a motlles unes tasses de cafè antigues.

La tapioca és un aliment tropical amb efecte refrescant i, com sempre, cal veure si és adequat per a la persona que en menjarà. Per simplificar les consideracions a la cuina, en aquesta recepta he utilitzat espècies que escalfen (gingebre, canyella, clau, fonoll, pebre negre) i que contraresten la naturalesa tèrmica de l’aliment.

Eviteu la tapioca transgènica i trieu l’ecològica certificada. En cas d’intoleràncies, llegiu la informació de traces al paquet i assegureu-vos que és 100 % extreta de la iuca (també anomenada mandioca). En alguns casos s’ha utilitzat fècula de patata o d’altres farines per adulterar-la.

Els dàtils tipus Medjool són grossos, tous i deliciosos. Triturats donen sempre un resultat excel·lent. Si teniu una altra varietat de dàtils que són una mica secs, remulleu-los amb una mica d’aigua i tritureu-los amb l’aigua de remull. Trieu dàtils naturals i ecològics, que no hagin estat “confitats” amb sucres afegits. Si no teniu dàtils, poseu-hi sucre de coco integral i incrementeu el líquid.

El rebost pràctic: si no teniu llet de coco, podeu fer-ne a casa amb coco ratllat (remullat i triturat) o bé desfent amb aigua calenta la “crema-mantega” de coco, que conté tant la polpa com l’oli de coco.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La tapioca és una fècula que s’obté de la iuca i és molt consumida pels indígenes de l’Amazones. Els seus midons són molt interessants per a la salut. Un cop cuita i refrigerada a 4-5 graus, la tapioca esdevé un midó resistent tipus 3, també denominat midó retrogradat, ja que es forma quan certs tipus de midons són escalfats i després refredats.

Els beneficis del midó resistent són molts: millora el metabolisme, ja que ajuda a reduir els nivells de sucre en sang i millora la resistència a la insulina; va bé per a la salut intestinal −en millorar la integritat de la mucosa intestinal−; redueix la permeabilitat intestinal i el funcionament del sistema immunitari, i també afavoreix la producció de greixos saludables com el butirat, un greix que dóna energia a les cèl·lules que formen les parets del còlon i això les protegeix contra certes malalties.

Els dàtils són una font molt interessant de minerals, tenen una càrrega glucèmica baixa i són una alternativa molt saludable al sucre refinat. Ideals per als esportistes, estudiants i per combatre l’estrès.

El coco conté molta fibra dietètica soluble i insoluble, que el fa ideal per elaborar postres amb índex glucèmic baix; pot tenir, a més, un paper significatiu en la reducció de colesterol-LDL. Com que té tant àcid làuric, el coco és saludable per als ossos perquè els protegeix de l’excés de radicals lliures, a banda de tenir molts beneficis terapèutics per a les malalties autoimmunes. També és font de combustible per als esportistes i de greix saludable per a les persones que fan una dieta d’aprimament.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat