1. Sabors florals

Les flors comestibles s’estan democratitzant i traspassen les fronteres de restaurants exclusius o avantguardistes. Aquest Nadal, Mercabarna ha destacat les flors comestibles com un dels productes que han tingut més demanda juntament amb les minihortalisses.

Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ja fa un temps que aposta per la seva pròpia versió de ceviche. Una representació de l’horta en un plat, en què també tenen cabuda flors de Tupinamba i pensaments.

Més enllà de l’estètica, la tendència serà incloure flors amb efectes terapèutics, com l’espígol, la flor de saüc o les roses. No només s’afegiran en una amanida o unes postres, sinó també per aromatitzar begudes, com, per exemple, un te amb hibisc.

2. Kombutxa

Els múltiples beneficis del te kombutxa l’estan posicionant com una beguda cada vegada més consumida mundialment. És conegut com “l’elixir de la vida i l’eterna joventut” per les seves propietats desintoxicants i energitzants.

La fermentació converteix aquesta beguda en una font de natural de probiòtics que ens facilitarà les digestions i ens ajudarà a millorar la composició de la microbiota intestinal, ja que aporta milers de bacteris sans. A més, el kombutxa reforça el sistema immunitari, millora les al·lèrgies, rebaixa el colesterol i redueix els trastorns menstruals i els fogots de la menopausa, entre molts més beneficis. Amplieu la informació en aquest article sobre el kombutxa.

3. Fermentats

La salut intestinal és vital per a la salut general del cos, i els fermentats en general, a part del kombutxa, cada vegada són més apreciats. Serien aliments com el xucrut, el kimchi, el quefir, el miso, el tempeh o el natto.

Els prebiòtics, aliment dels bacteris sans, també són imprescindibles per a una bona salut intestinal i se’ls estan dedicant llibres complets. Els aliments més interessants com a font de prebiòtics són els que tenen fibra fermentable i/o polifenols, com la poma i la pera cuites, el plàtan, les pastanagues cuites, les llavors de chía o de lli hidratades (mucílag), la patata o moniato cuits i refredats, les llenties i cigrons, els flocs de civada, el cacau, la canyella o la mel crua.

4. Plant-based

Ja fa temps que, des d’Etselquemenges, estem defensant que la base de l’alimentació han de ser les verdures i hortalisses. La moda de plant-based ha vingut per quedar-se i cada vegada hi ha més gent que l’ha adoptat en el seu dia a dia. Els vegetals estan prenent protagonisme i molta gent fins i tot decideix fer una alimentació vegetariana o vegana.

Molts restaurants aposten pels vegetals més enllà de les amanides i inunden restaurants saludables amb plats vegetarians, vegans o flexitarians.

5. Xips de verdures al forn

La patata fregida està bandejada d’una alimentació saludable, però no paren d’aparèixer opcions saludables. Es poden fer xips d’arrels com xirivia o pastanaga, però també de moniato o carabassa, entre d’altres.

Per preparar-les, només cal tallar les arrels o tubercles en forma de bastonets, untar en oli d’oliva verge i espècies al gust com cúrcuma, pebre negre, curri, pebre vermell, farigola, orenga, etc.

Recepta de xips de xirivia de la Montse Vallory (exclusiva per a socis. Fes-te soci de l’Ets).

Foto: Pau Esculies. Cuina: Montse Vallory

6. Tornen els llegums

Tornen amb força les opcions vegetarianes de proteïna. Els llegums són una font proteica de casa, econòmica, fàcil de cuinar i versàtil a la cuina. Els cigrons i les mongetes ens aporten proteïna d’alt valor biològic; en canvi les llenties s’han de combinar amb fruita seca o algun cereal durant el dia per aconseguir proteïna completa.

Es pot prendre caldosa ara a l’hivern, en amanida més a l’estiu, en hummus, hamburgueses vegetals o pasta. Sí! Ara també podeu trobar pasta de llegums: cigrons, llenties o pèsols de la marca Biográ.

També es comercialitzen snacks de cigrons, quinoa o llenties com a alternativa a les patates xips de bossa.

Foto: Pau Esculies. Cuina: Montse Vallory.

7. Col·lagen

El col·lagen, conegut com la “proteïna de la joventut” ajuda a millorar la salut de les articulacions, tendons ossos i pell. Millora l’artritis, redueix els dolors articulars, ajuda a guanyar musculatura, rejoveneix la pell i, en general, millora l’equilibri d’aminoàcids.

Per obtenir col·lagen hem de recuperar vells costums, de quan no es malgastava res dels animals. Ja fa uns anys que s’està recuperant el brou d’ossos o brou de peix, i també plats típics com els peus de porc, llengua estofada o budell.

L’escrupolositat fa que molts optin per complements de col·lagen, en forma hidrolitzada, que té més garanties d’arribar a ossos i cartílags. També estan començant a aparèixer a l’estranger brou d’ossos en pols de la marca Paleo Pro i tot apunta que s’afegirà com a font de proteïna en batuts o com a substitut de farina a la preparació de creps o pancakes.

8. Bolets funcionals

Ja fa uns anys que parlem del reishi o el xiitake com a bolets medicinals immunoestimulants. Ja sabem que es poden afegir a brous o saltats de verdures, fer-los estofats o en risotto. Mireu l’especial de “Cuina amb bolets” de Gina Estapé.

La novetat ve perquè ja es comencen a comercialitzar en forma de pols, i a afegir a brous comercials, begudes, xocolata o cafè.

9. Cuina de l’Orient Mitjà

L’hummus i el falàfel són molt coneguts i ens encanten. En aquest 2018 ens endinsarem més en la cuina de l’Orient Mitjà amb influències perses, israelianes, marroquines, sirianes o libaneses. Coneixerem espècies com el zataar, que és una barreja d’espècies àrab. Poden variar els ingredients, però sol portar farigola, sèsam, orenga, fonoll, comí i marduix. Es barreja amb oli d’oliva i s’usa com a condiment de vegetals o carns. La harissa és una altra barreja d’espècies, en aquest cas picant (pebrots vermells picants, comí de prat, all, coriandre i es macera dotze hores amb oli d’oliva).

També s’estendrà el consum de tahina i d’aliments típics de la gastronomia d’aquests països com les albergínies o els cigrons en diferents preparacions i combinats amb espècies.

Recepta de falàfel al forn amb salsa picant de Mireia Galtés.

10. Begudes sense alcohol

Estan prenent força les begudes sense alcohol. Aigües saboritzades amb fruites o herbes aromàtiques o mocktails. Són molt fàcils de preparar a casa i donen un toc diferent a l’aigua.

D’altra banda, de cada cop hi ha una oferta més extensa d’infusions i tes en bars i restaurants.

Mocktails

Aliments poc saludables que també es posaran de moda

  • Bars de cereals: bars per prendre bols de cereals de paquets de marques conegudes.
  • Brinner: de la contracció de breakfast i dinner en surt el nom de la moda de sopar un bol de cereals.
  • Freakshake: tendència foodporn que consisteix a prendre batuts descomunals que barregen gelat, dònuts, pastissos, xarop de sucre, brownies, nata i tòpings de xocolata i cupcakes. Una bomba de sucre!

 

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Lluca Rullan
Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan_dietista