Si teniu la possibilitat de fer una barbacoa, heu de saber que és una opció fantàstica per a un sopar informal i divertit entre amics i familiars. Els convidats poden anar arribant mentre s’acaba de fer la brasa i es degusta l’aperitiu.

I si fem una barbacoa per Sant Joan?

Algunes idees d’aperitius per oferir són olives i verdures envinagrades, guacamole, hummus amb bastonets de pastanaga o broquetes de meló amb pernil. No cal fer-ne gaires per no passar-nos amb el menjar i arribar al plat principal amb la panxa plena.

 Què podem cuinar a la barbacoa?

 • Peix: una sardinada és ideal per fer a la brasa i evitar l’olor dins de casa.
 • Carn: el tall argentí de vedella és una opció molt bona, però pot ser la que us vingui més de gust; pollastre, xai o, fins i tot, cansalada ecològica.
 • Verdura: albergínia, pebrot, carbassó, tomàquets, espàrrecs o xampinyons Portobello. Si fem els pebrots i l’albergínia al principi, els podem servir escalivats.
 • Patates: podem aprofitar les brases per fer unes patates al caliu.

Hem d’anar amb compte de no carbonitzar la carn perquè quan el greix cau a sobre d’una font de calor i es forma un excés de fum es generen uns compostos tòxics anomenats  hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP’s). Aquests compostos provoquen estrès oxidatiu i afavoreixen els processos inflamatoris.

Que no falti la verdura!

Fer una barbacoa no vol dir menjar mig quilo de carn, com passa amb els rostits argentins. El més important que hem de tenir en compte quan consumim proteïna animal és que hi hagi força verdures. De fet, visualment, les verdures han de ser les protagonistes del plat i la carn o el peix han de representar l’acompanyament.

Els vegetals tenen molts nutrients –vitamines, minerals, antioxidants i clorofil·la– i molt poques calories, i aporten molta fibra, que, a banda d’ajudar-nos a millorar el trànsit intestinal, arrosseguen els residus tòxics que pot tenir la carn.

Per tant, podem presentar la verdura en formats diferents:

 

Amanida tropical

Tips per a una barbacoa sense ensurts

En qualsevol sopar sempre necessitem un mínim de planificació i, quan fem una barbacoa, hem de tenir en compte una logística específica:

 • Compreu llenya: la millor és alzina seca i dura.
 • El moment d’encendre és molt important. Eviteu les pastilles, que deixen residus i regust químic, i feu servir branques seques o pinyes.
 • Netegeu la graella: la millor manera és encendre el foc i, amb la flama mateix i l’ajuda d’un paper, eliminar les restes de greix de l’últim ús.
 • Comenceu a fer brasa una hora abans que arribin els convidats. Estarà a punt quan ja no hi hagi flama i tingui un color vermellós.
 • Si la flama es descontrola, estigueu tranquils: tireu-hi sal.
 • Disposeu les brases de manera uniforme per repartir la calor per tota la superfície de la graella.
 • Molt important! Perquè la carn no s’enganxi a la graella, l’heu de treure una hora abans de la nevera per evitar el contrast directe de fred-calor.

 

Lluca Rullan
Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan_dietista